2013-05-21 02:44:57
Φωτογραφία για Ευρωπαϊκό χτύπημα στην ελληνική ταβέρνα...
Τα πάνω κάτω στην... ελληνική ταβέρνα αλλά και στα εστιατόρια της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας αναμένεται να... φέρει νέα οδηγία της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία αλλάζει ο τρόπος... σερβιρίσματος του ελαιολάδου και η οποία ήδη προκαλεί "θύελλα" αντιδράσεων και περιπαικτικών σχολίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, από την1η Ιανουαρίου του 2014 στην ΕΕ δεν θα επιτρέπεται πλέον το σερβίρισμα του ελαιόλαδου στα γνωστά γυάλινα μπουκαλάκια με το πώμα, ούτε στα μικρά μπολάκια όπου ο πελάτης βουτά το ψωμί του.

Αντίθετα, θα πρέπει να χρησιμοποιούνταισφραγισμένα μπουκάλια, τα οποία δεν θα ξαναγεμίζουν αλλά θα απορρίπτονται μετά τη χρήση.

Αυτό προβλέπει η οδηγία της Κομισιόν, ώστε να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής, αλλά και προκειμένου να μην είναι τόσο εύκολη η νοθεία του ελαιολάδου, όπως υποστηρίζει.

Η απόφαση έχει προκαλέσει ήδη ανησυχία στις χώρες του Νότου, αλλά και οξεία κριτική από διάφορες πλευρές που επισημαίνουν ότι τη στιγμή που η ΕΕ βυθίζεται στην κρίση, οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών... περί άλλων τυρβάζουν.


Μάλιστα η γερμανική εφημερίδα Sueddetsche Zeitung περιέγραψε την απόφαση ως την "πιο περίεργη μετά από αυτή για τα κυρτά αγγούρια", αναφερόμενη σε οδηγία για την εξωτερική εμφάνιση των οπωροκηπευτικών που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ.

"Η ΕΕ γελοιοποιείται από την απαγόρευση των μπουκαλιών με ελαιόλαδο στα εστιατόρια", σημειώνει ο βρετανικός Guardian.

Η ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος της Βρετανίας, Μαρίκα Γιαννακουδάκη, ανέφερε ότι "αν η ΕΕ διοικούνταν με λογική, δεν θα ήταν τόσο λίγο δημοφιλής σήμερα.

"Όταν σκέφτονται τέτοια τρελά πράγματα, τότε δικαίως αναρωτιέται κανείς για την νομιμότητα και την ευθυκρισία τους", προσθέτει.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, η πρόταση στηρίχθηκε από 15 εκ των 27 κρατών - μελών, μεταξύ αυτών και των βασικών ελαιοπαραγωγικών χωρών, δηλαδή την Ιταλία, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία.

Οι ίδιες χώρες είναι αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση.

Ήδη ιδιοκτήτες εστιατορίων αναφέρουν πως με την οδηγία αυτή θα απομακρυνθούν από την προμήθεια ελαιολάδου από τους παραδοσιακούς συνεταιρισμούς και θα στραφούν στη βιομηχανία.
Reuters
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ