2013-05-10 12:03:03
Φωτογραφία για Σαφάρι στο μαύρο χρυσό της Σιβηρίας
Εκδρομές «μύησης» στα μυστικά της βιομηχανίας πετρελαίου, όπου τα γεωτρύπανα, οι αντλίες και οι φλεγόμενες καμινάδες γίνονται αληθινό τουριστικό αξιοθέατο. Ένα ταξίδι στην ιστορία του μαύρου χρυσού, στο μακρινό Χάντι – Μανσίσκ. Και για σουβενίρ ένα μπουκάλι με αληθινό πετρέλαιο!

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα της Russia Today, Στην αυτόνομη περιφέρεια Χαντι-Μανσίσκ, στη δυτική Σιβηρία, όπου υπάρχουν πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου, τα τελευταία χρόνια γίνονται όλο και πιο δημοφιλείς οι «εκδρομές με άρωμα πετρελαίου».

Τα ασυνήθιστα αυτά τουριστικά προγράμματα, περιλαμβάνουν επισκέψεις στις εγκαταστάσεις εξόρυξης πετρελαίου μεγάλων ρωσικών πετρελαϊκών εταιριών όπως η Surgutneftegaz, η Rosneft και η Lukoil, παρατήρηση των εξεδρών άντλησης, καθώς και σεμινάρια στη σχολή του προσωπικού που απασχολείται στις γεωτρήσεις, όπου οι τουρίστες ενημερώνονται για την όλη διαδικασία εξόρυξης του μαύρου χρυσού, από το 1965, όταν ανακαλύφθηκε στην περιοχή ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο, μέχρι τις σύγχρονες τεχνικές στα χημικά εργαστήρια διύλισης
. Με το τέλος του μινι- σεμιναρίου, εμπιστεύονται στους τουρίστες την έναρξη λειτουργίας της αντλίας ή την ενεργοποίηση διακοπτών. Οι εκδρομείς τέλος μπαίνουν για τα καλά στο «ρόλο», απολαμβάνοντας ένα τυπικό γεύμα των εργαζομένων στην πετρελαιοπαραγωγή, ενώ μπορούν να αποκτήσουν αναμνηστικά από την περιοχή, όπως ένα μπουκάλι με αληθινό πετρέλαιο!

Πύρινες χιονισμένες νύχτες του Βορρά

Χαντι-Μανσίσκ, σημαίνει μια απέραντη χιονισμένη έκταση ως το βάθος του ορίζοντα, πυκνές νύχτες του Βορρά και μεγαλοπρεπείς γλώσσες φωτιάς που βγαίνουν από τις εγκαταστάσεις φυσικού αερίου, σχίζοντας το σκοτάδι. Οι φλόγες αυτές είναι εκατοντάδες σε ολόκληρη την περιφέρεια. Στα κοιτάσματα, καίνε το εξερχόμενο (μαζί με το πετρέλαιο) φυσικό αέριο σε συνηθισμένους καυστήρες, προκειμένου να μην συσσωρευτεί σε επικίνδυνη ποσότητα και προκαλέσει έκρηξη. Το πιο λογικό θα ήταν το αέριο αυτό να διαχωριστεί και να πωληθεί, αλλά προς το παρόν το κόστος τους διαχωρισμού και του καθαρισμού είναι «απαγορευτικό». Γι’ αυτό και τα ενδεχόμενα έσοδα φεύγουν στην κυριολεξία από την καμινάδα, θεαματικά προς τον ουρανό.

Η σχολή των εργαζόμενων

Στη σχολή του προσωπικού εξόρυξης της ΤΗΚ-ΒΡ στο Νιζνεβάρτοβσκ, υπάρχουν σχεδόν τα πάντα. Από την τεράστια εξέδρα με το γεωτρύπανο βάρους 1000 τόνων, μέχρι τις αντλίες, τους μοχλούς και τους σωλήνες του αγωγού πετρελαίου. Όλους τους μηχανισμούς που εκτίθενται εδώ, μπορεί κανείς να τους «ανάψει» και να δει πώς δουλεύουν. Ένας από τους υπαλλήλους της σχολής, εξηγεί τη διαδικασία, τονίζοντας πως μια εξόρυξη μπορεί να διαρκέσει από δύο εβδομάδες μέχρι έναν ολόκληρο χρόνο, ανάλογα το βάθος του κοιτάσματος πετρελαίου και άλλων παραγόντων.

Αν και ενδείκνυται για τουριστική ατραξιόν, η σχολή είναι ένα αληθινό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τους σημερινούς αλλά και τους μελλοντικούς εργαζόμενους στον τομέα του πετρελαίου. Οι πρώτοι βελτιώνουν την κατάρτισή τους, ενώ οι δεύτεροι διδάσκονται τις βασικές αρχές του επαγγέλματος. Οι σπουδαστές έχουν εδώ την ευκαιρία να κάνουν πρακτική εκπαίδευση, όπως θα λειτουργούσε ένα εργαστήριο για τους χημικούς. Προφανώς και η… είσοδος δεν είναι ελεύθερη, ωστόσο, οι αρχές της περιφέρειας Χαντι-Μανσίσκ άρχισαν να αναπτύσσουν αυτό το ασυνήθιστο είδος τουρισμού με θέμα το πετρέλαιο και στα πλαίσια των ειδικών αυτών περιηγήσεων μπορεί κανείς να δει όλες τις κλειστές για τον υπόλοιπο κόσμο εγκαταστάσεις.

Όπως αναφέρει ο υποδιευθυντής μεγάλης τουριστικής εταιρίας του Νιζνεβάρτοβσκ, Βασίλι Σοτσίλιν, αυτό το συγκεκριμένο είδος τουρισμού συναντάται διεθνώς εδώ και πολύ καιρό. Το 1999 η εταιρία του άρχισε πρώτη να κάνει θεματικές εκδρομές για το πετρέλαιο, όπου οι τουρίστες μεταβαίνουν αρχικά στη σχολή εκπαίδευσης του προσωπικού γεωτρήσεων και στη συνέχεια επισκέπτονται ένα από τα εργαστήρια στη λίμνη Σαμοτλόρ. Εκεί, τους δείχνουν πώς διαχωρίζεται το πετρέλαιο από το νερό. Η εταιρία του, είναι προς το παρόν η μοναδική στη Ρωσία που μπορεί να επιδείξει τόσα πολλά πράγματα από τον ιδιαίτερα κλειστό κόσμο της πετρελαιοβιομηχανίας σε επισκέπτες που δεν έχουν καμμία σχέση με τον χώρο.

Ο Βασίλι διευκρινίζει ότι για να επισκεφθεί κανείς ένα τέτοιο εργαστήριο, θα πρέπει να κλείσει την εκδρομή τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα. Την περιήγηση πραγματοποιεί ξεναγός, απόλυτος γνώστης του χώρου, ο οποίος εξηγεί τι βρίσκεται στις δεξαμενές, ποιές διαδικασίες πραγματοποιούνται εκείνη τη στιγμή και σε ποιούς χώρους, πώς διαχωρίζεται το πετρέλαιο από νερό, πώς γίνεται η άντληση του καθαρού πετρελαίου κλπ. Στη συνέχεια οι τουρίστες οδηγούνται στο χημικό εργαστήριο, ενώ μόλις ολοκληρωθεί η ξενάγηση ξεκουράζονται στην τραπεζαρία εκστρατείας, στη βιομηχανική ζώνη του Νιζνεβάρτοβσκ. Μια συνηθισμένη κατά τα άλλα τραπεζαρία, με τη μόνη διαφορά ότι εκεί γευματίζουν αληθινοί επαγγελματίες από τον χώρο της πετρελαιοβιομηχανίας. Επομένως, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα, παράλληλα με την παραδοσιακή κουζίνα να «γευθούν» και την εμπειρία των συνομιλητών τους που τυγχάνει να εξορύσσουν εκατομμύρια τόνους πετρελαίου το χρόνο! Είναι γεγονός, ότι εργαστηριακά φιαλίδια δεν δωρίζονται, αλλά μπορεί κανείς να τα αγοράσει στο κατάστημα αναμνηστικών στην πόλη.

Στην «καρδιά» της Σαμοτλόρ

Από ψηλά η λίμνη Σαμοτλόρ θυμίζει ανθρώπινη καρδιά γεμάτη από αιμοφόρα αγγεία. Μόνο που τα «αγγεία» της Σαμοτλόρ είναι έργο ανθρώπων, καθώς πρόκειται για φράγματα, τεχνητούς δρόμους αλλά και τις απαραίτητες επιχωματώσεις, μιας και η τοποθεσία είναι γεμάτη βάλτους στους οποίους είναι αδύνατον να γίνει γεώτρηση. Στους τεχνητούς δρόμους πηγαινοέρχονται φορτηγά, γύρω λειτουργούν ρυθμικά οι αντλίες, φωτίζουν οι φλόγες με το καιόμενο φυσικό αέριο και καπνίζουν τα φουγάρα. Όμως το βλέμμα σκαλώνει στο κύριο ιστορικό αξιοθέατο της λίμνης, το μνημείο της πρώτης εξόρυξης: Μια απομίμηση εξέδρας γεώτρησης, αρκετά μικρότερη από τις πραγματικές, θυμίζει ότι εδώ το 1965 ανακαλύφθηκε ένα από τα μεγαλύτερα πετρελαϊκά κοιτάσματα στον κόσμο.

Για τον επισκέπτη τα όσα συμβαίνουν εδώ αποτελούσαν μια ευχάριστη εγκυκλοπαιδική πληροφορία, μέχρι τη στιγμή που θα δει με τα ίδια του τα μάτια πώς το μαύρο πηχτό μίγμα μετατρέπεται σε «μαύρο χρυσό», αλλά και πόσος κόπος απαιτείται για να εξορυχτούν τα άοσμα πετροδολάρια. Μια αληθινά μοναδική εμπειρία.

Russia Today

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΚΑΝΤΕ ΤΟ... ΞΑΝΑ ΜΑΓΚΕΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΚΑΝΤΕ ΤΟ... ΞΑΝΑ ΜΑΓΚΕΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ