2012-04-04 07:45:46
Φωτογραφία για Οι μέρες των ναυτών του Enterprise στην Ελλάδα
Εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, αγώνας μπάσκετ και φιλανθρωπίες είχε το πρόγραμμα των Αμερικανών ναυτών του αεροπλανοφόρου Enterprise που αγκυροβόλησε για λίγες ημέρες ανοικτά του Φαληρικού όρμου.

Φωτογραφίες που τράβηξαν οι ναύτες και ανέβηκαν στη σελίδα του αεροπλανοφόρου στο facebook και δείχνει την εκδρομή στην Αρχαία Κόρινθο και στους Δελφούς, καθώς και τον αγώνα μπάσκετ που διεξήχθη μεταξύ της ελληνικής ομάδας του Πολεμικού Ναυτικού και εκείνης των Αμερικανών.

Στη σελίδα υπάρχουν επίσης και φωτογραφίες από το κατάστρωμα του αεροπλανοφόρου το οποίο πραγματοποιεί την τελευταία του αποστολή μιας και στο τέλος του χρόνου θα παροπλιστεί.

To USS Enterpise είναι το μεγαλύτερο πυρηνοκίνητο αμερικανικό αεροπλανοφόρο. Είναι το όγδοο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ με αυτό το όνομα και το μεγαλύτερο στον κόσμο.

Ένας θρύλος πενήντα ετών

Ναυπηγήθηκε το 1960 και καθελκύστηκε το 1961 επί προεδρίας Τζον Κένεντι.


Το Enterprise κατασκευάσθηκε από την εταιρεία Newport News Shipbuildng and Drydock Company και στοίχισε 451,3 εκατομμύρια δολλάρια. Σχεδιάστηκε από 915 μηχανικούς και ξεκίνησε τους πλόες του στις 24 Σεπτεμβρίου 1960. Έκανε το παρθενικό του ταξίδι στις 12 Ιανουαρίου 1962.

Η χωρητικότητά του, με πλήρη οπλισμό, ανέρχεται σε 95.000 τόνους, περίπου. Το μήκος του είναι 342 μέτρα και το πλάτος του καταστρώματος 78 μέτρα. Είναι το 11ο βαρύτερο πολεμικό πλοίο μετά τα 10 αεροπλανοφόρα κλάσης Νίμιτς.

Μπορεί να «σηκώσει» έως 70 μαχητικά αεροσκάφη με πιο γνωστά από αυτά τα F-14 Tomcat.

Το πλήρωμά του ξεπερνά τα 5.000 άτομα, ενώ το σύστημα πρόωσής του αποτελούν οχτώ αντιδραστήρες. Έχει λάβει μέρος στην κρίση της Κούβας, σε επιχειρήσεις στη Νοτιανατολική Ασία, το Βιετνάμ, τον ινδο-πακιστανικό πόλεμο του 1971 και πρόσφατα σε επιχειρήσεις στον Περσικό Κόλπο, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και τη Λιβύη.

Το Enterprise «πρωταγωνίστησε» και στην πολεμική ταινία «TOP Gun» με τον Τομ Κρούζ. Σκηνές της ταινίας, που έσπασε τα ταμεία των κινηματογράφων τη δεκαετία του 1980, γυρίστηκαν πάνω στον αμερικάνικο «θρύλο».

Mετά την Ελλάδα θα βάλει ρότα για τον Περσικό Κόλπο, όπου και θα πραγματοποιήσει την τελευταία αποστολή στην ιστορία του. Στο τέλος του χρόνου, θα οδηγηθεί στο ναυπηγείο, όπου κατασκευάσθηκε, για να του αφαιρεθούν τα πυρηνικά, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2015, ενώ οι αμερικανικές αρχές εξετάζουν το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί μουσείο Ναυτικού. 24wro
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ