2013-05-17 10:38:53
Φωτογραφία για Ολάντ: Πως θα βγούμε απο τον...μαρασμό;
Μια «επίθεση» με στόχο να βγει η Ευρώπη από τον «μαρασμό» και να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης, προανήγγειλε χθες από το Παρίσι ο Φρανσουά Ολάντ. Τη συνόψισε σε τέσσερα σημεία: την εγκαθίδρυση μιας οικονομικής κυβέρνησης στην ευρωζώνη που θα έχει τον δικό της προϋπολογισμό, δικαίωμα έκδοσης χρέους, ένα εναρμονισμένο φορολογικό σύστημα και πρόεδρο πλήρους απασχόλησης· ένα «ευρωπαϊκό σχέδιο για την απασχόληση των νέων» προικισμένο με έξι δισ. ευρώ· την προώθηση της Ευρωπαϊκής Ενεργειακής Κοινότητας· και την ολοκλήρωση της πολιτικής Ευρωπαϊκής Ενωσης εντός διετίας. Επιβεβαίωσε έτσι, παρότι χαρακτήρισε «αναντικατάστατο» τον γαλλογερμανικό άξονα, παρότι την ίδια ώρα η Ανγκελα Μέρκελ χαρακτήριζε από το Βερολίνο τη Γαλλία «υπαρξιακής σπουδαιότητας» για την Ευρώπη και την ευρωζώνη, το χάσμα που εξακολουθεί να χωρίζει τους δύο ηγέτες όσον αφορά τον δρόμο εξόδου από την κρίση.

ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟΣ
. «Δεν έχουμε τις ίδιες ιδέες, αλλά έχουμε την ίδια ευθύνη», δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος κατά τη δεύτερη εξαμηνιαία συνέντευξη Τύπου του, αναφερόμενος στη Μέρκελ. «Πρέπει να επιτύχουμε τον συμβιβασμό, σε όλα τα ζητήματα. Θα καταφέρουμε να βρούμε μια συμφωνία για την τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας, χωρίς να περιμένουμε τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου. Η Καγκελάριος ξέρει καλά πως πρέπει να προχωρήσουμε. Αν διαλυθεί η ιδέα της Ευρώπης, η Γαλλία και η Γερμανία θα είναι αυτές που θα πληγούν περισσότερο», τόνισε.

«Ζώντας σε μια ανοιχτή κοινωνία, πρέπει να έχουμε αποχρώσεις ανάμεσα στη σύγκρουση και την επιστήθια φιλία», έλεγε νωρίτερα η γερμανίδα Καγκελάριος στο Βερολίνο, σε ένα φόρουμ για την Ευρώπη, αναφερόμενη στον Ολάντ. «Φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα ανάμεσα στα δύο - αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Εχω μια καλή προσωπική σχέση με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, οι διμερείς σχέσεις στέκονται πάνω σε πολύ ισχυρά θεμέλια», υποστήριξε. Η Μέρκελ έχει ήδη, εντούτοις, απορρίψει την ιδέα της συνδιαχείρισης του ευρωπαϊκού χρέους προκρίνοντας την οδό της λιτότητας και των μεταρρυθμίσεων· ούτε η ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση που προτείνει ο Ολάντ ούτε η πλήρης πολιτική Ευρωπαϊκή Ενωση που επιθυμεί ο γάλλος Πρόεδρος εντός διετίας τη βρίσκουν σύμφωνη. Από το ίδιο βήμα, πάντως, η Μέρκελ επισήμανε χθες πως τόσο η ίδια όσο και ο υπουργός Οικονομικών της, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι «πολύ αισιόδοξοι» πως η Γαλλία θα επιτύχει τη σωστή ισορροπία ανάμεσα στη δημοσιονομική εξυγίανση και την ενθάρρυνση της ανάπτυξης. «Δεν πρόκειται να ασκούμε δημοσίως κριτική στη Γαλλία», δήλωσε από την πλευρά του ο Σόιμπλε· η Γερμανία πρέπει να προσέχει να μην ενεργεί με «τευτονική αλαζονεία», σημείωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκίντο Βεστερβέλε. Οπως σημείωνε στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ο δημοσιογράφος Ζαν Κατρμέρ, «για τη Γερμανία, που αρνείται κάθε ηγεμονική διάθεση, δεν υπάρχει επιβίωση της ΕΕ δίχως γαλλική ανάκαμψη - εξού και η επιείκειά της απέναντι στο Παρίσι».

Η ΔΗΜΟΤΙΚΟΤΗΤΑ. Μιλώντας στο Παρίσι μία ημέρα αφότου επιβεβαιώθηκε και επισήμως πως η Γαλλία έχει εισέλθει σε ύφεση κι ενώ ο ίδιος συνεχίζει να σπάει αρνητικά ρεκόρ δημοτικότητας, ο Φρανσουά Ολάντ υπεραμύνθηκε των πεπραγμένων του αλλά δεσμεύτηκε πως η δεύτερη χρονιά της θητείας του θα είναι «έτος επίθεσης». Χαρακτήρισε τη «δημοσιονομική σοβαρότητα», ένα γνωστό του σύνθημα, «απαραίτητη για την αξιοπιστία της Γαλλίας», αναγνώρισε πως η χώρα «υπολείπεται σε ανταγωνιστικότητα της Γερμανίας» και προειδοποίησε τους Γάλλους πως στο μέλλον θα πρέπει να εργάζονται περισσότερα χρόνια για να δικαιούνται πλήρη σύνταξη. Παράλληλα, επέμεινε πως η Γαλλία μπορεί να κάμψει την άνοδο της ανεργίας εντός του 2013, ανανέωσε την εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπο του Πρωθυπουργού του, του Ζαν-Μαρκ Ερό, ξεκαθάρισε πως ο κυβερνητικός ανασχηματισμός για τον οποίο πιέζουν πολλοί «είναι πιθανός αλλά όχι για σήμερα» και κάλεσε για μία ακόμα φορά τους Γάλλους να τον κρίνουν στο τέλος της θητείας του. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Υπόγραψε, κ. Σαμαρά!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Υπόγραψε, κ. Σαμαρά!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ