2013-05-14 00:36:03
Φωτογραφία για Όλο το προσκήνιο και το παρασκήνιο του στυγερού εκλήματος στα Κτίσματα
Εξιχνιάστηκε άμεσα από αστυνομικούς της αστυνομικής διεύθυνσης Ιωαννίνων η ανθρωποκτονία 72χρονου ημεδαπού και της 73χρονης συζύγου του, που έγινε βράδυ μέσα στο σπίτι τους στα Κτίσματα Ιωαννίνων. Δράστης είναι ένας 30χρονος αλλοδαπός, αλβανικής καταγωγής, ο οποίος ...συνελήφθη κατόπιν συντονισμένης αστυνομικής επιχείρησης της ομάδας πρόληψης και καταστολής εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ιωαννίνων, στην Πεδινή Ιωαννίνων και εξεταζόμενος, ομολόγησε, με λεπτομέρειες, τις πράξεις του. 

Αναλυτικότερα, ο δράστης στις 9 το βράδυ περίπου στις 11 , πήγε σε εστιατόριο στα Κτίσματα Ιωαννίνων και απειλώντας με 2 χειροβομβίδες τους θαμώνες του καταστήματος απαίτησε χρήματα. Τελικά, κατάφερε να αποσπάσει μία τσάντα. Κατά τη διαφυγή του, απασφάλισε και πέταξε μια χειροβομβίδα κατά του ιδιοκτήτη του καταστήματος και θαμώνων που τον καταδίωκαν, χωρίς αυτή να εκραγεί. Στη συνέχεια, εισήλθε στο σπίτι γυναίκας και με την απειλή χειροβομβίδας, αφαίρεσε δύο κινητά τηλέφωνα και διέφυγε. Ακολούθως μπήκε στο σπίτι ηλικιωμένου ζευγαριού στο ίδιο χωριό και αφού τους χτύπησε με πέτρα στο κεφάλι, την ώρα που κοιμόντουσαν, τραυματίζοντάς τους θανάσιμα, αφαίρεσε χρυσαφικά και το Ι.Χ. φορτηγό αυτοκίνητο, το οποίο ήταν σταθμευμένο έξω από το σπίτι, με το οποίο και διέφυγε. 


Το κλεμμένο αυτοκίνητο βρέθηκε ακινητοποιημένο στην πόλη των Ιωαννίνων τα ξημερώματα της 12-05-2013, αφού ο δράστης έχασε τον έλεγχο του οχήματος, το οποίο εξετράπη της πορείας του και προσέκρουσε σε τοίχο. Ο δράστης εγκατέλειψε το όχημα και διέφυγε πεζός σε άγνωστη κατεύθυνση. Άμεσα κινητοποιήθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις για τον εντοπισμό του δράστη και σε συνεργασία με το κέντρο άμεσης δράσης της αστυνομικής διεύθυνσης Ιωαννίνων, συγκροτήθηκαν συνεργεία ελέγχων σε κομβικά σημεία και πιθανούς δρόμους διαφυγής. Στο πλαίσιο των ευρείας κλίμακας αναζητήσεων, ο 30χρονος εντοπίστηκε από αστυνομικούς της oμάδας πρόληψης και καταστολής εγκλήματος (Ο.Π.Κ.Ε.) και της υποδιεύθυνσης ασφάλειας Ιωαννίνων, στις δύο το μεσημέρι στη διασταύρωση Πεδινής Ιωαννίνων, όπου μετά από συντονισμένη επέμβαση των αστυνομικών ακινητοποιήθηκε και συνελήφθη. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο δράστης, ο οποίος είχε αλλάξει ενδυμασία, κατά το πλησίασμα των αστυνομικών απασφάλισε μία χειροβομβίδα, προκειμένου να καταστήσει αδύνατη τη σύλληψή του, πλην όμως από την έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών δεν επιτεύχθηκε η πυροδότησή της. 

Σε σακίδιο που είχε πάνω του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις χειροβομβίδες αμυντικού τύπου και τα κλοπιμαία. Επίσης, προέκυψε ότι ο 30χρονος είχε αποφυλακιστεί από τις δικαστικές Φυλακές Ναυπλίου την 25-02-2013, όπου είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης πέντε ετών και επτά 7 μηνών, για διακεκριμένες κλοπές, ενώ στη συνέχεια απελάθηκε και όπως διαπιστώθηκε από την αστυνομική έρευνα, εισήλθε ξανά παράνομα στη χώρα. Στις έρευνες συμμετείχε και συνεργείο της υποδιεύθυνσης εγκληματολογικών ερευνών Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το τμήμα εγκληματολογικών ερευνών της γενικής αστυνομικής διεύθυνσης Περιφέρειας Ηπείρου, καθώς και κλιμάκιο του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής και προσωπικής ελευθερίας της διεύθυνσης ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΗΠΕΙΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΩΓΩΝΙΟΥ

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης δήλωσε ότι μαζί με το δήμαρχο Πωγωνίου θα ζητήσει συνάντηση από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, θέτοντας ως πρώτο αίτημα την επαναφορά των αποσπασμένων αστυνομικών στις θέσεις τους. «Οι καταστάσεις είναι δύσκολες και δεν πάει άλλο. Εμείς οι Ηπειρώτες είμαστε κόσμος συντηρητικός, καταλαβαίνουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν στο κράτος, αλλά δεν πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ως φτωχούς συγγενείς», υπογράμμισε ο κ. Καχριμάνης, ο οποίος πρότεινε να ληφθεί μέριμνα και για τον έλεγχο όλων όσων κυκλοφορούν στην περιοχή της Ηπείρου, χωρίς τα νόμιμα νομιμοποιητικά έγγραφα. «Είτε Αλβανοί είναι, είναι οτιδήποτε άλλο, οι εγκληματίες, είναι εγκληματίες και πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να δοθεί το δικαίωμα στους πολίτες να κυκλοφορούν χωρίς φόβο και προβλήματα», πρόσθεσε ο Περιφερειάρχης, ο οποίος έδωσε συγχαρητήρια στην Αστυνομία, «που με τα λίγα μέσα που διαθέτει κατάφερε να αποτρέψει τα χειρότερα». Τέλος, εξέφρασε τα συλλυπητήρια προς την οικογένεια των δύο αδικοχαμένων συμπατριωτών μας.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πωγωνίου Κωνσταντίνος Καψάλης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε ότι το στυγερό έγκλημα που έγινε στα Κτίσματα απέδειξε το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή του Πωγωνίου.

«Ζητούμε το αυτονόητο. Να επιστρέψουν οι συνοριακοί στο χώρο που διορίστηκαν, να επανδρωθούν τα φυλάκια και να επαναλειτουργήσουν οι αστυνομικοί σταθμοί. Περιφέρεια και δήμος Πωγωνίου μαζί με την Αστυνομική Διεύθυνση θα παλέψουν για να επαναφέρουν το αίσθημα της Ασφάλειας στην περιοχή, το οποίο δυστυχώς έχει χαθεί και αυτό το είναι σημαντικό», είπε ο Δήμαρχος. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο περιφερειάρχης επικοινώνησε με το γραφείο του υπουργού, από το οποίο αναμένει απάντηση για την ημέρα συνάντησης του κ. Δένδια με τον ίδιο και το Δήμαρχο Πωγωνίου. Να σημειωθεί ότι ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, έχει ήδη ζητήσει ενημέρωση και για τα προβλήματα που διαπιστώνονται στην παραμεθόρια περιοχή της Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα οποία επίσης πρόκειται να θέσει στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΘΑΝΑΣΗ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ

Παρέμβαση στο θέμα, καίριας σημασίας, έκανε και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στα Γιάννινα Θανάσης Οικονόμου. "Το θλιβερό περιστατικό στα Κτίσματα έρχεται να μας υπενθυμίσει με τον πιο δραματικό τρόπο τις αυξημένες ανάγκες περιφρούρησης που έχουν τα ακριτικά χωριά μας. Το πρόβλημα γίνεται πιο έντονο στην ευρύτερη περιοχή του Πωγωνίου λόγω των δημογραφικών και των διασυνοριακών χαρακτηριστικών των χωριών μας. 

 

Το αίσθημα ασφάλειας και θωράκισης στα ακριτικά χωριά πρέπει να ενισχυθεί με αυξημένες περιπολίες. Η ασφάλεια των συμπατριωτών μας πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό, κατά τη γνώμη μου, οι μετακινήσεις συνοριακών φυλάκων και αστυνομικών δυνάμεων προς άλλες περιοχές της χώρας θα πρέπει να γίνονται με μεγάλη φειδώ και προσοχή. Είναι, βεβαίως, αξιέπαινη η σύλληψη του κακοποιού και μάλιστα σε δύσκολες συνθήκες".
katoci.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ