2013-05-18 22:24:04
Φωτογραφία για Πως εμπνέονται τις ταινίες οι δημιουργοί τους; Διαβάστε παρακάτω τον τρόπο για 5 κλασσικές ταινίες!
Η έμπνευση ενός δημιουργού για την συγγραφή ενός σεναρίου είναι για εμάς τους θεάτες τις περισσότερες φορές κατι ανεξήγητο και πολλές φορές μας εντυπωσιάζει η ευρύτητα της σκέψης και της φαντασίας τους..»Πώς του ήρθε αυτή η ιδέα;» Πόσες φορες έχουμε αναρωτηθει για μια ταινια που μας εχει καθηλώσει;

Ιδού η απάντηση για 5 κλασσικά αριστουργήματα του κινηματογράφου.

ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ «THE BIRDS» (Άλφρεντ Χίτσκοκ)

Την επίθεση των πουλιών, ο Χίτσκοκ την εμπνεύστηκε από ένα πραγματικό γεγονός που έγινε σε μία παραλία της Καλιφόρνιας στις 18 Αυγούστου του 1961, γύρω στις 8 το πρωί, όταν ετοιμοθάνατοι γλάροι μπήκαν στα σπίτια των κατοίκων της πόλης Capitola.

Η παράξενη αυτή συμπεριφορά των γλάρων ήταν ένα μυστήριο. Όμως, ύστερα από πολλά χρόνια μία βιολόγος, μετά από ανάλυση των ευρημάτων στο στομάχι των γλάρων βρήκε ότι η αιτία για την παράξενη συμπεριφορά τους ήταν μια νευροτοξίνη που βρίσκεται σε ένα είδος φύκους, που κατανάλωσαν οι γλάροι και προκάλεσε την επιθετική συμπεριφορά τους.


Η τοξίνη είναι το δομοϊκό οξύ, που προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες, σύγχυση, επιληπτικά επεισόδια και τον θάνατο σε μεγάλες δόσεις. Σε βιοχημικό επίπεδο έχουμε μια υπερβολική αύξηση του ασβεστίου στους νευρώνες, με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση τους.

ΤΑ ΚΑΛΑ ΠΑΙΔΙΑ «GOODFELLAS» (Martin Scorsese)

Βασίστηκε στην πραγματική ιστορία του μαφιόζου Henry Hill (του ανθρώπου που βρέθηκε στο σωφρονιστηκό ίδρυμα του Terminal Island). Όπως είπε και ο ίδιος το 2010 «Πριν 20 χρόνια ο μάρτιν Σκορτσέζε έφτιαξε μια ταινία για τη ζωή μου,αλλά άφησε πολλά πράγματα εκτός » Επίσης, ο γνωστός σκηνοθέτης, δανείστηκε στοιχεία από την συνταρακτική ιστορία του Gordon Malloch, ο οποιός τροφοδοτούσε ποτά τη νυχτερινή ζωή της Σαουδικής Αραβίας , μέσω της παράνομης επιχείρησης που διατηρούσε.Τελικά, συνελήφθη και βρέθηκε να αντιμετωπίζει τέσσερα χρόνια φυλάκισης και 400 μαστιγιλες!Τον Henry Hill τον υποδύθηκαν oi Christopher Serrone (εφηβική ηλικία) και ο Ray Liotta.

Ποιός ήταν ο Henry Hill ;

Henry Hill,Jr. (11Ιουνίου 10943 – 12 Ιουνίου 2012). Ήταν Νεουορκέζος μαφιόζος το διάστημα μεταξύ 1955 και 1980.Ο Henry Hill συνεργάστηκε με την οικογένεια μαφιόζων Lucchese. Αφού έγινε πληροφοριοδότης του FBI τη δεκαετια του ΄80, Ο Hill κατέθεσε εναντίον των Lucchese και συγκεκριμένα, εναντίον του αρχηγού Paul Vario και Jamew Burke, που και για τους δύο εκκρεμούσαν διάφορες κατηγορίες. Η ζωή του Henry Hill καταγράφηκε στο βιβλίο «wiseguy«.

PULP FICTION (Quentin Tarantino)

Τα πρώτα στοιχεία για τη δημιουργία του Pulp Fiction γράφτηκαν από τον Roger Avary στα τέλη του 1990.

Ο Tarantino και ο Avary αποφάσισαν να γράψουν ένα μικρού μηκους σενάριο γιαtι ίστευαν ότι θα ήταν πιο εύκολο (θεωρητικά) να έχουν λίγα στοιχεία. Αλλά γρήγορα συνηδητοποίησαν ότι κανείς δε θα ενδιαφερθεί για μία ταινία μικρού μήκους. Έτσι, απόφάσισαν να δημιουργήσουν μία τριλογία από μικρές ιστορίες.Από μία ιστορία έγραψαν και σκηνοθέτησαν οιTarantino και Avary και η τρίτη από έναν σκηνοθέτη του οποίου το όνομα δεν έγινε ποτέ γνωστό.

Η αρχική έμπνευση ήρθε από την κλασσική ταινία τριλογίας “Black Sabbath (1963)” που σκηνοθέτησε ο ιταλός σκηνοθέτης Mario Bava. Ο αρχικός τίτλος της ταινίας ήταν “Μαύρη Μάσκα (Black Mask)” βασισμένο σε ομώνυμο μυθιστόρημα.Ο Avary χρησιμοποίησε την πρώτη του ταινία «Pandemonium Reigns» ως βάση για την ιστορία “Gold Watch” που πρωταγωνιστεί ο Bruce Willis.

ΚΟΥΡΔΙΣΤΟ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ «A CLOCKWORK ORANGE» (Stanley Kubrick)

Στη χρονιά του Μάη του 1968, ο Βρετανός σκηνοθέτης, Lindsay Anderson, ο σημαντικότερος εκπρόπωπος του αγγλικού «frrecinema» γύρισε αυτήν εδώ τη σπουδαία «IF» (Εάν), με θέμα μία εξέγερση μαθητών ενάντια σε ένα καταπιεστικό και αυταρχικό σύστημα εκπαίδευσης και τους εκπροσώπους του. Χρυσός Φοίνικας στο φεστιβάλ των καννών, για την αλληγορική και προφητική ταινία των γεγονότων του γαλλικού Μάη, που συνέβησαν την ίδια χρονιά.

Ακόμη, πρώτος μεγάλος ρόλος του Μάλκομ ΜακΝτάουελ, από τον οποίο ο μέγάλος Κιούμπρικ εμπνυεύστηκε και του ανέθεσε τον έτερο ρόλο επαναστάτη στο θρυλικό «Κουρδιστό Πορτοκάλι″, 3 χρόνια μετά.

Η υπόθεση της ταινίας :

οι μαθητές ενός αγγλικού σχολείου βικτωριανών προδιαγραφών «σωφρονίζονται″ τελετουργικά από τη βέργα του διευθυντή, μέχρι τη που παίρνουν (κυριολεκτικά) τα όπλα για να τακτοποιήσουν τους εκκρεμείς λογαριασμούς. Η ταινία προβλήθηκε έντονα λογοκριμένα στην Ελλάδα της χούντας αλλά, παρόλα αυτά,δημιούργησε το δικό της θρύλο.Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ καννών.

PINK FLOYD – THE WALL (Alan Parker / Roger Waters)

Ο Roger Waters εμπνεύστηκε το «The Wall», όταν στη διάρκεια της περιοδείας των Pink Floyd «In The Flesh», είχαν γίνει τόσο αλάζονες και απομακρυσμένοι από τον κόσμο, που οι συναυλίες τους προκαλούσαν εκνευρισμό. Ο Waters φαντασιωνόταν βόμβες να πέφτουν πάνω στους θεατές και αυτοί να ουρλιάζουν από χαρά και πόνο.

Στη διάρκεια μάλιστα, μιας συναυλίας μια πολύ θορυβώδης παρέα νέων εκνεύρισε τον Waters, που έφτυσε έναν από αυτούς στο πρόσωπο. Το γεγονός αυτό τον έκανε να καταλάβει πόσο είχε απομακρυνθεί από τον κόσμο, νιώθοντας ένα «τοίχος» ανάμεσα σε αυτόν και τους υπόλοιπους. Αυτό του έδωσε την έμπνευση να γράψει τραγούδια για την απομόνωση χρησιμοποιώντας μια ιστορία σαν μεταφορά.
parathiro.net
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ