2013-05-25 16:06:04
Φωτογραφία για Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή ανά εποχή;
Βασικό στοιχείο μια ισορροπημένης διατροφής είναι τα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα πρέπει να είναι σε επαρκή ποσότητα ανάλογα πάντα με τις ανάγκες του κάθε οργανισμού ξεχωριστά.

Ισορροπημένη διατροφή σημαίνει:

Κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών

Κατανάλωση ψαριών που θα μας δώσουν τα ωφέλιμα ω3 λιπαρά οξέα κ.ά.

Μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρέατος

Κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων

Αποφυγή κατανάλωσης τηγανητών όπως και junk food

Περιορισμένη κατανάλωση αλκοόλ και αναψυκτικών 

Επαρκής κατανάλωση νερού (οπωσδήποτε 6-8 ποτήρια νερό ημερησίως)

Τα παραπάνω στοιχεία μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το φύλο, ηλικία, την υγεία του ατόμου και διαμορφώνονται με την σύσταση του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου.

Στις μέρες μας, οι τροφές που καταναλώνουμε δεν είναι οι ίδιες όσον αφορά την θρεπτική τους αξία σε σύγκριση με παλαιότερα, λόγω της επεξεργασίας ή της προσθήκης χημικών ουσιών που υπόκεινται πριν μπουν στο καλάθι μας όπως και λόγω της διαφορετικής σύστασης του εδάφους. Ένα παράδειγμα είναι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται κατά την καλλιέργεια λαχανικών και φρούτων.


Η αφθονία τροφίμων κατά την διάρκεια όλου του χρόνου είναι πλέον μέσα στην ζωή μας. Όμως, η θρεπτική σύσταση ενός λαχανικού/φρούτου που δεν είναι εποχής διαφέρει κατά πολύ σε σχέση με αντίστοιχο τρόφιμο εποχής.Για να μπορούμε λοιπόν να έχουμε ισορροπία στην διατροφή μας θα πρέπει να καταναλώνουμε τροφές ανάλογα με την εποχή έτσι ώστε ο οργανισμός μας να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.Μία πολύ καλή και ασφαλής λύση για να ξέρετε τι καταναλώνετε είναι να φυτέψετε στον κήπο σας έστω 1-2 τρόφιμα εποχής και όσοι δεν έχετε τον χώρο φυτέψτε στις γλάστρες σας μαϊντανό, άνηθο, σέλινο (σε μεγάλες γλάστρες μπορείτε να φυτέψετε ακόμη και πιπεριές, συμβουλευτείτε τον γεωπόνο σας ή κάποιον αγρότη του κοινωνικού σας περιβάλλοντος).

Ισορροπημένη διατροφή ανά εποχή

Λαχανικά Μαΐου: αγκινάρες, σπαράγγια, παντζάρια, κολοκύθια, καρότο, φασολάκια, μαϊντανός σέλινο, άνηθο, ρόκα, σκόρδο, φινόκιο, λαχανίδες

Λαχανικά Ιουνίου: παντζάρια, κολοκύθια, καρότο, φασολάκια, πιπεριές, σέλινο, ρόκα, βλίτα, αρακάς, γλυστρίδα/αντράκλα

Φρούτα Μαΐου: μπανάνα, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια

Φρούτα Ιουνίου: βερίκοκα, μπανάνα, κεράσια, φράουλες, ακτινίδια, νεκταρίνια, πεπόνι, βανίλιες
life2day.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ