2013-05-07 09:00:03
Φωτογραφία για Απρόσοδα ακίνητα
της Ελίνας Γαληνού

Όσο εξωραϊστικά και αν σερβίρονται στην κοινή γνώμη τα νέα περί φορολόγησης ακινήτων, η αλήθεια είναι μια. Η τάξη των ιδιοκτητών ακινήτων βρίσκεται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση, λόγω των γνωστών λόγων που έχουν αναφερθεί πάμπολλες φορές. Το χειρότερο όλων είναι να πρέπει να πληρώνεις βαρείς φόρους για τα ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή σου, ενώ οι ισχύουσες συνθήκες κάθε άλλο παρά ευνοούν τη νομή τους.

Ομως, το νέο φορολογικό ν/σ, δεν αφήνει όπως είδαμε, ούτε πέτρα αφορολόγητη, ενώ ο καθορισμός του ορίου των 50.000 ευρώ, καταργεί ουσιαστικά την απαλλαγή του αφορολόγητου ορίου. Παράλληλα, όπως μας ανακοίνωσαν, το χαράτσι παραμένει και όλον αυτόν τον χρόνο ενώ είχαν πεί ότι θα σταματήσει, ενώ ετοιμάζονται τα ΦΑΠ του 2011 και του 2012 πακέτο, πράγμα που αποτελεί δίχως υπερβολή, πραγματική θηριωδία εναντίον των ιδιοκτητών ακινήτων!

Η ακίνητη περιουσία για τον Ελλήνα, αποτελούσε μια σοβαρή οικονομική βάση, την οποία δημιουργούσε και συντηρούσε με κόπο, ώστε να συμπληρώνει το εισόδημά του ή να αφήσει μια εξασφάλιση για τα παιδιά του
. Και όπως ξέρουμε, το δικαίωμα στην ιδιοκτησία είναι ανθρώπινο δικαίωμα. Κανείς δεν δικαιολογείται να αποστερεί την περιουσία των πολιτών, παρά μόνο για κοινό όφελος και αφού τους αποζημιώσει πρωτύτερα. Το αναφέρει το σχετικό άρθρο του Συντάγματος, αποδεικνύοντας παράλληλα μια ακόμα καταπάτησή του, μέσω των φοροκαταιγίδων που ουσιαστικά σημαίνουν για τους ιδιοκτήτες, έμμεση δήμευση περιουσιών. Στο Σύνταγμα επίσης αναφέρεται καθαρά, ότι δεν νοείται φορολόγηση απρόσοδου περιουσιακού στοιχείου, γιατί οι πολίτες συνεισφέρουν στο κράτος ανάλογα με την φοροδοτική τους ικανότητα, άρα, τις εισοδηματικές πηγές τους και όχι τα παθητικά κεφάλαια.

Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες επιβαρύνονται αφ΄ενός με όλο και περισσότερες υποχρεώσεις, ενώ αποστερούνται δικαιώματα κατοχυρωμένα "εκ των πραγμάτων".

Βασικά, η δανειακή σύμβαση και η εφαρμογή των όρων του Μνημονίου έχει κατά κάποιον τρόπο παρακάμψει πολλά άρθρα του Συντάγματος. Ωστόσο,  οι εκτελεστές του προγράμματος, συνεχίζουν ακάθεκτα προκειμένου να πετύχουν οι στόχοι της τρόικας. Αλίμονο, δεν έχουμε αυταπάτες, αλλά και η επιτυχία του προγράμματος ακόμα, θα είναι περισσότερο εξασφαλισμένη με λίγη ευελιξία και λίγη λογική. Για παράδειγμα, η πληρωμή των φόρων για ακίνητα που δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα, είναι αναξιοποίητα για χρονικό διάστημα περισσότερο από πέντε χρόνια, ή βάρος για τον ιδιοκτήτη τους, μοιάζει με παράλογη καταδίκη. Με ποιά λογική να αποκαλείς "κατέχοντα" έναν άνθρωπο που έχει ένα κτήμα το οποίο για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να το κάνει τίποτα απολύτως;  Φταίνε οι ιδιοκτήτες που η αγορά ακινήτων πάγωσε τόσο πολύ μέσα σε τρία χρόνια, ή είναι δικό τους λάθος που τα προτείνουν σε χαριστικές τιμές και δεν πλησιάζει κανένας. Ολες οι προσόψεις των κτιρίων της Αθήνας και άλλων αστικών κέντρων της χώρας, είναι γεμάτες από πωλητήρια και ενοικιαστήρια, χρόνο καιρό.. Κάποιοι ήδη το έχουν πάρει απόφαση, ότι δεν θα μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν ποτέ, και πολύ ευχαρίστως θα τα παραχωρούσαν στο κράτος, αν αυτό τους απαλλάξει από κάποιο φορολογικό βάρος. Αλλωστε το κράτος φορολογεί βάσει των αντικειμενικών αξιών που θέσπισε η εφορία και όχι η αγορά.. Και όταν λέμε ότι πρέπει να εξισωθούν οι αντικειμενικές αξίες με τις αγοραίες, ας ξέρουν οι αρμόδιοι ότι οι αγοραίες έχουν κατηφορίσει απίστευτα σε σχέση με τις αντικειμενικές...Οποιος αμφιβάλλει, ας κάνει μια βόλτα στην αγορά για να το διαπιστώσει αμέσως.

Η εκχώρηση του απρόσοδου ακινήτου στο δημόσιο, προκειμένου να συμψηφίζονται φορολογικές υποχρεώσεις των πολιτών, είναι μια λύση που θα δώσει ανάσα σε πολλά επιβαρυμένα νοικοκυριά, με τα γνωστά προβλήματα ιδιοκτησιών. Δεν είναι βέβαια η καλύτερη, ούτε αποζημιώνει κανέναν αν έχει καταβάλει μεγάλους κόπους να τα διατηρεί, να τα προστατεύει ώστε να μην καθίστανται επικίνδυνα, ή να αμύνεται κατά των επιβούλων γειτόνων, αν πρόκειται για κτήμα. Πολλοί ιδιοκτήτες δυστυχώς έχουν τραβήξει τα πάνδεινα με όλα αυτά τα ζητήματα, και φυσικά θα πούν ότι δεν τους άξιζε να τα καταπιεί το δημόσιο. Ομως εδώ που φτάσαμε, μας μένει το μη χείρον και ίσως ανακουφίσει ένα μέρος του κόσμου...
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ