2013-05-14 10:45:35
Φωτογραφία για Νέες δόσεις και στο βάθος νέα μέτρα...!!!
Εξαιρετικά ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά την καταρχήν έγκριση από το Eurogroup της διπλής δόσης για την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ.ευρώ, λέγοντας ότι η απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η χώρα τα πάει καλά.

Ο Γιάννης Στουρνάρας έκανε λόγο για «διθυραμβικό» κλίμα στη συνεδρίαση σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ωστόσο η λέξη «μέτρα» βρίσκεται και πάλι στο τραπέζι για τη διετία 2015-6. «Θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, που δεν μπορεί να προβλεφθεί» είπε ο υπουργός.

Με τη φράση "η ελληνική οικονομία μπαίνει σε νέα φάση" σχολίασε ο Γιάννης Στουρνάρας την έγκριση από το Eurogroup της δόσης του Μαϊου ύψους 4,2 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί εντός των επομένων ημερών και της επόμενης δόσης ύψους 3,3 δισ. ευρώ που αναμένεται να εκταμιευθεί τον Ιούνιο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει ορισμένες προαπαιτούμενες δράσεις όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η εφαρμογή της νομοθεσίας για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι το κλίμα για την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup ήταν "καλύτερο παρά ποτέ", κληθείς ωστόσο να σχολιάσει την έκθεση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ενδέχεται να χρειαστούν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα για τη διετία 2015-6, ο Γιάννης Στουρνάρας τόνισε ότι αυτά δεν θα έχουν τη μορφή μείωσης μισθών και συντάξεων και πως η όλη προσπάθεια θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Σημείωσε εξάλλου ότι τα μέτρα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης, το οποίο δεν είναι προβλέψιμο.

Πρόωρη οποιαδήποτε πρόβλεψη αυτή τη στιγμή για τη λήψη πρόσθετων μέτρων είπε και ο επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν σημειώνοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από το ύψος της ανάπτυξης.

H απόφαση του Eurogroup

Το Eurogroup σημειώνει την ικανοποίησή του για τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειωθεί στην εφαρμογή των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα. Παράλληλα,ζητά από τις αρχές να επιδείξουν ισχυρή δέσμευση στην εφαρμογή του προγράμματος προσαρμογής και εκφράζει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των ελλήνων πολιτών.

 

Υπογραμμίζει τις θετικές προοπτικές της χώρας για σταδιακή επιστροφή της ανάπτυξης το 2014. Όπως επισημαίνεται, η Ελλάδα έχει ανακτήσει τάχιστα τη χαμένη ανταγωνιστικότητα, αλλά οι μεταρρυθμίσεις των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών θα πρέπει να επιταχυνθούν ώστε να υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη στην ανταγωνιστικότητα και στη μείωση των τιμών.

 

Στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων δράσεων που ζητούνται από την Ελλάδα, το Eurogroup υπογραμμίζει την ανάγκη να υπάρξει αποφασιστικότητα στη δημιουργία της νέας διοικητικής δομής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς, όπως επισημαίνεται, αυτό θα διασφαλίσει την ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των βαρών στην προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής.

 

Το Eurogroup καλωσόρισε, επίσης, τα βήματα που ελήφθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος. Ωστόσο, επισημαίνει ότι θα χρειασθούν πρόσθετες προσπάθειες για την πλήρη εφαρμογή του συνόλου των προαπαιτούμενων δράσεων.

 

Τέλος, υπογράμμισε την ανάγκη ταχείας και πλήρους εφαρμογής των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών που απομένουν, συμπεριλαμβανομένων των προαπαιτούμενων δράσεων, οι οποίες αποτελούν κλειδί για την ομαλή λειτουργία της οικονομίας και για τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για περισσότερη καινοτομία, παραγωγικότητα και νέες ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και την απασχόληση.
enet.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ