2013-05-22 19:58:04
Φωτογραφία για Μέρκελ: Η Ανατολική Γερμανία είναι κομμάτι της ζωής μου
Κομμάτι από τη ζωή της αποτελούν για την Άνγκελα Μέρκελ τα 35 χρόνια που έζησε στη στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας (DDR- Ανατολική Γερμανία), όπως δηλώνει η ίδια η καγκελάριος αναφερόμενη στις αποκαλύψεις για τη ζωή και τη δράση της στην πρώην Ανατολική Γερμανία, ενώ παραδέχεται ότι... το ενδιαφέρον των πολιτών για το παρελθόν της είναι αυτονόητο.

«Τα 35 χρόνια που έζησα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας είναι κομμάτι της ζωής μου. Και το ενδιαφέρον των πολιτών για το πρόσωπό μου και την ιστορία της ζωής μου, το βρίσκω αυτονόητο», δηλώνει η καγκελάριος σε συνέντευξή της στο περιοδικό Stern, που θα δημοσιευτεί αύριο.

Για την κατηγορία που τη αποδίδουν, ότι δηλαδή σπάνια μιλά για τη ζωή της πριν από το 1989, η ίδια την απορρίπτει. Απαντά ότι «το έχει κάνει ξανά και με πολύ χαρά» να μιλήσει για την προηγούμενα χρόνια της ζωής της στη DDR, αναφερόμενη στο βιβλίο συνεντεύξεων με τον δημοσιογράφο Χιούγκο Μίλερ Φογκ που κυκλοφόρησε το 2004.


«Ό,τι είχα αναφέρει τότε για την συμμετοχή μου στην Οργάνωση Νέων του κόμματος ισχύει και σήμερα. Δεν έχω τίποτα καινούριο να προσθέσω», τονίζει,

Αναφορικά με το ρόλο της στη Νεολαία, η Μέρκελ επισημένει ότι έχει διατελέσει γραμματέας της Νεολαίας για θέματα πολιτισμού και όχι -όπως κάποιοι πιστεύουν- Δημαγωγίας και Προπαγάνδας.

Λόγω μίας βιογραφίας για τη ζωή της Μέρκελ στη DDR έχει προκύψει μία μεγάλη αντιπαράθεση για το πόσο κοντά με το πολιτικό σύστημα της Ανατολικής Γερμανίας βρισκόταν η νεαρή τότε Ανγκελα Μέρκελ. Οπως επίσης και για το ρόλο της στην Οργάνωση Νέων της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

Τονίζει ότι «η Νεολαία ήταν μέρος του πολιτικού συστήματος της Ανατολικής Γερμανίας, ναι, αλλά ταυτοχρονα και ένας χώρος κοινών δράσεων συζητήσεων και επισκέψεων σε θέατρα με την ομάδα»

Μάλιστα, κάλεσε όσους ασχολούνται με βιογραφίες να βασιζονται σε ακριβή ιστορικά πλαίσια. «Εάν κάποιος μιλά για τη βιογραφία κάποιου, χρειάζεται σύνεση και πρέπει να κατανοήσει το ιστορικό πλαίσιο», σημειώνει χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Η Μέρκελ παραδέχεται ότι της πήρε λίγο χρόνο μέχρις ότου διαπιστώσει τον σημασία της δράσης του Αρχηγού των Πρασίνων Γιόσκα Φίσερ ως «μαχητής του δρόμου»

«Σε συζήτηση για το Γιόσκα Φίσερ, το 2001 είχα πει ότι έπρεπε να είχε μετανοήσει. Για αυτό κάποιοι του SPD και των Πρασίνων είχαν γελάσει», λέει η Μέρκελ.

«Εξακολουθώ να διαφωνώ με τους μαχητές των δρόμων, αλλά σήμερα ξέρω ότι αυτοί που τότε γέλασαν, ήταν επειδή ήξεραν ότι δεν είχα εμπειρία από το φοιτητικό κίνημα και προφανώς τους φάνηκε επιτηδευμένο ότι είχα διαβάσει για την ιστορία του», προσθέτει.
Έθνος
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ