2013-05-12 09:04:37
Φωτογραφία για Ιράν: Υποψηφιότητα και για τον μεταρρυθμιστή πρώην πρόεδρο Ραφσανζανί
Ο 78χρονος μετριοπαθής Ραφσανζανί απειλεί να αποσπάσει ψήφους τόσο από τους σκληροπυρηνικούς του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, όσο κι από τους αποκαλούμενους μεταρρυθμιστές.

Ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσανζανί, ο χαρισματικός πρώην πρόεδρος του Ιράν, την τελευταία στιγμή υπέβαλε επίσημα την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου.

To Γερμανικό Πρακτορείο μεταδίδει ότι ο 78χρονος πολιτικός θεωρείτο ότι θα αρκείτο να στηρίξει δημόσια, εν όψει των εκλογών, τον αντιπολιτευόμενο Αλι Ακμπάρ Βελαγιατί. Ο τελευταίος χαίρει της εκτίμησης των συντηρητικών πνευματικών.

Οι προεδρικές εκλογές στο Ιράν είναι προγραμματισμένες για τις 14 Ιουνίου..

Αν και αρχικά στήριξε ανεπιφύλακτα την ισλαμική επανάσταση, ο μουλάς Ραφσανζανί έλαβε αργότερα αποστάσεις από τις πρακτικές ορισμένων συντηρητικών πνευματικών των ανώτατων ιεραρχικών κλιμακίων.


YOUTUBE/EURONEWSGREEK

Ιράν: Υποψηφιότητα Ραφσαντζανί στο παρά πέντε

Την ύστατη στιγμή υπέβαλε υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Ιουνίου ο Ακμπάρ Χασεμί Ραφσαντζανί. Ο 78χρονος μετριοπαθής Ραφσαντζανί, που θήτευσε ως Πρόεδρος από το 1989 μέχρι το 1997 εμφανίζεται πλέον ως ισχυρός παράγοντας, απειλώντας ν' αποσπάσει ψήφους τόσο από τους σκληροπυρηνικούς του ανωτάτου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ, όσο κι απο τους αποκαλούμενους μεταρρυθμιστές. Για τις ενδέκατες προεδρικές εκλογές , έχουν καταθέσει αίτηση περισσότεροι από 400 υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων και σημαντικά ενεργά μέλη της πολιτικής. Ωστόσο η τύχη τους θα κριθεί κι από το ανώτατο εποπτικό συμβούλιο , που θ' αποφασίσει πόσοι πληρούν τις τυπικές προϋποθέσεις για να διεκδικήσουν το χρίσμα στις 14 Ιουνίου για μία τετραετή θητεία.

Από την πλευρά του ο Βελαγιατί, που έχει θητεύσει στο υπουργείο Εξωτερικών, επίσης κατέθεσε την τελευταία στιγμή υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές. 

Σήμερα συμβουλεύει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη, τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεί που έχει στο ιρανικό πολιτικό σύστημα περισσότερη εξουσία και από τον πρόεδρο της χώρας.

Ομως υπήρξε και άλλη μια επίσημη προεδρική υποψηφιότητα της τελευταίας στιγμής, αυτή του δημάρχου Τεχεράνης Μοχάμεντ Μπαγέρ Γαλιμπάφ, πρώην αστυνομικού διοικητή, που θεωρείται ότι εφόσον υπάρξει η ανάγκη εκλογικού δεύτερου γύρου θα αλληλοϋποστηριχθεί με τον Βελαγιατί.

Ο Βελαγιατί είναι επικριτικός απέναντι στην πολιτική στα πυρηνικά που έχει υιοθετήσει ο πρόεδρος Αχμαντινετζάντ και διακηρύσσει ότι αυτή η χρόνια αναμέτρηση με την Δύση πρέπει να έχει «ειρηνική λύση».

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμανικό Πρακτορείο, Ναυτεμπορική
InfoGnomon
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ