2013-05-11 22:37:36
Φωτογραφία για Τελικά Ρωσία και ΗΠΑ θα βρουν από κοινού λύση στη Συρία. Δρομολογούν διεθνή διάσκεψη
Γιούρι Πανίγιεφ

Τέλη Μαίου τοποθετεί την κρίσιμη συνάντηση ο ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντηση με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι στη Μόσχα. Ικανοποιημένο το Κρεμλίνο από τις διμερείς συνομιλίες.

Μόσχα και Ουάσιγκτον συμφώνησαν για την οργάνωση διεθνούς διάσκεψης, με σκοπό να βοηθήσουν στη διευθέτηση της σύγκρουσης ταλανίζει εδώ και δύο χρόνια στη Συρία. Τη σχετική ανακοίνωση έκαναν τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης στη ρωσική πρωτεύουσα ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και ο αμερικανός ομόλογός του Τζον Κέρι. Η συνέντευξή τους σε ειδική αίθουσα του υπουργείου Εξωτερικών έγινε αργά τη νύχτα, γεγονός που έκανε τον κ. Λαβρόφ να αναρωτηθεί αν θα πρέπει να χαιρετήσει τους δημοσιογράφους με τη φράση «Καλησπέρα», ή «Καλημέρα»!

Πέντε συμφωνίες οδεύουν προς επικύρωση

Σύμφωνα με πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τουλάχιστον πέντε συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής επικύρωσης από τους προέδρους των δύο χωρών. Πρόκειται για τη συνεργασία στον τομέα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των αρμόδιων οργανισμών των δύο χωρών, καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον κυβερνοχώρο.


Στην πρώτη του επίσκεψη στη Ρωσία ως υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κέρι βρήκε το χρόνο να αποθέσει λουλούδια στο μνημείο του άγνωστου στρατιώτη, να συνομιλήσει με τους βετεράνους τουΜεγάλου Πατριωτικού πολέμου, να συναντηθεί με τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις με τον Σ. Λαβρόφ. 

Όπως δήλωσε, είναι μεγάλη τιμή γι’ αυτόν να βρίσκεται στη Μόσχα τις παραμονές των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης: «Γνωρίζω καλά τη σπουδαιότητα της γιορτής αυτής για τον ρωσικό λαό, όπως και τις θυσίες του στους δύο παγκοσμίους πολέμους και τη συμβολή του στη νίκη κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο»

Επίσης χαρακτήρισε την συνομιλία του με τον κ. Πούτιν περιεκτική. Αν και ξεκίνησε τρεις ώρες αργότερα από τον προγραμματισμένο χρόνο, η συνάντηση με το Ρώσο πρόεδρο διήρκησε δυόμισι ώρες. Ο Βλ. Πούτιν διαβεβαίωσε ότι μελέτησε προσεκτικά την πρόσφατη επιστολή του Μπαράκ Ομπάμα και ότι σύντομα θα σταλεί η απάντηση στην Ουάσιγκτον, ενώ δήλωσε πως περιμένει με ανυπομονησία τη συνάντηση με τον κ. Ομπάμα στα πλαίσια της συνόδου κορυφής της G-8, στα μέσα Ιουνίου στη Βόρεια Ιρλανδία.

Όλα δείχνουν ότι το Κρεμλίνο έμεινε ικανοποιημένο από τις συνομιλίες. Ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ικανοποίησή του για το κλίμα που επικράτησε, χαρακτηρίζοντάς τις ωφέλιμες και απόλυτα περιεκτικές. Όπως δήλωσε ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, «αισθανθήκαμε ότι η αμερικανική πλευρά επιδιώκει να συμβάλλει ολόπλευρα στην ανάπτυξη των διμερών σχέσεων στην οικονομία, στον τομέα του πολιτικού διαλόγου, στη συνεργασία όσον αφορά τα διεθνή θέματα και εμείς από μέρους μας μοιραζόμαστε απόλυτα τη διάθεση αυτή».

“Εξαιρετική συνεργασία, παρά τις διχογνωμίες”

Ο κ. Κέρι επεσήμανε ότι μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ υπάρχουν ορισμένες διχογνωμίες, ωστόσο, σε ό,τι αφορά τα πραγματικά σημαντικά θέματα, όπως η μείωση των στρατηγικών επιθετικών εξοπλισμών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και το Αφγανιστάν, η συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών «ήταν εξαιρετική».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στη Ρωσία, Μάικλ Μακφόλ, ανέφερε στη RBTH ότι θεωρεί «πολύ σημαντική τη συνεργασία των βασικών υπουργείων και οργανισμών μας, συμπεριλαμβανομένων και των υπουργείων Εξωτερικών, στην εξεύρεση απαντήσεων όσον αφορά τα σπουδαιότερα ζητήματα στον κόσμο σήμερα».

Από τρομοκρατία μέχρι διαδίκτυο

Σύμφωνα με πηγή από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, τουλάχιστον πέντε συμφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής επικύρωσης από τους προέδρους των δύο χωρών. Πρόκειται για τη συνεργασία στον τομέα της μη εξάπλωσης των όπλων μαζικής καταστροφής, τη μάχη κατά της τρομοκρατίας, την ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων και των αρμόδιων οργανισμών των δύο χωρών, καθώς και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον κυβερνοχώρο.

Χημικά όπλα, γερουσιαστές και προβοκάτσια

Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει για μια στενότερη συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών τους για τα θέματα που αφορούν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τόνισε ο κ. Λαβρόφ, υπογραμμίζοντας όμως τον κίνδυνο προβοκάτσιας, εάν οι περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων δεν διαλευκανθούν με απόλυτη ακρίβεια. Από την πλευρά του ο κ. Κέρι διαβεβαίωσε ότι το θέμα της προμήθειας όπλων στους σύρους αντικαθεστωτικούς, στο οποίο επιμένουν πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές, θα αποφασιστεί μόνο ύστερα από ενδελεχή έρευνα.

Ιδιαίτερη έμφαση κατά τις διαπραγματεύσεις στη Μόσχα δόθηκε ωστόσο στο θέμα της Συρίας. Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα σύγκλισης μιας διεθνούς διάσκεψης για τη Συρία, η οποία θα αποτελεί τη συνέχεια εκείνης που διεξήχθη πέρυσι τον Ιούνιο στη Γενεύη. Ο κ. Λαβρόφ ανέφερε ότι η διάσκεψη πρέπει να συγκληθεί «το συντομότερο δυνατόν», πιθανόν στα τέλη Μαΐου. Ο ρώσος υπουργός δήλωσε ότι τόσο η Ρωσία, όσο και οι ΗΠΑ προτίθενται «να ενθαρρύνουν τη συριακή κυβέρνηση και τις ομάδες της αντιπολίτευσης να οδηγηθούν σε πολιτική λύση», συμπλήρωσε όμως πως αν και η συριακή κυβέρνηση έχει ήδη σχηματίσει μια ειδική επιτροπή για τις διαπραγματεύσεις όσον αφορά τη διευθέτηση της κρίσης, η αντιπολίτευση δεν έχει δώσει καμιά ένδειξη ανταπόκρισης στην προοπτική διαλόγου.

Ενδελεχής έρευνα για τους αντικαθεστωτικούς

Επίσης, ο κ. Λαβρόφ τόνισε ότι Μόσχα και Ουάσιγκτον έχουν συμφωνήσει για μια στενότερη συνεργασία των ειδικών υπηρεσιών τους για τα θέματα που αφορούν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία. Όπως δήλωσε, «η Ρωσία ανησυχεί στον ίδιο βαθμό με τις ΗΠΑ» , ωστόσο, όπως υπογράμμισε, «δεν θα πρέπει αυτό το ζήτημα να καταστεί αντικείμενο οποιασδήποτε προβοκάτσιας», εφόσον οι περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων δεν διαλευκανθούν με απόλυτη ακρίβεια.

Από την πλευρά του ο κ. Κέρι προέβη στη διαβεβαίωση ότι το θέμα της προμήθειας όπλων στους σύρους αντικαθεστωτικούς, στο οποίο επιμένουν πολλοί αμερικανοί γερουσιαστές, θα αποφασιστεί μόνο ύστερα από την ενδελεχή έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη σχετικά με την πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Συρία.

Διαβάστε περισσότερα για την Συρία

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα ότι η διάσκεψη θα οδηγήσει στον σχηματισμό μιας μεταβατικής κυβέρνησης στη Συρία. Όπως ανέφερε, Ουάσιγκτον και Μόσχα έχουν κοινά συμφέροντα στη Συρία και μεταξύ αυτών είναι η σταθερότητα στην περιοχή και η παρεμπόδιση της εξάπλωσης των εξτρεμιστικών τάσεων. Ηδη ο Λευκός Οίκος ανησυχεί για το γεγονός ότι «η Συρία αρχίζει να αποτελεί πόλο έλξης για τους εξτρεμιστές».

Εν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, ο κ. Ομπάμα την Τρίτη αποφάσισε να παρατείνει για ένα χρόνο ακόμη το λεγόμενο καθεστώς «έκτακτης ανάγκης σε σχέση με τις ενέργειες της κυβέρνησης της Συρίας». Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, η απόφαση αυτή δίνει στην κυβέρνηση Ομπάμα το δικαίωμα να διατηρήσει, ή και ακόμη να σκληρύνει αν αυτό κριθεί αναγκαίο, τις κυρώσεις κατά των συριακών αρχών.

Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ