2013-05-16 12:31:04
Φωτογραφία για Χωρίς σημείο τερματισμού το τραπεζικό ράλι
Η άνοδος φέρνει νέο χρήμα στη χρηματιστηριακή αγορά και το ράλι συνεχίζεται. Τα διεθνή κερδοσκοπικά funds και τα μεγάλα χαρτοφυλάκια που κουμαντάρουν το ΧΑ συνεχίζουν να στοιχηματίζουν στις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες καταγράφουν κέρδη της τάξεως του 120% σε έξι συνεδριάσεις. Αφού «τίναξαν το δέντρο» με μια μεγάλη ενδοσυνεδριακή διόρθωση την Τρίτη και πήραν τα χαρτιά από τους φοβισμένους παίκτες, επανήλθαν σήμερα με μαζικές αγορές, δείχνοντας ότι θα υπάρξει συνέχεια. Στα υψηλά ημέρας έκλεισαν όλοι οι δείκτες.

Η μεγάλη άνοδος λειτουργεί ως «κράχτης» για την επιστροφή επενδυτών που έχουν μείνει στο περιθώριο τους τελευταίους μήνες, θεωρώντας ότι το ρίσκο είναι υψηλό και οι προοπτικές αβέβαιες.

Η αγορά αποκτά έτσι αυτοτροφοδοτούμενη δυναμική και οι προσδοκίες αυξάνονται. Στη διατήρηση θετικού κλίματος συμβάλλουν οι εκτιμήσεις διεθνών οίκων και τα δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης, που αποπνέουν αισιοδοξία για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, με αναφορές στις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη μεγάλη υποχώρηση των spreads ελληνικών ομολόγων - ακόμη και στο σενάριο νέου κουρέματος του χρέους.


Το νέο στοιχείο που συνέτεινε στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος, δίνοντας «άλλοθι σε ξένα funds για να ενισχύσουν τις θέσεις τους στο ΧΑ, είναι η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Fitch. H θετική αξιολόγηση είχε άμεση επίδραση και στην αγορά ελληνικών ομολόγων: Οι τιμές ανέβηκαν και οι αποδόσεις αντιστοίχως υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας διετίας.

Διεθνή hedge funds αγοράζουν ελληνικά ομόλογα, ενώ ρίχνουν χρήμα και στο Χρηματιστήριο, όπου αναμένουν μεγάλα κέρδη από τις τραπεζικές μετοχές και από τα warrants που τις συνοδεύουν (δικαιώματα μελλοντικής αγοράς μετοχών σε χαμηλές τιμές, από αυτές που θα πουλήσει το ΤΧΣ, το οποίο καλύπτει τώρα κατά 90% τις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών).

Τα μεγάλα διεθνή χαρτοφυλάκια έχουν τώρα «το μαχαίρι και το πεπόνι» στο ΧΑ, καθώς είναι σε θέση να καθορίσουν την περαιτέρω πορεία του. Προφανώς θέλουν να ανεβάσουν κι άλλο τις τιμές για να γράψουν ικανοποιητικά κέρδη – και κάποια στιγμή να πουλήσουν.

Η στιγμή αυτή μάλλον δεν ήρθε ακόμη. Οι χρηματιστηριακοί δείκτες, οι τραπεζικές μετοχές και τα άλλα blue chips, έχουν ακόμη «δρόμο». Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν διακυμάνσεις και μικροδιορθώσεις. Αλλωστε οι βασικοί δείκτες βρίσκονται πλέον σε τεχνικά κρίσιμες, ενώπιον σημαντικών αντιστάσεων.

Ο ΓΔ έκλεισε σήμερα στις 1.113,67 μονάδες (+3,74%). Η περιοχή αυτή αποτελεί μεσοβραχυχρόνια αντίσταση, όπου μπορεί να ολοκληρωθεί η παρούσα ανοδική φάση. Αν διασπασθεί, επόμενος στόχος θα είναι οι 1.180-1.200 μονάδες.

Μεσοβραχυχρόνιες αντιστάσεις έχουν διασπάσει επίσης ο FT25 και ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος σημείωσε σήμερα άνοδο 10,6% και εμφανίζει πλέον σωρευτική απόδοση 120% σε εξι συνεδριάσεις και 225%(!) από το ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 8ης Απριλίου.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ