2013-05-14 10:29:05
Φωτογραφία για Eγκρίθηκε η δόση των 7,5 δισ.
Σε πολιτική απόφαση για την εκταμίευση των δύο επόμενων δόσεων προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,5 δισ. ευρώ, κατέληξε χθες το Eurogroup, το οποίο τόνισε ότι αναμένει από την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις προαπαιτούμενες ενέργειες... που έχουν απομείνει.

Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας χαιρετά τον Ιρλανδό ομόλογό του Μ. Νούμαν υπό το βλέμμα των Γ. Ντάισελμπλουμ και Ολι Ρεν

Η δόση του Μαΐου, ύψους 4,2 δισ. ευρώ, θα αποφασιστεί μέσα στην εβδομάδα από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης και θα εκταμιευτεί εντός της επόμενης εβδομάδας, ώστε να καλυφθεί η λήξη ομολόγου.

Παράλληλα, όπως αποσαφήνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, προαπαιτούμενα για τη δόση του Ιουνίου, ύψους 3,3 δισ. ευρώ, είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας που βρίσκεται στο ΥΠΕΚΑ, η προώθηση της νομοθεσίας για τη διαφθορά και το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ώστε να υπάρξει ελάφρυνση των βαρών.


Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες της Ευρωζώνης και τα θεσμικά όργανα εκτιμούν τις σημαντικές προσπάθειες του ελληνικού λαού, οι οποίες όπως είπε, φέρνουν αποτελέσματα. Οπως είπε, διαπιστώνεται ότι η Ελλάδα σημειώνει σημαντική βελτίωση στη μείωση των ελλειμμάτων, ενώ έχει κερδίσει σε ανταγωνιστικότητα. Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών είπε ότι βρίσκεται σε σωστό δρόμο.

Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό κενό για τη διετία 2015-2016, ο επίτροπος Οικονομίας Ολι Ρεν τόνισε ότι είναι πρόωρο να πει κανείς αν θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς η ανάπτυξη μπορεί να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμένεται. Ο Γ. Στουρνάρας απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν μέτρα αύξησης των φόρων ή μείωσης των συντάξεων, τονίζοντας ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και πως έμφαση θα δοθεί στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

Το Eurogroup ζήτησε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα οφέλη στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και να μειωθούν οι τιμές

Συνοψίζοντας τις συζητήσεις για την Ελλάδα ο Γ. Στουρνάρας είπε ότι το κλίμα ήταν «διθυραμβικό» και «ιδιαίτερα εξαιρετικό» από την πλευρά της Γερμανίας και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει μπει στη σωστή τροχιά, αλλά υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος να διανύσουμε. Πάντως, το Eurogroup ζήτησε να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, προκειμένου να υπάρξουν περισσότερα οφέλη στην ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και να μειωθούν οι τιμές.

Αναφορικά με την Κύπρο, το Eurogroup καλωσόρισε χθες την απόφαση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την έγκριση της πρώτης δόσης του κυπριακού μνημονίου ύψους 3 δισ. ευρώ. Αποφασίστηκε η πρώτη δόση να απελευθερωθεί σε δύο εκταμιεύσεις.

Η πρώτη εκταμίευση, ύψους 2 δισ., έγινε χθες και η επόμενη, ύψους έως και 1 δισ. ευρώ, πριν από τις 30 Ιουνίου. Εξάλλου, το Eurogroup αποφάσισε την εκπόνηση σχεδίου δράσης για το ξέπλυμα χρήματος, το οποίο θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ των οργάνων της τρόικας και των κυπριακών αρχών στη διάρκεια της πρώτης αξιολόγησης. Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, η έκθεση για το ξέπλυμα χρήματος που υποβλήθηκε δείχνει ότι το νομικό πλαίσιο είναι κατάλληλο, αλλά υπάρχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην εφαρμογή του.

ΠΗΓΗ: Εθνος Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ