2013-05-17 15:20:03
Φωτογραφία για Τέλος στον «ψυχρό πόλεμο» του Λονδίνου προς τη Μόσχα;
Μετά από χρόνια «ψυχρού πολέμου» που είχε κηρύξει το Λονδίνο στη Μόσχα, τώρα, με αφορμή την τρομοκρατική ενέργεια στη Βοστώνη, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποκατασταθούν οι σχέσεις συνεργασίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Όπως σημειώνει η Russia Today, μετά τη συνάντησή του στις 10 Μαΐου 2013 στο Σότσι με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ανακοίνωσε ότι Ρωσία και Βρετανία ξαναρχίζουν τη συνεργασία τους σε επίπεδο υπηρεσιών ασφαλείας. Όπως φαίνεται, η Βρετανία σκοπεύει να γυρίσει σελίδα όσον αφορά την υπόθεση του πρώην αξιωματικού της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (FSB) Αλεξάντρ Λιτβινιένκο, ο οποίος το 2006 πέθανε στο Λονδίνο από δηλητηρίαση με πολώνιο. Τότε, οι Βρετανοί είχαν επιρρίψει την ευθύνη στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί κλίμα οξύτατου «ψυχρού πολέμου» μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας.


Μετά τη συνάντηση κορυφής, λοιπόν, κατά την οποία εξετάστηκαν επίσης η κατάσταση στη Συρία και οι διμερείς οικονομικές σχέσεις, ο κ.Κάμερον δήλωσε ότι εξετάστηκε και το θέμα της ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, και «συμφωνήσαμε με τον πρόεδρο Πούτιν σχετικά με τη συνεργασία μεταξύ των ειδικών υπηρεσιών των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας». Το Κρεμλίνο, δια στόματος του εκπροσώπου Τύπου του προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επεσήμανε ότι «η συνεργασία στον τομέα των υπηρεσιών ασφαλείας είχε παγώσει με πρωτοβουλία και εξαιτίας της βρετανικής πλευράς, αλλά σήμερα βλέπουμε με ικανοποίηση την πρόθεση για συνεργασία, προς όφελος της ασφαλούς και ήσυχης διεξαγωγής των Αγώνων στο Σότσι».

Η Βοστώνη τους άλλαξε

Το 2006 η Βρετανία είχε θεωρήσει τη δηλητηρίαση του Λιτβινιένκο με ραδιενεργό πολώνιο 210 ως έργο του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, Αντρέι Λουγκοβόι. Το Λονδίνο είχε ζητήσει από τη Ρωσία την έκδοσή του στη Βρετανία. Αίτημα όμως, το οποίο απέρριψε η Μόσχα. Η διαμάχη για το ζήτημα αυτό έφτασε ως το σημείο ο πρεσβευτής της Βρετανίας στη Μόσχα να προτρέψει δημοσίως το Κρεμλίνο να αλλάξει το Σύνταγμα της χώρας (!), το οποίο απαγόρευε την έκδοση. Το 2011 ο Κάμερον στη διάρκεια των συνομιλιών του στη Μόσχα με τον Ντμίτρι Μεντβέντιεφ, είχε εμφανιστεί αδιάλλακτος σχετικά με την υπόθεση, σημειώνοντας πως «οι δυο κυβερνήσεις δεν συμφωνούν στο συγκεκριμένο θέμα, και δεν έχω καμιά πρόθεση να αποσιωπήσω το γεγονός αυτό».

Σήμερα ωστόσο, η κατάσταση δείχνει να έχει αλλάξει, και στο τραπέζι δεν τέθηκε μόνο το θέμα της ασφάλειας της Ολυμπιάδας στο Σότσι. Η τρομοκρατική επίθεση στη Βοστώνη, και ακριβέστερα, η χαλαρή στάση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών για τις προειδοποιήσεις της Μόσχας όσον αφορά την απειλή που αντιπροσώπευαν οι αδελφοί Τσαρνάεφ, αποκτά πολιτική σημασία για τις ΗΠΑ και όπως φαίνεται πλέον, και για τη Βρετανία.

Μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ οι μυστικές υπηρεσίες Ρωσίας και ΗΠΑ ξεκίνησαν μια συνεργασία, η οποία έγινε εντονότερη ύστερα από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι «οι αμερικανοί αντιμετώπιζαν πάντα με μια δόση αλαζονείας τις πληροφορίες από τη Μόσχα», επισημαίνει ο Σεργκέι Σεστόφ, πρόεδρος της οργάνωσης βετεράνων των εδικών τμημάτων των υπηρεσιών κρατικής ασφάλειας «Βίμπελ» και συνταγματάρχης σε εφεδρεία της KGB ΕΣΣΔ.

Δυσαρέσκεια στις ΗΠΑ

Το γεγονός αυτό αναγνωρίζει και στην επιφυλλίδα της η Washington Post, η οποία τονίζει ότι το FBI πιθανώς θεώρησε ότι ο Ταμερλάν Τσαρνάεφ δεν αποτελεί κίνδυνο, επειδή «αντιμετώπιζε με δυσπιστία τις ρωσικές πληροφορίες σχετικά με τσετσένους μετανάστες, πολλούς από τους οποίους η Μόσχα άδικα θεωρεί τρομοκράτες».

Δυσαρέσκεια απέναντι στο FBI επιδεικνύουν και πολιτικοί. Για παράδειγμα, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, Λίντσεϊ Γκρέιαμ, το επικρίνει για παθητικότητα στις ενέργειές του μετά την τρομοκρατική ενέργεια. Θεωρεί μάλιστα, ότι η αμερικανική υπηρεσία δεν προέβη σε έρευνες προς όλες τις κατευθύνσεις και δεν επεξεργάστηκε στο βαθμό που έπρεπε το υλικό που είχε στη διάθεσή της, όπως τις φωτογραφίες.

Στις 7 Μαΐου ο διευθυντής του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα, όπου είχε συνομιλίες με τους ρώσους συναδέλφους του. Την επίσκεψη αυτή δημοσιοποίησε ο αμερικανός πρεσβευτής στη Μόσχα, Μάικλ Μακφόλ, μέσω του Facebook. Ο εκπρόσωπος του FBI, Μάικλ Κόρταν, δήλωσε αργότερα στο Associated Press ότι ο Μίλερ συζήτησε με τη διοίκηση των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας την πορεία των ερευνών για τις εκρήξεις στη διάρκεια του μαραθωνίου της Βοστώνης.

Είναι προφανές ότι η δημοσιοποίηση αυτής της επίσκεψης είχε σκοπό να μετριάσει κάπως την κριτική σε βάρος του FBI. Όπως άλλωστε και η δήλωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, κατά την επίσκεψή του το Μάιο στη Μόσχα, ότι είναι «ιδιαίτερα χαρούμενος που οι εμπειρογνώμονες των δύο χωρών συνεργάζονται στη διερεύνηση της τρομοκρατικής ενέργειας στη Βοστώνη», λέγοντας μάλιστα και ένα «μεγάλο ευχαριστώ» γι’ αυτό.

Τις παραμονές της επίσκεψης του Κάμερον στο Σότσι, ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα», Ίγκορ Κοροτσένκο, έγραφε ότι δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν υπό τις παρούσες συνθήκες η Βρετανία επιδιώξει την αποκατάσταση της συνεργασίας με τις υπηρεσίες ασφαλείας της Ρωσίας. Καθώς, μια περαιτέρω πολιτικοποίηση της συνεργασίας στον τομέα αυτό, θα μπορούσε να αποδειχθεί πολιτικά επιζήμια και για το Λονδίνο. Και, ως όλα δείχνουν, έπεσε μέσα!

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ