2013-05-25 17:49:03
Φωτογραφία για Λαγκάρντ: Μοιάζω με κάποια που θα έκανε δουλειές με τον Ταπί;
Η Κριστίν Λαγκάρντ βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για συνενοχή στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Εκείνη είναι η πρώτη γυναίκα επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Μια γυναίκα που δεν μασάει τα λόγια της και η οποία ίσως μια μέρα διεκδικήσει την προεδρία της Γαλλίας. Εκείνος είναι φανταχτερός τραγουδιστής, που έγινε μεγαλοεπιχειρηματίας. Ήταν οικοδεσπότης σε εκπομπή κουτσομπολιού και αστέρας σε αστυνομικό σίριαλ, αφού πρώτα έγινε υπουργός σε κυβέρνηση του Φρανσουά Μιτεράν και πέρασε από τη φυλακή για στήσιμο ποδοσφαιρικών αγώνων.

Το αταίριαστο ζευγάρι Κριστίν Λαγκάρντ και Μπερνάρ Ταπί βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για συνενοχή στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος και κατάχρηση εξουσίας. Η υπόθεση μπορεί να φέρει στην επιφάνεια την αρρωστημένη σχέση ανάμεσα στον κόσμο της υψηλής γαλλικής πολιτικής και στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Η Kριστίν Λαγκάρντ κατέφθασε στο Παρίσι από την Ουάσιγκτον προκειμένου να καταθέσει στην προανακριτική διαδικασία, με την ελπίδα να καθαρίσει το όνομά της από κατηγορίες που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν τη διεθνή καριέρα της.


Όταν η 57χρονη υπουργός Οικονομικών, δικηγόρος ειδικευμένη σε διεθνείς επιχειρήσεις ανέλαβε τα ηνία το 2011, το ΔΝΤ δεν ήθελε άλλα σκάνδαλα. Ο προηγούμενος επικεφαλής, Ντομινίκ Στρος Καν, είχε φύγει με εξευτελιστικό τρόπο, μετά την απόπειρα βιασμού καμαριέρας σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Τώρα, έπειτα από μήνες ερευνών, που περιελάμβαναν και αστυνομικές έρευνες στο διαμέρισμα της Λαγκάρντ στο Παρίσι, η επικεφαλής του ΔΝΤ θα ανακριθεί για «συνενοχή στη διασπάθιση δημοσίου χρήματος».

Η υπόθεση αφορά το κατά πόσον η Λαγκάρντ επιλέγοντας τον εξωδικαστικό συμβιβασμό στη διαφορά του γαλλικού δημοσίου με τον Ταπί, υπέπεσε στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας. Ο συμβιβασμός κόστισε στους Γάλλους φορολογουμένους 400 εκατ. ευρώ, ενώ μετά τους φόρους και τα έξοδα, στην τσέπη του Ταπί κατέληξαν 200 εκατομμύρια ευρώ.

«Μοιάζω με κάποια που θα έκανε δουλειές με τον Ταπί;» είπε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο Ταπί, ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες στην υπόθεση, είναι μια καρικατούρα της γαλλικής πολιτικής. Γεννήθηκε σε φτωχή οικογένεια στα βόρεια του Παρισιού, ήθελε να γίνει οδηγός αγώνων, έκανε τον τραγουδιστή τη δεκαετία του 1960, μετά το γύρισε στις επιχειρήσεις και έγινε πλούσιος εξαγοράζοντας εταιρείες που πτώχευαν. Μονίμως μαυρισμένος, με φουσκωμένο μαλλί και μεταξωτό μαντίλι στο πέτο, ο Ταπί απέκτησε μια ιστορική έπαυλη στο Παρίσι και ένα μεγάλο γιοτ. Αγόρασε την Ολιμπίκ Μαρσέιγ, από την οποία αναδείχθηκε ο Ερίκ Καντονά, αλλά εν συνεχεία καταδικάστηκε σε οκτάμηνη φυλάκιση για στήσιμο αγώνων.

Μετά την ενασχόλησή του με την τοπική πολιτική στη Μασσαλία, ο Ταπί έγινε υπουργός επί Μιτεράν το 1992 και τότε τον συμβούλεψαν να πουλήσει τις επιχειρήσεις του. Μία απ’ αυτές ήταν η Adidas, την πώληση της οποίας ο Ταπί ανέθεσε στην κρατική Τράπεζα Credit Lyonais. Σύντομα συνειδητοποίησε ότι η τράπεζα αποκόμισε μία περιουσία από τη συμφωνία, μέσα από περίπλοκες αδιαφανείς διαδικασίες. Ο Ταπί έκανε αγωγή στην τράπεζα και η υπόθεση βρισκόταν επί 15 χρόνια στα δικαστήρια χωρίς να επιλυθεί.

Το 2007, ο Ταπί υποστήριξε την προεκλογική εκστρατεία του Σαρκοζί. Πολύ σύντομα, η νέα υπουργός Οικονομικών του Σαρκοζί, Κριστίν Λαγκάρντ, αποφάσισε να δώσει τέρμα στην υπόθεση στέλνοντάς την στη διαιτησία. Το ποσό που επιδικάστηκε στον Ταπί ήταν πολύ υψηλότερο από οποιαδήποτε προηγούμενη δικαστική απόφαση. Η σοσιαλιστική αντιπολίτευση έγινε έξω φρενών.

Οι έρευνες τώρα εστιάζονται στο αν η απόφαση της Λαγκάρντ ήταν προϊόν διαφθοράς και κατάχρησης εξουσίας και αν, όπως λένε οι αντίπαλοί της, ήταν η ανταμοιβή προς τον Ταπί για την υποστήριξή του. Η Λαγκάρντ αρνείται κάθε παράπτωμα, λέγοντας ότι η απόφασή της «ήταν η καλύτερη για την εποχή».

Η διήμερη προανάκριση

Τι θα συμβεί αν το δικαστήριο ανοίξει επισήμως έρευνα εις βάρος της Κριστίν Λαγκάρντ; Θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της ως επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου; Ή μήπως οι χρονοβόροι διαδικασίες που απαιτούν την παρουσία της στο Παρίσι θα καταστήσουν απαγορευτική τη συνέχιση της άσκησης των καθηκόντων της στην Ουάσιγκτον; Αν παραμείνει στο αξίωμά της, θα έχει αποδυναμωθεί η θέση της ή όχι; To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει κατ’ επανάληψιν εκφράσει τη στήριξή του προς το πρόσωπό της, ενώ οι δικαστικές έρευνες ήταν εις γνώσιν του Ταμείου όταν την επέλεξε.

«Η Λαγκάρντ παραμένει μία από τις δημοφιλέστερες πολιτικούς στη Γαλλία», είπε στην εφημερίδα «Γκάρντιαν» ο συγγραφέας βιβλίου για τη Λαγκάρντ, Σιρίλ Λασέβρ. «Στον κόσμο αρέσει η ιδέα της Γαλλίδας που διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στη διεθνή σκηνή, που μιλάει καλά αγγλικά, που είναι κομψή και με επιρροή». Ο Λασέβρ εκτίμησε ότι «μέσω της Λαγκάρντ βρίσκεται στο στόχαστρο ο Σαρκοζί, όχι απαραιτήτως στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης αλλά στο στόχαστρο της πολιτικής τάξης».

H προανάκριση της Λαγκάρντ την Πέμπτη διήρκεσε 12 ώρες, ενώ έως χθες αργά το βράδυ η προανάκριση συνεχιζόταν για δεύτερη ημέρα.
skai.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ