2013-05-24 20:54:05
Φωτογραφία για Αντιπαράθεση για το αντιρατσιστικό - Επαρκής ο υφιστάμενος νόμος λέει η ΝΔ
Αναταράξεις στους κόλπους της κυβέρνησης προκαλεί το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το θέμα συζητήθηκε σε νέα σύσκεψη που έγινε σήμερα στη ΝΔ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες διαπιστώθηκε ότι.. το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο είναι επαρκές στα θέματα αντιμετώπισης του ρατσισμού και πως τυχόν θέσπιση ιδιωνύμου θα αποτελούσε παραβίαση της θεμελιώδους της συνταγματικής αρχής της ελευθερίας της έκφρασης που θα μπορούσε να γενικευτεί δυνητικά κατά των πάντων. Την ίδια ώρα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν να έρθει άμεσα στη Βουλή το νομοσχέδιο. Η τύχη του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, δεν αποκλείεται να κριθεί, σε συνάντηση των τριών κυβερνητικών εταίρων, κάτι που τίθεται ευθέως σε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ, όπου τονίζεται ότι «το ζήτημα του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου έχει μεταφερθεί εκ των πραγμάτων στο επίπεδο των αρχηγών που συγκροτούν την κυβερνητική πλειοψηφία, και ότι «κανείς δεν μπορεί να προκαταλαμβάνει τη Βουλή με αλαζονικές διαρροές». Σφοδρή είναι και η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, που επιδιώκει να συνδέσει τη ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.


Αυτό που επισημάνθηκε στη σημερινή σύσκεψη της ΝΔ στη Βουλή, που έγινε με συμμετοχή του γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Θ. Μπούρα, του υφυπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Καραγκούνη, του Χρ. Λαζαρίδη, του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Χ. Αθανασίου, του γραμματέα της Κυβέρνησης Τ. Μπαλτάκου, του Π. Παυλόπουλου και του Τ. Νεράντζη, είναι ότι τυχόν βελτιώσεις στην κείμενη νομοθεσία είναι εφικτές και είναι και επιθυμητές.

Την άποψη αυτή εξέφρασε ο κ. Αθανασίου, μιλώντας στην Επιτροπή Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου λέγοντας πως απαιτούνται «μικρές βελτιώσεις» και όχι νέο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο.

«Αν δείτε αυτό το νομοθέτημα το 90% είναι ρυθμισμένο στην ελληνική έννομη τάξη, αλλά κανείς δεν έπιασε να τα μαζέψει όλα και να δει ότι αυτά έχουν ρυθμιστεί. Βεβαίως, πρέπει να γίνουν μερικές παρεμβάσεις, αλλά όχι να πάρει μία τέτοια έκταση επικοινωνιακού χαρακτήρα και να φαίνεται ότι υπάρχουν και αντίθετες ενδοκυβερνητικές απόψεις από ορισμένη μερίδα του Τύπου. Δεν είναι έτσι τα πράγματα», τόνισε ο κ. Αθανασίου.

Μιλώντας σήμερα στο Πρώτο Πρόγραμμα ο Πρόεδρος Επιτροπής Θεσμών της Βουλής κ. Νεράντζης σημείωσε πως «Η Ελλάδα έχει αντιρατσιστικό νόμο από το 1979. Δεν υπάρχει ούτε κενό, ούτε καμία υποχρέωση συμμορφώσεως. Υπάρχει ήδη πλήρες νομικό οπλοστάσιο» δήλωσε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του βουλευτή της ΝΔ Κ. Τασούλα. «Όλα αυτά που θέλουμε να πατάξουμε σε σχέση με το ρατσισμό προβλέπονται σε νόμο, και αντί να δούμε γιατί αυτός ο νόμος δεν εφαρμόζεται, λέμε τώρα να κάνουμε ένα καινούριο νόμο, γιατί θέλουνε όλοι να λένε είναι ο νόμος Πεπονή, είναι ο νόμος που ταυτίζεται με το όνομά μας», είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του επιμένει στην άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου και κατηγορεί ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επικοινωνιακά τεχνάσματα.

O Ευάγγελος Βενιζέλος δηλώνει πως οποιοσδήποτε επιμέρους ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί τάχιστα από τους ίδιους τους τρεις αρχηγούς.

«Η κατάθεση και ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου συνιστά διεθνή υποχρέωση της Ελληνικής Δημοκρατίας και στοιχειώδες μέτρο αυτοπροστασίας του δημοκρατικού κράτους δικαίου. Για το λόγο αυτό το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει σχετική πρόταση νόμου.

Η συνεχιζόμενη δημόσια συζήτηση για την κατάθεση και ψήφιση του νομοσχεδίου αδικεί την Κυβέρνηση και το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας των τριών κομμάτων που συγκροτούν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το αντιρατσιστικό ν/σ και τη στάση των κυβερνητικών κομμάτων αναφέρει:

«Η Νέα Δημοκρατία προχωρά από το πάγωμα στην οριστική απόσυρση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Οι μάσκες έχουν πέσει για το κυβερνητικό κόμμα που τώρα προσπαθεί με διάφορα προσχήματα να κρύψει την ουσιαστική του άρνηση να στηρίξει ένα νομοσχέδιο που στρέφεται κατά της ρατσιστικής βίας. 

Δέσμια των ακροδεξιών θυλάκων στο εσωτερικό της, η ΝΔ κλείνει τα μάτια μπροστά στις αρνητικές διεθνείς εκθέσεις που πλήττουν την εικόνα της χώρας και προσπαθεί να αποκομίσει μικροπολιτικά οφέλη από την ανοχή στην άνοδο της φασιστικής βίας και το χάϊδεμα στην Χρυσή Αυγή. 

Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα στηρίξουν αυτά που λέγανε τόσο καιρό ή θα συνεχίσουν να επιβεβαιώνουν την ομηρία τους από τον κ. Σαμαρά και τους ακροδεξιούς του συμβούλους;»

Έντονη και η αντίδραση της ΔΗΜΑΡ.

«Τα τελευταία δυο χρόνια υπάρχει έξαρση ρατσιστικής βίας. Εάν κάποιοι πιστεύουν ότι υπάρχει και επαρκεί το νομικό μας οπλοστάσιο, ας ανοίξει δημόσια συζήτηση» είπε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, Νίκος Τσούκαλης, ο οποίος απέδωσε την αντίδραση της ΝΔ σε ιδεοληπτικούς λόγους και σε εμμονές που έρχονται από πολύ μακριά.

Η Χρυσή Αυγή επίσης ζητά πάγωμα του νόμου.

«Ο αντιρατσιστικός νόμος-έκτρωμα υπαγορεύεται από ξένα ανθελληνικά κέντρα με στόχο να περιοριστεί η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής αναφέρεται σε ανακοίνωση. Το θέατρο με τη δήθεν ενδοκυβερνητική διαμάχη παίζεται για να σώσει ο Σαμαράς το διαλυμένο κόμμα του. Χιλιάδες ψηφοφόροι της ΝΔ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσονται καθημερινά στις τάξεις του Εθνικιστικού Κινήματος. Ο μόνος ρατσισμός που υπάρχει στη χώρα είναι ο ρατσισμός κατά των Ελλήνων και η Χρυσή Αυγή θα αγωνιστεί με κάθε νόμιμο μέσο για την πάταξή του» ανακοίνωσε η Χρυσή Αυγή.

Το ΚΚΕ εκτιμά ότι η όλη συζήτηση δεν είναι καθόλου αθώα.

«Φαίνεται ότι σε αυτό το νομοσχέδιο ενσωματώνεται μια απόφαση του συμβουλίου της Ευρώπης του 2008 η οποία αφήνει ανοιχτό το δρόμο για την ποινικοποίηση της ιδεολογίας, της πολιτικής τοποθέτησης της ταξικής πάλης και με βάση αυτή την εξέλιξη έχουμε πολύ αρνητικά σημάδια και σε χώρες της ΕΕ. Στη φάση αυτή εκφράζουμε ανησυχίες», δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα εκ μέρους του ΚΚΕ η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του κόμματος.
ert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ