2013-05-24 14:35:03
Φωτογραφία για Ποιες δαπάνες εκπίπτουν και ποιες όχι για τις επιχειρήσεις
Αναλυτικό κατάλογο των δαπανών των επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων περιλαμβάνει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος Αναλυτικό κατάλογο των δαπανών των επιχειρήσεων που δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων περιλαμβάνει ο νέος κώδικας φορολογίας εισοδήματος.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ταυτόχρονα περιλαμβάνονται και οι δαπάνες που εκπίπτουν, ενώ καθορίζεται νέο καθεστώς προβλέψεων για τις επισφαλείς απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Ειδικότερα από το 2014:

1. Κατά τον προσδιορισμό του κέρδους από επιχειρηματική δραστηριότητα, επιτρέπεται η έκπτωση όλων των δαπανών οι οποίες:

- πραγματοποιούνται προς το άμεσο συμφέρον της επιχείρησης ή κατά τις συνήθεις εμπορικές συναλλαγές της,

- αντιστοιχούν σε πραγματικά καταβεβλημένη δαπάνη και μπορούν να αποδεικνύονται με κατάλληλα δικαιολογητικά,

- δεν είναι υπερβάλλουσες σε σύγκριση με τις δαπάνες ομοειδών επιχειρήσεων,


- οδηγούν στη μείωση των καθαρών στοιχείων ενεργητικού της επιχείρησης, και

- εγγράφονται στις δαπάνες της περιόδου στην οποία πραγματοποιούνται.

2. Αντίθετα οι ακόλουθες δαπάνες δεν εκπίπτουν:

- Επιδόματα, αμοιβές συμμετοχής σε συνεδριάσεις και άλλες παρόμοιες πληρωμές σε εκτελεστικά ή μη εκτελεστικά μέλη συμβουλίων.

- Δηλωμένα μερίσματα και διανεμόμενα κέρδη από συμμετοχή σε ημεδαπές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης ή ημεδαπές προσωπικές εταιρείες.

- Τόκοι υπερβαίνοντες τους ισχύοντες στην αγορά, όπως αυτοί καθορίζονται με απόφαση που εκδίδει σε ετήσια βάση ο υπουργός Οικονομικών, προσαυξημένοι κατά 1 ποσοστιαία μονάδα.

- Εισφορές σε αποθεματικά, προβλέψεις και λοιπά κεφάλαια ειδικού σκοπού, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά από τον παρόντα Κώδικα.

- Πρόστιμα και ποινές.

- Δωροδοκίες.

- Ο φόρος εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένων του τέλους επιτηδεύματος και των έκτακτων εισφορών και που επιβάλλονται επί των κερδών από επιχειρηματική δραστηριότητα, σύμφωνα με τον παρόντα Κώδικα, καθώς και ο ανακτήσιμος Φόρος Προστιθέμενης Αξίας.

- Εξοδα παραστάσεως στα οποία περιλαμβάνονται έξοδα για τη διεξαγωγή εορταστικών εκδηλώσεων, διαμονής φιλοξενούμενων, σίτισης, κ.λπ.

- Προσωπικές καταναλωτικές δαπάνες, και

- Εξοδα ψυχαγωγίας, εκτός αν πραγματοποιούνται από φορολογούμενο του οποίου η επιχειρηματική δραστηριότητα έχει ως κύριο αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ψυχαγωγίας στον βαθμό που τα έξοδα αυτά επισύρονται στο πλαίσιο τέτοιας δραστηριότητας.

3. Κατά τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών οι αποσβέσεις των στοιχείων του ενεργητικού εκπίπτουν από:

- τον ιδιοκτήτη πάγιων στοιχείων του ενεργητικού της επιχείρησης στις περιπτώσεις πλην εκείνων που αναφέρονται στην περίπτωση,

- τον μισθωτή, σε περίπτωση χρηματοοικονομικής μίσθωσης.

4. Ο όρος «χρηματοοικονομική μίσθωση» σημαίνει οποιαδήποτε συμβατική διευθέτηση σύμφωνα με την οποία ο εκμισθωτής (κύριος) υποχρεούται έναντι μισθώματος να παραχωρεί στον μισθωτή (χρήστη) τη χρήση ενός περιουσιακού στοιχείου, εφόσον πληρούνται ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα κριτήρια:

- η κυριότητα του περιουσιακού στοιχείου περιέρχεται στον μισθωτή με τη λήξη του χρόνου της μίσθωσης,

- το μισθωτήριο περιλαμβάνει όρο συμφέρουσας προσφοράς για την εξαγορά του εξοπλισμού σε τιμή κατώτερη της θεμιτής αγοραίας αξίας,

- η περίοδος της μίσθωσης καλύπτει τουλάχιστον το 90% της οικονομικής διάρκειας ζωής του περιουσιακού στοιχείου ακόμη και στην περίπτωση που ο τίτλος δεν μεταβιβάζεται κατά τη λήξη της μίσθωσης,

- κατά τη σύναψη του μισθωτηρίου, η παρούσα αξία των μισθωμάτων ανέρχεται στο 90% της αγοραίας αξίας του περιουσιακού στοιχείου που εκμισθώνεται, ή

- τα περιουσιακά στοιχεία που εκμισθώνονται είναι τέτοιας ειδικής φύσης που μόνον ο μισθωτής δύναται να τα μεταχειριστεί δίχως να προβεί σε σημαντικές αλλοιώσεις.

5. Γη, έργα τέχνης, αντίκες, κοσμήματα και άλλα πάγια στοιχεία ενεργητικού επιχειρήσεων που δεν υπόκεινται σε φθορά και αχρήστευση λόγω παλαιότητας, δεν είναι αποσβέσιμα.

Σημειώνεται ότι οι νεοσυσταθείσες επιχειρήσεις δύνανται να αναβάλουν την απόσβεση περιουσιακών στοιχείων της επιχείρησης κατά τα πρώτα τρία φορολογικά έτη.

Ακαθάριστα έσοδα

Ως ακαθάριστα εισοδήματα από μισθωτή εργασία θεωρούνται τα εξής:

α) ημερομίσθια, μισθός, επίδομα αδείας, επίδομα ασθενείας, αποζημίωση μη ληφθείσας άδειας, αμοιβές, προμήθειες, επιμίσθια και φιλοδωρήματα,

β) επιδόματα περιλαμβανομένων του επιδόματος κόστους διαβίωσης, της ημερήσιας αποζημίωσης, του επιδόματος ενοικίου, της αποζημίωσης εξόδων φιλοξενίας ή ταξιδίου,

γ) αποζημίωση εξόδων στα οποία έχει υποβληθεί ο εργαζόμενος ή συγγενικό πρόσωπο του εργαζομένου,

δ) παροχή οποιασδήποτε μορφής που λαμβάνει ο εργαζόμενος πριν την έναρξη της εργασιακής σχέσης,

ε) αποζημιώσεις για τη λύση ή καταγγελία της εργασιακής σχέσης,

στ) συντάξεις,

ζ) κάθε άλλη παροχή που εισπράττεται έναντι υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

forologikanea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ