2013-05-08 16:31:03
Φωτογραφία για Το δρόμο για το Ειρηνοδικείο παίρνει το καταστατικό του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων
Το δρόμο για το Ειρηνοδικείο παίρνει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το καταστατικό του Ενιαίου Αγροτικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων-Ένωσης Αγροτών, του πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού «διαδόχου» της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Μέσα στο καλοκαίρι, αφού εγκριθεί το καταστατικό, αναμένεται να γίνουν οι εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης διοίκησης του, καθώς και των διαχειριστικών επιτροπών για κάθε ομάδα προϊόντος που επιλέγεται να λειτουργεί στον συνεταιρισμό. Πριν τις εκλογές θα δοθεί χρονικό περιθώριο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες, κτηνοτρόφους, πτηνοτρόφους κ.α να εγγραφούν ως μέλη στον νέο συνεταιρισμό. Η προσωρινή διοίκηση, (δηλαδή η σημερινή της ΕΑΣΙ) με πρόεδρο τον Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη, επέλεξε να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση του καταστατικού και σε εκλογές δεδομένου ότι καθυστερεί από το αρμόδιο υπουργείο η νομοθετική ρύθμιση για το πρόβλημα που εμφανίστηκε στην μεταβίβαση ακινήτων συνεταιρισμών (αποθήκες χωρίς οικοδομική άδεια) που συγχωνεύτηκαν. Επίσης, επιλέχθηκε να επιλυθούν στην πορεία διάφορα φορολογικά ζητήματα μικρών προς συγχώνευση συνεταιρισμών, ήσσονος σημασίας, προκειμένου να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση στην μετάβαση από την ΕΑΣΙ, στον ΕΑΣΙ-Ένωση Αγροτών.


Αποθήκες χωρίς άδεια σε χωριά

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτογιάννη, υπάρχουν 4-5 περιπτώσεις αποθηκών χωρίς οικοδομική άδεια και έχει μπλοκαριστεί η μεταβίβαση στο νέο Συνεταιρισμό, μέσω συμβολαιογραφικής πράξης και μετεγγραφής στο υποθηκοφυλακείο. «Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο το υπουργείο να δώσει λύση με τα κτίρια αυτά, ας γίνει αναδρομικά η ρύθμιση για να μεταβιβαστούν», δήλωσε χαρακτηριστικά. Πρόκειται για αποθήκες που είχαν ανεγερθεί σε χωριά (μικροί συνεταιρισμοί) μέσω της πρώην Αγροτικής Τράπεζας και ίσχυε η μη υποχρέωση έκδοσης οικοδομικής άδειας, επειδή ήταν χωριά με λίγους κατοίκους. Πρόκειται για κτίσματα προ του 1975 τα οποία μπορούν να τακτοποιηθούν με τον νέο νόμο για τα αυθαίρετα και με χαμηλό κόστος, όμως ο νόμος αυτός καθυστερεί από το ΥΠΕΚΑ και δεν μπορεί να καθυστερήσει κι άλλο ο νέος συνεταιρισμός. Θα παρακαμφθεί η μεταβίβαση στο νέο συνεταιρισμό και η μετεγγραφή στο υποθηκοφυλακείο για να προχωρήσει η έγκριση του καταστατικού και οι εκλογές στο νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό. Για τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΑΣΙ που μεταφέρονται στο νέο συνεταιρισμό (κτίριο επί της οδού Χαρ. Τρικούπη, αποθήκες Κρύας, Οινοποιείο κλπ),) δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα ή για άλλα ακίνητα συνεταιρισμών που συγχωνεύτηκαν και είχαν οικοδομική άδεια.

Συγχώνευση 24 πρωτοβάθμιων της ΕΑΣΙ

Ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων-Ένωση Αγροτών είναι ο πρωτοβάθμιος Συνεταιρισμός, «διάδοχος» τρόπον τινά της ΕΑΣΙ και ιδρύεται στα πλαίσια του νέου νόμου περί συνεταιρισμών. Η διαδικασία ξεκίνησε την άνοιξη του 2011 με αποφάσεις της γενικής συνέλευσης. Από τους 124 πρωτοβάθμιους αγροτικούς συνεταιρισμούς -μέλη της ΕΑΣΙ, (οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν συνεταιρισμοί-«σφραγίδες») μόνον οι 24 συγχωνεύονται στον νέο πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό, δηλαδή τα μέλη τους γίνονται αυτοδίκαια μέλη του. Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2810/2011, όπως αυτός τροποποιήθηκε και ισχύει με το ν. 4015/2011, η Γενική Συνέλευση της ΄Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων αποφάσισε την μετατροπή της σε αγροτικό συνεταιρισμό του παραπάνω νόμου και αποφασίστηκε ταυτόχρονα η συγχώνευση με τους Πρωτοβάθμιους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μέλη της, Πεδινής, Ροδοτοπίου, Καρίτσας, Α.Β.Λ.Σ. Καρίτσας, Λαψίστας, Παλιουρής, Σερβιανών, Πέρδικας, Βαρλαάμ, Ζίτσας, Κοπάνης, Μουζακαίων, Μεγ. Γότιστας, Νεοχωρίου, Βαριάδων, Μάζιας, Πετραλώνων, Αγ. Ιωάννης, Κτηνοτροφικός Συν . –Η ΔΩΔΩΝΗ, Μικρής Γότιστας, Αμπελιάς, Κορύτιανης, Κρανούλας και Βροσύνας. Πλην του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «Πίνδος» που αποτελεί πρότυπο πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού και συνεχίζει, δεν συγχωνεύτηκαν κι άλλοι μεγάλοι συνεταιρισμοί, όπως των πατατοπαραγωγών Χρυσοβίτσας, δεδομένου ότι μπορούν να έχουν αυτόνομη πορεία. Τα μέλη τους, ωστόσο, όπως και της «Πίνδος» μπορούν να εγγραφούν στον Ενιαίο Συνεταιρισμό, όπως και κάθε άλλου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού που εξακολουθεί να λειτουργεί. Υπάρχει η υπό εκκαθάριση, από πολλών ετών, Ένωση Πωγωνίου με συνεταιρισμούς από το Πωγώνι και την Κόνιτσα δεν ήταν ούτως ή άλλως μέλη της ΕΑΣΙ, μπορούν όμως να εγγραφούν οι ίδιοι οι αγρότες ως μέλη. Με σημαντικό ρόλο οι ομάδες προϊόντος Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣΙ και της προσωρινής διοίκησης του νέου φορέα Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, ο Ενιαίος Αγροτικός Συνεταιρισμός στο καταστατικό του, αν και ο νόμος δεν το επιβάλλει, προβλέπει και τη λειτουργία ομάδων προϊόντος, από κτηνοτρόφους, αμπελοκαλλιεργητές, πατατοπαραγωγούς κλπ. Ο ρόλος τους θα είναι σημαντικός και καθοριστικός στη λήψη αποφάσεων. Κάθε ομάδα θα έχει μια πενταμελή διαχειριστική επιτροπή για τα δικά της ζητήματα και θα συνεδριάζει με το διοικητικό συμβούλιο του συνεταιρισμού για τη λήψη αποφάσεων που θα στηρίζουν ή θα προωθούν τα συμφέροντα των παραγωγών. Για παράδειγμα, οι κτηνοτρόφοι που θα είναι μέλη του νέου πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού θα έχουν τη δική τους εκπροσώπηση για τα ζητήματα της «Δωδώνης» δεδομένου ότι ο νέος συνεταιρισμός θα κατέχει το 24,75% στην γαλακτοβιομηχανία, όπως σήμερα η ΕΑΣΙ. Αντίστοιχα, οι αμπελοκαλλιεργητές θα έχουν λόγο μέσω της ομάδας προϊόντος για όσα αφορούν την «Ζοίνος» κλπ.

Εγγραφές μελών και εκλογή διοίκησης

Μέλη του νέου συνεταιρισμού, αυτοδίκαια είναι τα προερχόμενα από τους συνεταιρισμούς που συγχωνεύτηκαν αλλά μαζί τους και αγρότες, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και άλλοι, οι οποίοι εγγράφηκαν και θα εγγραφούν μετά την έγκριση του καταστατικού. Όλα θα ψηφίζουν για την ανάδειξη διοίκησης. Το διοικητικό συμβούλιο θα εκλέγεται με ενιαίο ψηφοδέλτιο θα είναι επταμελές και η θητεία του τετραετής. Επίσης, αντίστοιχα, θα ψηφίζουν για την ανάδειξη των πενταμελών επιτροπών για κάθε ομάδα προϊόντος. Η συνεταιριστική μερίδα ορίστηκε στα 200 ευρώ και θα αφαιρεθεί η τυχόν συνδρομή των μελών στον καταργούμενο συνεταιρισμό και επίσης, η προκαταβολή είναι 50 ευρώ, προκειμένου να διευκολυνθούν όσοι εγγραφούν και να εξοφλήσουν στην πορεία. Ο νόμος δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης πρωτοβάθμιου συνεταιρισμού με 20 μέλη και επομένως στο νομό Ιωαννίνων πλην του Ενιαίου μπορούν να λειτουργούν κι άλλοι, παλιοί ή νέοι πρωτοβάθμιοι. Εφόσον βέβαια πληρούν τα κριτήρια του νέου νόμου. Από 1-1-2013 πρέπει να έχουν μετοχικό κεφάλαιο 30.000 ευρώ και μέσα σε ένα με ενάμισι χρόνο να εμφανίσουν εμπορική δραστηριότητα, διαφορετικά οδηγούνται σε κατάργηση ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

epirusgate.blogspot.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ