2013-05-15 10:35:59
Φωτογραφία για Τα Τρία Στάδια της Αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ Αποκάλυψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
Τρία θα είναι, κατά σειρά, τα στάδια της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ: ο διοικητικός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ, η δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρισμού και η αποκρατικοποίηση της μητρικής εταιρείας. Αυτό αποκάλυψε, μιλώντας σήμερα στην ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου, αναφερόμενος στα σχέδια της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης.

Ο κ. Κεδίκογλου ανέφερε ότι τμήμα του προσωπικού της ΔΕΗ θα πάει στη νέα εταιρεία, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Το σχέδιο θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο τριών ετών και μέχρι τότε θα υπάρξουν διαβουλεύσεις ώστε να επιλεχθούν οι βέλτιστες ρυθμίσεις για το κοινωνικό τιμολόγιο ενώ επίσης θα υπάρξει πλήρης μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Ο Σίμος Κεδίκογλου τόνισε, επίσης, ότι υπάρχει πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον από πολύ μεγάλους παίκτες της διεθνούς ενεργειακής σκακιέρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ:


1. Τα δίκτυα διανομής θα ελέγχονται κατά 34% από το δημόσιο, που θα έχει και δικαίωμα παρέμβασης.

2. Νέα εταιρεία με το 30% όλων των υπηρεσιών (εμπορικών και παραγωγικών) της ΔΕΗ. Η νέα εταιρεία θα ιδιωτικοποιηθεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διεξαχθεί από το ΤΑΙΠΕΔ.

3. Από το υπόλοιπο 70% που θα μείνει στην ΔΕΗ, το τρίτο στάδιο θα είναι η ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών. Η σχετική διαγωνιστική διαδικασία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε επιπρόσθετα ότι θα υπάρχουν πλέον δυο εταιρείες παραγωγής αλλά όπως επισήμανε το πόσες εταιρείες διανομής θα δημιουργηθούν θα καθοριστεί από την αγορά. Τέλος, υπογράμμισε ότι «η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας είναι κάτι στο οποίο έχουν συμφωνήσει οι κυβερνητικοί εταίροι» και «αν υπάρξουν προτάσεις θα γίνουν βελτιώσεις».
Πηγή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Θα βουλιάξει η Ελλάδα!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Θα βουλιάξει η Ελλάδα!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ