2013-05-24 11:35:03
Φωτογραφία για Αφορμές για διόρθωση ψάχνουν οι αγορές
Με τα αλλεπάλληλα ιστορικά υψηλά που κατέγραψε ο Dow Jones, ο τελευταίος ανοδικός κύκλος φαίνεται ότι ολοκληρώθηκε και οι αγορές ψάχνουν αφορμές και "άλλοθι" για να διορθώσουν. Εστιάζουν λοιπόν στις αρνητικές εκδοχές των εξελίξεων, βλέπουν "το ποτήρι μισοάδειο" και αρχίζει να εδραιώνεται αρνητικό κλίμα. Προβληματισμός για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Ιαπωνίας, ανησυχίες για κλείσιμο της στρόφιγγας της Fed, φόβοι για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και ύφεση την Ευρώπη. Την βουτιά του Nikkei ακολούθησαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες και η Wall Street φάνηκε ότι ευθυγραμμίζεται.

Τα θετικά μάκρο της ημέρας (πωλήσεις κατοικιών, επιδόματα ανεργίας) και τα καλά νέα από το επιχειρηματικό μέτωπο (κέρδη της Hewlett Packard) έφεραν τελικά ενδοσυνεδριακή αντίδραση, περιορίζοντας δραστικά τις απώλειες.

Η διόρθωση ανεβλήθη, αλλά δεν απετράπη. Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές, επισημαίνοντας ότι οι αποτιμήσεις των εταιριών της Wall έχουν διογκωθεί τον τελευταίο καιρό, τα βραχυχρόνια κέρδη είναι σημαντικά και υπάρχει ισχυρό κίνητρο για ρευστοποιήσεις.


Πάντως πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η σχετική αδυναμία των δύο τελευταίων συνεδριάσεων δεν σημαίνει πως το ράλι τελειώνει, αλλά πιθανότατα ότι μετά τα πρόσφατα υψηλά η αγορά απλώς «ξαποσταίνει» προς ανάκτηση δυνάμεων και επαναξιολόγηση των δεδομένων.

Οι αμερικανικοί δείκτες υποχώρησαν σημαντικά στην αρχή των συναλλαγών. Μετά την μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αγορά κατοικίας ανέκτησαν σταθερά έδαφος, κινούμενοι πλαγιοανοδικά με διακυμάνσεις.

Ο Dow Jones που έχανε αρχικά περίπου 1%, τερμάτισε με απώλειες μόλις -0,08%, κλείνοντας στις 15.294,50 μονάδες. O S&P 500 έκλεισε στις 1.650,5 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,26%. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε οριακές απώλειες 0,11%, στις 3.459,40 μονάδες.

Μικρή άνοδος πετρελαίου-χρυσού

Παράλληλα με τους χρηματιστηριακούς δείκτες κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου. Το απόγευμα υποχωρούσε, καθώς τα στοιχεία που είχαν ανακοινωθεί νωρίτερα για τον μεταποιητικό τομέα στην Κίνα, είχαν «σκοτεινιάσει» τις προοπτικές για τη ζήτηση ενέργειας. Μετά τα στοιχεία για τις πωλήσεις νέων κατοικιών και τις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας η τιμή του μαύρου χρυσού ανέκαμψε, σημειώνοντας άνοδο 5 σεντς (+0,5%) στα 94,30 δολάρια.

Η πτωτική τάση των μετοχών και η αποδυνάμωση του δολαρίου προκάλεσαν αγοραστικό ενδιαφέρον για τον χρυσό. Το συμβόλαιο Ιουνίου σημείωσε υψηλό εβδομάδας, αλλά στις βραδυνές συναλλαγές έχασε τα κέρδη.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ