2013-05-21 12:13:05
Φωτογραφία για Ανησυχεί το Βερολίνο για «εμπορικό πόλεμο» ΕΕ-Κίνας
Ο Γερμανός Υπουργός Οικονομίας Philipp Roesler δήλωσε ότι η Κομισιόν διέπραξε «σοβαρό λάθος» με την επιβολή δασμών στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα και την κάλεσε να καταβάλει προσπάθειες ώστε να αποτρέψει ενδεχόμενη «εμπορική σύγκρουση».

Σύμφωνα με την EurAactive, η Κομισιόν συμφώνησε πρόσφατα να επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές ηλιακών πάνελ από την Κίνα, προκαλώντας την αντίδραση του Πεκίνου που έκανε λόγο για περαιτέρω διάλογο. Η Κομισιόν έδωσε την στήριξή της στην πρόταση του Επιτρόπου Εμπορίου, Karel De Gucht, περί επιβολής προσωρινών δασμών μέχρι τις 6 Ιουνίου, προκειμένου να καταστούν λιγότερο ελκυστικές οι κινεζικές εξαγωγές ηλιακών πάνελ. Ο Κινέζος Πρέσβης στο Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, Yi Xiaozhun, αποκάλεσε «λανθασμένη» την απόφαση, ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει για τυχόν αντίποινα. «Θα στείλει το λάθος μήνυμα στον υπόλοιπο κόσμο ότι έρχεται ο προστατευτισμός», είπε ο Κινέζος αξιωματούχος στο Reuters.


Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Roesler:

«Είναι ένα σοβαρό λάθος», δήλωσε ο Roesler στην εφημερίδα Welt am Sonntag την Κυριακή.

Είπε επίσης ότι η Κίνα έχει ήδη προειδοποιήσει ότι οι δασμοί επί των ηλιακών πάνελ θα πλήξουν το διμερές εμπόριο. «Αυτό δείχνει ότι οι τιμωρητικοί δασμοί στις εισαγωγές είναι το λάθος εργαλείο».

Ο Roesler δήλωσε στην εφημερίδα ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένως προειδοποιήσει για τις συνέπειες των τιμωρητικών εισαγωγικών δασμών ενάντια στη βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας της Κίνας. Η Γερμανία είναι μία από τις κορυφαίες χώρες σε εξαγωγές παγκοσμίως.

«Η γερμανική βιομηχανία είναι πολύ και σωστά ανήσυχη», δήλωσε ο Roesler. «Περιμένω από την Κομισιόν να κάνει τα πάντα για να αποφευχθεί η σύγκρουση στο εμπόριο. Η Κομισιόν πρέπει να αναζητήσει μια απόφαση μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων αντί απειλών».

Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών BDI προειδοποίησε το Σαββατοκύριακο σχετικά με τις αρνητικές συνέπειες που ενδέχεται να έχει η κίνησης της Επιτροπής να επιβάλει δασμούς που θα κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 47% επί των ηλιακών πάνελ από την Κίνα.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ