2013-05-07 04:03:04
Φωτογραφία για Κύπρος: «Όχι» Κυβέρνησης σε νέους πρόσφυγες από τη Συρία
Τη στιγμή που κατάσταση στη Συρία είναι έκρυθμη, μετά και το χτύπημα από το Ισραήλ, η Κυπριακή Δημοκρατία ξεκαθαρίζει ότι... δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσφυγες από τη Συρία, παρά τη βολιδοσκόπηση, σύμφωνα με πληροφορίες, που δέχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη.

Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση το ενδεχόμενο άφιξης, Σύρων προσφύγων στην Κύπρο συνεπεία της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα. Περίπου ενάμιση εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες που βρίσκονται διασκορπισμένοι σε Λίβανο και Τουρκία φαίνεται ότι θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τις χώρες αυτές με προορισμό διάφορες Ευρωπαϊκές χώρες με πρώτη και καλύτερη την Κύπρο η οποία

βρίσκεται πιο κοντά και πρώτη στις προτιμήσεις τους. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε πλήρη ετοιμότητα και σύμφωνα με οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών θα λειτουργήσει μόνο ως διαμετακομιστικός σταθμός. Δηλαδή θα δεχθεί μόνο και σε προσωρινή βάση, πολίτες από την ΕΕ και άλλες χώρες, με τις οποίες η Λευκωσία έχει υπογράψει σχετικές συμφωνίες όπως, οι ΗΠΑ ο Καναδάς η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία.


Ήδη ο Ιωάννης Κασουλίδης έδωσε στους διπλωμάτες συγκεκριμένες οδηγίες για να τις μεταβιβάσουν στην αντιπροσωπεία των ΗΕ στη Λευκωσία. «Δε μπορούμε να δεχθούμε Σύρους πρόσφυγες πέραν αυτών που φιλοξενούμε στην Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης Τουρκικής κατοχής, της αλλοίωσης του πληθυσμού από Τούρκους εποίκους και της οικονομικής κατάστασης που αντιμετωπίζει το κράτος», ήταν το μήνυμα του Υπουργού Εξωτερικών.

Σύμφωνα με πηγή του Υπουργείου Εξωτερικών που είναι σε θέση να γνωρίζει, η κατάσταση στη Συρία δεν έχει σχέση με την κρίση του Λιβάνου το 2006 κατά την οποία η Κύπρος δέχθηκε 70 χιλιάδες πρόσφυγες.

Ο αριθμός των Σύρων μεταναστών που θα επιχειρήσουν να φύγουν από τη Συρία φαίνεται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών ότι θα κινηθούν σε χώρες κοντινές στη Συρία, χερσαίες, στις οποίες υπάρχουν προσφυγικοί καταυλισμοί και βρίσκονται και άλλοι συμπατριώτες τους οι οποίοι τυγχάνουν ανθρωπιστικής βοήθειας από τον ΟΗΕ και τον Συριακός Ερυθρός Σταυρός.
cytoday.eu
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ