2013-05-07 11:37:04
Φωτογραφία για Οι υψηλές θερμοκρασίες «καίνε» τα σιτηρά
SOS εκπέμπουν οι παραγωγοί δημητριακών στη Θεσσαλία, λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος αρκετά στρέμματα σιτηρών που δεν ποτίστηκαν -για διάφορους λόγους- να στεγνώσουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποσότητα και την ποιότητά τους.

Πολλοί αγρότες θυμήθηκαν τη λαϊκή ρήση «αν ρίξει ο Μάρτης δύο νερά και ο Απρίλης άλλο ένα, χαρά σ' εκείνον τον ζευγά που 'χει πολλά σπαρμένα», αλλά αυτό φέτος δεν συνέβη και πλέον προσεύχονται στον Άγιο Γεώργιο τον θαυματουργό, αφού οι μετεωρολόγοι μιλούν για λίγες βροχές τη Δεύτερη μέρα του Πάσχα, ελπίζοντας έτσι στη μείωση της ζημιάς, η οποία θεωρείται δεδομένη.

Οι ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν το τελευταίο δεκαήμερο στον θεσσαλικό κάμπο, σε συνδυασμό με την ανομβρία (έχει να βρέξει από τέλος Μαρτίου) προκάλεσαν ανεπανόρθωτες ζημιές στα σιτηρά, αλλά και στα κριθάρια, με τους παραγωγούς να ζητούν την παρέμβαση των αρμοδίων και να ρωτούν τους γεωπόνους αν προβλέπει ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αποζημίωση στις ξηρικές καλλιέργειες από θερμοπληξία (η αναφορά του Κανονισμού είναι για ακραία καιρικά φαινόμενα, ουσιαστικά χαλάζι κ.λπ.). Αν χρειαστεί οι διαδικασίες που θα ξεκινήσουν θα αφορούν στα ΠΣΕΑ, με το αιτιολογικό της μειωμένης παραγωγής.


Αν σκεφτεί κανείς ότι φέτος αρκετοί παραγωγοί στη Θεσσαλία στράφηκαν στα δημητριακά, λόγω καλών τιμών (υπολογίζεται μια αύξηση 30% στα καλλιεργούμενα στρέμματα), τότε γίνεται αντιληπτό το μέγεθος του προβλήματος στον πρωτογενή τομέα.

Πρόβλημα εμφανίζουν κι άλλες εαρινές καλλιέργειες, όπως το καλαμπόκι, αλλά και οι βαμβακοφυτείες, αφού η ξηρασία των προηγούμενων ημερών σκλήρυνε αρκετά το έδαφος και όπου δεν έπεσε νερό, η σπορά έγινε επιφανειακά, με ότι συνεπάγεται αυτό για τις αντοχές του σπόρου στις φυτοπαθογένειες. Σύμφωνα τέλος με τον εντεταλμένο σύμβουλο της Περιφέρειας για αγροτικά Χρήστο Σιδερόπουλο «για το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί έχουν ενημερωθεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ, ενώ σαν Περιφέρεια αμέσως μετά το Πάσχα θα προβούμε σε συγκεκριμένες ενέργειες».

Εφ. Ελευθερία (Γιώργος Ρούστας)

almyrosinfo.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ