2013-05-23 12:27:04
Φωτογραφία για Οι σούζες «τρελαίνουν» το «Μακρύ Στενό»
του Μανόλη Παντινάκη

Τις νύχτες τα καλοκαίρια το «Μακρύ Στενό», ή η οδός Νικηφόρου Φωκά, ένας ιστορικός δρόμος-σημείο αναφοράς, δεν μπορεί να κοιμηθεί! Η ηχορύπανση που εκπέμπουν τα κάθε είδους μαγαζιά στους κοντινούς δρόμους της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, τρομάζει και «τρελαίνει» και περισσότερο ξεσηκώνουν τους περίοικους στις ώρες κοινής ησυχίας οι δικυκλιστές, με τις σούζες και τις πειραγμένες εξατμίσεις. Όλοι οι άνθρωποι που διαμένουν μόνιμα ή ενοικιάζουν, κυρίως οι ξένοι την καλοκαιρινή περίοδο, αν οι δεύτεροι δεν εγκαταλείπουν άρον-άρον το στενό, παρακαλούν να περάσουν γρήγορα οι ώρες για να ξημερώσει, μπας και απαλλαγούν!

Όμως, το φαινόμενο δεν είναι τωρινό αλλά επαναλαμβάνεται και σε εντονότερους βαθμούς κάθε χρόνο. Οι συχνές διαμαρτυρίες βρίσκουν… τοίχο και οι εντεταλμένοι κρατικοί ή αυτοδιοικητικοί, αποδεικνύουν την ανεπάρκειά τους να επιβληθούν και αφήνουν την κατάσταση να εξελίσσεται σύμφωνα με τους κανόνες μιας μικρής μερίδας ατόμων που έχουν συμφέροντα στην παλιά πόλη και τείνουν να εγκαθιδρύσουν το δικό τους καθεστώς, όπως συνέβαινε στην «πανέρμη πολιτεία» με τους πολιτικούς και τους λογής-λογής παράγοντες Μπροστά σε μια τέτοια εικόνα, που αρχίζει να φαίνεται ίσως και δεκαπέντε χρόνια τώρα, οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αφού διαπίστωναν ότι οι εκκλήσεις τους έφταναν «στα ώτα μη ακουόντων», σκέφτηκαν πέρυσι να προχωρήσουν ακόμα και σε καθιστική διαμαρτυρία κατά

Άλλαξαν σκοπίμως κατεύθυνση και στην πινακίδα απαγόρευσης και την «κόλλησαν» στον τοίχο

μήκος του στενού, μήπως και τότε υπάρξει έστω στην πράξη η ελάχιστη κινητοποίηση των Αρχών.

ΘΕΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ…ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ

Ενδεικτικό της αδυναμίας των τοπικών Αρχών να επιβάλλουν τη νομιμότητα, είναι (άκουσον-άκουσον!) ότι ζητήθηκε από τους κατοίκους να γίνουν… όργανα της τάξης αντί γι αυτούς! Δηλαδή, οι ίδιοι οι πολίτες που λαμβάνουν το πρόβλημα της ηχορύπανσης να καταγράφουν τους αριθμούς κυκλοφορίας των δικύκλων που την προκαλούν και να τους δίδουν στις υπηρεσίες τους
. Είναι κι αυτός ένας… τρόπος που επιστρέφει σε μεθόδους άλλων εποχών.

Και δεν είναι βέβαια μόνο αυτό! Η απουσία των αστυνομικών υπηρεσιών και του δήμου Ρεθύμνου εμφανίζεται ακόμα και στα πλέον απλά, όπως η κατάργηση στην οδό Δημακοπούλου, άγνωστο για ποιους λόγους, πριν δυο χρόνια της μπάρας που απαγόρευε την είσοδο στο στενό τις ώρες λειτουργίας του δακτυλίου και η αλλαγή κατεύθυνσης της πινακίδας του Κ.Ο.Κ. στην αρχή του δρόμου που «κόλλησε» στον τοίχο και απαγορεύει τη διέλευση των οχημάτων από τον… τοίχο

Κατά μήκος του στενού υπάρχουν τρεις επιχειρήσεις ενοικιαζομένων δωματίων, δυναμικότητας συνολικά 35 κλινών, που τις επιλέγουν οι ξένοι επειδή διατηρείται η αυθεντικότητα των κατοικιών και τους προσελκύει το περιβάλλον της παλιάς πόλης. Όμως, η αβάστακτη ηχορύπανση δυο μέρες από την εγκατάστασή τους, δεν τους επιτρέπει να συνεχίσουν τις διακοπές τους στο ίδιο σημείο της πόλης και φεύγουν μακριά! «Όλα καλά», λένε, στους ιδιοκτήτες όταν φεύγουν, «όμως δεν αντέχεται ο θόρυβος από τις μηχανές».

Η κυρία Τασούλα Λεφάκη, συνιδιοκτήτρια μικρού συγκροτήματος επιπλωμένων κατοικιών από τα θύματα της ασύδοτης «δράσης» των δικυκλιστών στο «Μακρύ Στενό» τις ώρες της κοινής ησυχίας, διερωτάται σήμερα «τι είδους τουρισμό θέλουμε» και με ποιους τρόπους οι αρμόδιες Αρχές «προστατεύουν τα δικαιώματα των μονίμων και των ενοίκων».

Επισημαίνει, αφού… βαρέθηκε χρόνια να τρέχει σε δήμο, τουριστική αστυνομία, εισαγγελία καταγγέλλοντας το πρόβλημα που βιώνουν καθημερινά οι κάτοικοι: «Η κατάσταση είναι αφόρητη. Η αστυνομία μας λέει ότι δεν έχει αστυνομικούς και κάθε φορά παίρνουμε υποσχέσεις από τον δήμο. Βαρεθήκαμε πια! Χρόνια βιώνουμε το πρόβλημα και το αποτέλεσμα είναι πάντα το ίδιο. Κάθε χρόνο και χειρότερα…»

Η κυρία Τασούλα Λεφάκη, από τους πολλούς κατοίκους που υποφέρουν από την ηχορύπανση τα καλοκαίρια

ΟΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ ΠΑΝΕ ΚΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ…

Οι διαμαρτυρίες έχουν γίνει μέρος της… καθημερινότητας των κατοίκων. Κάθε φορά, όμως, παραμένουν απλά διαμαρτυρίες! Αποδεικνύεται πια, ότι η εξουσία είναι ανίσχυρη μπροστά στις αυθαιρεσίες ορισμένων και υποχωρεί στην επιβολή κάποιων συμφερόντων «έτσι κι αλλιώς» τοπικών μεγαλοσχημόνων. Δυστυχώς!

Μια επιστολή διαμαρτυρίας που δόθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο, στο δήμαρχο Ρεθύμνου και στο διοικητή του τμήματος Τροχαίας, δεν έφερε καρπούς. Όμως, οι 65 περίοικοι του «Μακρύ Στενού» που την υπογράφουν, περιγράφουν με γλαφυρά χρώματα την κόλαση που βιώνουν καθημερινά και κάνουν έκκληση με δραματικούς τόνους στους αρμόδιους φορείς, να αφουγκραστούν την αγωνία τους και να σκύψουν με σεβασμό στην επίλυση του προβλήματος…

Επισημαίνουν ανάμεσα στα πολλά: «…στο «Μακρύ Στενό» έχει γίνει αφόρητη η ζωή των κατοίκων αλλά και των ξένων επισκεπτών μας… Η έννοια του δακτυλίου έχει καταρρακωθεί ή, μάλλον, είναι ανύπαρκτη και η ηχορύπανση είναι τρομερή όλες τις ώρες του εικοσιτετραώρου. Ο δρόμος είναι στενός και πυκνοδομημένος, ο θόρυβος πολλαπλασιάζεται και φθάνει ανυπόφορος μέσα στα κτήρια. Χαρακτηριστική εικόνα, που ακόμα επιμένει να επιβιώνει στο «Μακρύ Στενό» είναι και η εικόνα των κατοίκων-γειτόνων που βγάζουν καρέκλες στο δρόμο και κάθονται και κουβεντιάζουν. Ανάμεσά τους, όμως, περνάνε απειλητικά και επικίνδυνα συνεχώς και, συνήθως, με υπερβολική ταχύτητα οι νόμιμοι και παράνομοι μηχανόβιοι και πάρα πολλά αυτοκίνητα, όλες τις ώρες. Ιδιαίτερα απειλούνται τα παιδιά που ενοχλούνται, οι βορειοευρωπαίοι επισκέπτες μας που δεν είναι συνηθισμένοι στις χώρες τους σε μια τέτοια κατάσταση μέσα στα ιστορικά κέντρα. Ειδικά τα δίκυκλα δημιουργούν τεράστιο πρόβλημα ηχορύπανσης…

»…Οι παραβάτες είναι πολλοί και διάφοροι, πολύ συχνά είναι γνωστοί, επώνυμοι και μη εξαιρετέοι, όπως καταστηματάρχες στην παλιά πόλη, εργαζόμενοι σε αυτά τα καταστήματα, πελάτες Ρεθεμνιώτες και μη, επώνυμοι και ανώνυμοι συντελεστές εκδηλώσεων στην πλατεία Μικρασιατών, διανομείς κ.λπ.»

Οι περίοικοι στην ίδια επιστολή, αφού σημειώνουν ότι ο δήμος που θέσπισε το μέτρο του δακτυλίου έχει δώσει «αμέτρητες άδειες» ακυρώνοντας την έννοιά του και επιπλέον «δεν υπάρχει καμιά αστυνόμευση» και οι δημοτικοί αστυνομικοί «απλά χαϊδεύουν τους παραβάτες που περνούν μπροστά στα μάτια τους με σωρεία παραβάσεων», ζητούν «να τοποθετηθούν και να κλείσουν οι μπάρες» του δακτυλίου, «να επανεξεταστούν οι άδειες που δόθηκαν, να αστυνομεύεται σε διάφορες ώρες του 24ώρου ή οδός Νικηφ. Φωκά από τη Δημοτική Αστυνομία και την Τροχαία, ειδικά τη νύχτα και τις ώρες κοινής ησυχίας» και «να πληρώνονται τα πρόστιμα…»

Καταλήγοντας υπογραμμίζουν: «Η υπάρχουσα κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και αυτή είναι η τελευταία μας διαμαρτυρία. Αν δεν δούμε ανταπόκριση, οι επόμενες ενέργειές μας θα είναι άλλου τύπου και θα έχουν αποδέκτες και άλλες Αρχές και δημόσιες υπηρεσίες εκτός Ρεθύμνου…»

madeincreta.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ