2013-05-10 02:07:09
Φωτογραφία για Λείπουν παραστατικά από την περίοδο Παπανδρέου
Να βελτιώσει το κλίμα στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ή κατά άλλους να …περιορίσει τη συζήτηση γύρω από τα οικονομικά του επιχείρησε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην εισαγωγική του ομιλία στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος.

Επέμεινε πάντως στα περί ελλειμματικής διαχείρισης στο παρελθόν, επί προεδρίας του Γιώργου Παπανδρέου και αναφέρθηκε στο τι παρέλαβε όταν ανέλελαβε την προεδρία του κόμματος.

• Οι εργαζόμενοι του ΠΑΣΟΚ ήταν επί μήνες απλήρωτοι και είχαν κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις τους με καταλήψεις των γραφείων του Κόμματος.

•Τα μισθώματα της Ιπποκράτους και της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και των γραφείων πολλών Οργανώσεών μας, δεν είχαν καταβληθεί επί καιρό.

• Οι διάφοροι προμηθευτές πίεζαν προκειμένου να εισπράξουν συσσωρευμένες οφειλές για ορισμένες από τις οποίες είχαν εκδοθεί επιταγές.

• Το μεγάλο ύψος των δανείων που είχε συνάψει το Κόμμα ήταν σε γενικές γραμμές γνωστό. Γνωστό ήταν και το γεγονός ότι για την εξυπηρέτηση των δανείων αυτών είχε εκχωρηθεί, δηλαδή προεξοφληθεί η κρατική επιχορήγηση των επόμενων πολλών ετών, ακόμη κι αν η εκλογική δύναμη του ΠΑΣΟΚ παρέμενε αμείωτη.


Ο κ.Βενιζέλος μίλησε για «στρεβλό και παράδοξο τρόπο» με τον οποίο ήρθε στο φως της δημοσιότητας το θέμα των οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, που κατά τον ίδιο αφορά σε όλα τα κόμματα, ενώ αποδοκίμασε τις διαρροές, κάνοντας λόγο για «δήθεν πληροφορίες» για δαπάνες και παραστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας και δεν έχουν σχέση με την έκθεση των ελεγκτικών εταιριών. Αυτή άλλωστε, δεν έχει –όπως επισήμως υποστηρίζει η Ιπποκράτους- κατατεθεί. Υποστήριξε πάντως ότι στο παρελθόν υπήρχε σταθερά ελλειμματική διαχείριση των οικονομικών του κόμματος.

Ειδικά για την περίοδο 2003-2011, υποστήριξε ότι κάθε χρόνο προσετίθεντο περί τα δέκα εκατομμύρια ευρώ στο χρέος του ΠΑΣΟΚ, δεδομένου ότι οι δαπάνες του άγγιζαν τα 30 εκατομμύρια και τα έσοδά του μόλις τα 20 εκατομμύρια. «Το κρίσιμο ζήτημα είναι ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια σταθερά ελλειμματική ετήσια διαχείριση. Με τις ετήσιες δαπάνες να υπερβαίνουν κατά 30% περίπου κατά μέσο όρο τα διασφαλισμένα ετήσια έσοδα, όχι τις εκλογικές χρονιές, όλες τις χρονιές. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι την περίοδο 2003-2011 κάθε χρόνο προσετίθετο χρέος 10 εκ. ευρώ, καθώς τα διασφαλισμένα έσοδα ήταν περίπου 20 εκ. και οι δαπάνες περίπου 30 εκ» είπε χαρακτηριστικά ο Ευ. Βενιζέλος

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας ότι τέτοιου είδους διαρροές «χτυπούν» κυρίως την νυν ηγεσία, ενθάρρυνε κάθε δημόσιο πρόσωπο που νομίζει ότι θίγεται –ξεκαθαρίζοντας ότι πρωτίστως εννοεί τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου- να προσφύγει στη Δικαιοσύνη, εννοώντας κυρίως τα δημοσιεύματα σχετικά με το κόστος των ταξιδιών του στο παρελθόν.

«Κατανοώ την αντίδραση του Γιώργου Παπανδρέου σε σχέση με ορισμένα απαξιωτικά ανακριβή αδιασταύρωτα και ανεύθυνα δημοσιεύματα για ταξίδια και ούτω καθ’ εξής. Δεν ξέρω όμως τι εννοεί σε σχέση με το εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, θέλω να είμαι απολύτως σαφής: η αντιμετώπιση του οικονομικού ζητήματος του ΠΑΣΟΚ έγινε και γίνεται και θα γίνεται με τρόπο διαφανή και θεσμικό. Με αυτό τον τρόπο λειτουργεί πλέον το ΠΑΣΟΚ σε όλα τα θέματα. Άλλωστε όταν τροφοδοτούνται εσωτερικές τριβές και δίδεται έμφαση σε ζητήματα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ, έστω κι αν αυτά αφορούν το παρελθόν, πρώτος και κύριος στόχος είναι εξ αντικειμένου η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, που αγωνίζεται για την Παράταξη χάριν της χώρας, στο πλαίσιο των πολύ καθαρών στρατηγικών αποφάσεων του Συνεδρίου μας. Ενθαρρύνω φυσικά κάθε δημόσιο πρόσωπο που θεωρεί ότι θίγεται, κατά μείζονα λόγο το Γιώργο Παπανδρέου, να προσφύγει στη Δικαιοσύνη» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

Κατά τα λοιπά, ο κ.Βενιζέλος αναφέρθηκε στη σημερινή «Ημέρα της Ευρώπης, σημειώνοντας ως την πιο κρίσιμη πρόταση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών την κατάργηση της τρόικας.

Αναφερόμενος δε στην ίδρυση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που θα γίνει και επίσημα στη Λειψία και στην οποία συμμετέχει και το ΠΑΣΟΚ ως ιδρυτικό μέλος από τον περασμένο Δεκέμβριο, τόνισε ότι αυτή δεν ιδρύθηκε «ως υποκατάσταστο άλλου διεθνούς θεσμού», αλλά ως νέος χώρος συνεργασίας. Ξεκαθάρισε τέλος, ότι η πρότασή του για τη συγκρότηση της ευρύτερης κεντροαριστεράς δεν απευθύνεται στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, αλλά στην κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς, ενώ διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν απευθύνεται σε τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ