2013-05-10 20:46:03
Φωτογραφία για Ν. Αφρική: 6.000 απολύσεις στην Ango American Platinum
Η εταιρεία Anglo American Platinum (ή Amplats) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να περικόψει 6.000 θέσεις εργασίας στα μεταλλεία της στη Νότια Αφρική, υποδιπλάσιες από τις... 14.000 που σχεδίαζε αρχικά, καθώς προσπαθεί να επανέλθει στην κερδοφορία, αποφεύγοντας παράλληλα μια απευθείας σύγκρουση με την κυβέρνηση και τα συνδικάτα.

Η εταιρεία αυτή, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στην παραγωγή λευκόχρυσου παγκοσμίως και είναι θυγατρική της Anglo American, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι θα διατηρήσει σε λειτουργία ένα από τα μεταλλεία που σχεδίαζε να κλείσει κοντά στην πόλη Ρούστενμπουργκ, σε μια περιοχή όπου βρίσκονται δεκάδες τέτοιες μονάδες.

Πάντως οι περικοπές αυτές θα σημάνουν ότι θα μειωθεί κατά 250.000 ουγκιές η παγκόσμια παραγωγή λευκόχρυσου φέτος και άλλες 100.000 ουγκιές το χρόνο μεσοπρόθεσμα, όπως διευκρίνισε η εταιρεία. Αρχικά, η Amplats είχε αναφέρει πως σχεδίαζε να μειώσει την παραγωγή της κατά 400.000 ουγκιές.


Ο μειωμένος αριθμός των απολύσεων είναι πιθανό να αμβλύνει σε κάποιο βαθμό το πλήγμα για το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), καθώς η χώρα οδεύει προς εκλογές.

Ωστόσο, μένει να φανεί πώς η εταιρεία και το κυβερνών κόμμα θα προσπαθήσουν να κατευνάσουν την οργή των ισχυρών συνδικάτων.

Πηγές του τομέα είχαν προαναγγείλει μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι το οριστικό σχέδιο, που αποτέλεσε αντικείμενο πολύμηνων διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση, θα προέβλεπε τουλάχιστον 5.000 απολύσεις.

Οι μεταλλωρύχοι της Amplats θα πραγματοποιήσουν μια μαζική συγκέντρωση τις επόμενες ημέρες για να εξετάσουν το πώς θα αντιδράσουν στις απολύσεις, όπως είπε στέλεχος της εργασιακής τους επιτροπής.

"Όλοι είμαστε κατάπληκτοι. Δεν περιμέναμε καμιά περικοπή. Δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό", δήλωσε ο Σφαμάντλα Μαχάνια. «Αλλά πριν κάνουμε ο,τιδήποτε, θα καλέσουμε σε μια μαζική συγκέντρωση τους εργαζομένους για να αποφασίσουμε για τις επόμενες κινήσεις μας».

Η Amplats, η οποία είχε πληγεί από μια απεργιακή κινητοποίηση το Σεπτέμβριο και το Νοέμβριο, κατέγραψε καθαρή ζημία 1,468 δισεκατ. ραντ (122 εκατ. ευρώ) το 2012, από το καθαρό κέρδος 3,566 δισεκατ. ραντ που είχε σημειώσει το προηγούμενο έτος.
nooz.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ