2013-05-20 12:09:10
Φωτογραφία για Αντώνης Σαμαράς: Η Ελλάδα μπήκε στην επενδυτική ατζέντα της Κίνας
«Η Ελλάδα είναι πλέον στην επενδυτική ατζέντα των Κινέζων». Με αυτήν τη φράση προς τους στενούς του συνεργάτες που τον ακολούθησαν στο κρίσιμο ταξίδι του στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα... αποτελέσματα των επαφών που είχε τόσο με την κινεζική πολιτική ηγεσία, όσο και με τους εκπροσώπους επιχειρηματικών κολοσσών.

Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος γνωρίζει ότι «η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της Ελλάδας», σημείωσε -κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης- ότι «εξαρτάται από εμάς πλέον το πόσο γρήγορα θα υλοποιηθούν τα όσα συμφωνήσαμε».

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης των διαδικασιών, τόσο στο επίπεδο των αποκρατικοποιήσεων όσο και σε εκείνο της προσέλκυσης επενδύσεων από τον ασιατικό υπερ-γίγαντα, ο πρωθυπουργός αποφάσισε -όπως αποκάλυψε χθες το «Εθνος της Κυριακής»- να ορίσει μία ομάδα στελεχών της κυβέρνησης αλλά και της κρατικής μηχανής έτσι ώστε να παρακολουθούν βήμα βήμα την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων και όπου υπάρχουν προβλήματα, είτε να παρεμβαίνουν, είτε να απευθύνονται στον ίδιο προκειμένου να τα επιλύει.


Τον γενικό συντονισμό της προσπάθειας θα έχει ο κ. Γ. Στουρνάρας, ενώ ο κ. Κ. Χατζηδάκης θα αναλάβει τις διαβουλεύσεις με την ΕΕ, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Ο κ. Ν. Μηταράκης θα αποτελέσει τον συνδετικό κρίκο μεταξύ της ελληνικής και της κινεζικής κυβέρνησης και, τέλος, ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Σταυρίδης θα διατηρεί «ανοιχτή γραμμή» με τους τραπεζικούς κολοσσούς China Development Bank και Import Export Bank, που έχουν αναλάβει την προώθηση αποκρατικοποίησης σημαντικών εταιρειών του Δημοσίου. Ρόλο-κλειδί στην προσπάθεια για άρση διαφόρων δυσκολιών που τυχόν προκύψουν στην πορεία θα έχει ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ο οποίος συμμετείχε σε όλες τις συνομιλίες του πρωθυπουργού με τους Κινέζους πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Σύμφωνα με τα όσα συμφωνήθηκαν κατά την τριήμερη παραμονή της ελληνικής αποστολής στην Κίνα, τα πλέον άμεσα σχέδια αφορούν:

1 Τη διεκδίκηση από την Cosco της πλειοψηφίας των μετοχών του ΟΛΠ για την εμπορευματική δραστηριότητα του λιμανιού του Πειραιά. Στις 28 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν στον Πειραιά τα εγκαίνια της νέας προβλήτας 2 και της προβλήτας 3, όπως προέβλεπε η σύμβαση που υπεγράφη το 2008.

2 Τη διεκδίκηση από τη Senjen Airports της πλειοψηφίας των μετοχών του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος».

3 Την εμπλοκή των εταιρειών Cosco και China Railways στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

4 Τη διεκδίκηση της αξιοποίησης του αεροδρομίου στο Καστέλι.

5 Τη δανειοδότηση από τραπεζικούς κολοσσούς της Κίνας Ελλήνων εφοπλιστών για νέα πλοία που θα «χτίσουν» στην Κίνα.

6 Τη δημιουργία logistic center στην Ελλάδα, από τις δύο μεγαλύτερες -σε παγκόσμιο επίπεδο- εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, τη Huawei και τη ΖΤΕ.

Σε αυτούς τους σχεδιασμούς θα πρέπει επίσης να προστεθεί ο τουρισμός, που αποτέλεσε ένα ξεχωριστό - μεγάλο κεφάλαιο στις επαφές των μελών της ελληνικής αποστολής. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών αποφασίστηκε η δημιουργία visa centers σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Κίνας, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες να ταξιδεύουν στην Ελλάδα.

Στην προσπάθεια για την προσέλκυση τουριστών εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να ξεκινήσει άμεσα -σε συνεργασία με την κινεζική τηλεόραση- προβολή σειράς τηλεοπτικών μηνυμάτων για την Ελλάδα.

«Κερδίζουμε τη μάχη»

Ο κ. Σαμαράς το Σάββατο, τελευταία ήμερα ουσιαστικά της επίσκεψής του στην Κίνα, μίλησε σε ελληνο-κινεζικό φόρουμ στη Σανγκάη, όπου τόνισε ότι η χώρα μας ξεπέρασε τον δύσκολο κάβο. «Οσοι επένδυαν στην αποτυχία της Ελλάδας, απογοητεύτηκαν. Μαχόμαστε και κερδίζουμε τη μάχη, δεν υπάρχει άλλη λύση για εμάς. Η Ελλάδα γράφει το δικό της success story, το Grexit είναι νεκρό», ανέφερε χαρακτηριστικά. Διαβεβαίωσε ότι στην Ελλάδα η πολιτική και οικονομική σταθερότητα είναι εξασφαλισμένη, καθώς η κυβέρνηση των τριών κομμάτων είναι συμπαγής και πρόσθεσε:

«Οι θετικές εκθέσεις της ΕΕ για την ελληνική οικονομία πιστοποιούν ότι υπάρχει σταθερό έδαφος για ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών. Το τραπεζικό σύστημα θα ανακεφαλαιοποιηθεί. Προχωρούμε τις δομικές αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, ένας νέος νόμος περί επενδύσεων δημιουργεί ?one stop shop? και ευνοεί την έναρξη νέων επιχειρήσεων και την επιχειρηματική δραστηριότητα».

Τέλος, επανέλαβε ότι η χώρας μας μπορεί να καταστεί πύλη εισόδου των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη, λέγοντας:

«Ο κόσμος μας αλλάζει, η Κίνα εξάγει σε όλο τον κόσμο, η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη για την προώθηση των κινεζικών προϊόντων στην Ευρώπη.

Σκληρή απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σκληρή» απάντηση έδωσε α ο πρωθυπουργός στον κ. Αλ. Τσίπρα, με αφορμή τις αιτιάσεις του πρόεδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τα αποτελέσματα των επαφών που είχε η ελληνική αποστολή στο Πεκίνο και στη Σανγκάη.

Ο κ. Σαμαράς αφού επεσήμανε ότι οι αποκρατικοποιήσεις και οι επενδύσεις θα δώσουν αποφασιστικό «χτύπημα» στην ανεργία, πρόσθεσε: «Υπάρχουν και εκείνοι που για λόγους μικροπολιτικού συμφέροντος επενδύουν στο να αποτύχουμε. Ξέρω ότι οι Ελληνες χαίρονται με τα θετικά που πετύχαμε, σε εκείνους που ποντάρουν στην αποτυχία μας δεν θα τους κάνω τη χάρη να υποχωρήσω και δεν θα τους κάνει τη χάρη αυτή ούτε ο λαός». «Αλλωστε με τον κ. Τσίπρα δεν συμφωνούν και ορισμένες τουλάχιστον από τις συνιστώσες του», κατέληξε. Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ