2013-05-06 09:38:05
Φωτογραφία για Επιστολή αναγνώστη στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών μέσω του tro-ma-ktiko
Μακαριότατε προχθες το βράδυ άκουσα το πασχαλινό μήνυμα σας και πήρα το θάρρος μιας και τις... αρχές μας ( είτε πνευματικές είτε πολιτικές είτε αρχές γενικά ) να είναι απρόσιτες στον λαό να απευθυνθώ σ εσάς μέσω του ιστολογίου ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ.

Μακαριότατε γνωρίζω ότι δεν θεωρείτε ότι η προβολή της θέσης σας δεν είναι να είναι επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική αλλά δυστυχώς αυτές οι στιγμές ο ελληνισμός θέλει Ηγέτες να σταθούν μπροστάρηδες και ας πολλοί θα πουν ότι είναι εγωιστικό αλλά η ταπεινή μου άποψη είναι αυτή . Έτσι και αλλιώς μας αποκαλούν στα ιστολόγια πρόβατα εμάς τους Χριστιανούς ( κάτι που προτιμώ παρά να μας αποκαλούν λύκους ) .

Δυστυχώς Μακαριότατε είναι τέτοιες οι στιγμές που θα πρέπει να μπείτε μπροστά και δεν αναφέρομαι στο πρόσωπο σας αλλά στον θεσμό σας . Ο κόσμος ( και πάλι αναφέρω την προσωπική μου άποψη ) θέλει να στηριχτεί κάπου και δεν είναι τόσο τα υλικά όσο τα πνευματικά και τα ζωτικά κάτι το οποίο χρόνια οι Έλληνες ακουμπούσαν πάνω στην εκκλησία ( και όταν αναφέρω εκκλησία δεν εννοώ μόνο τον κλήρο αλλά την ουσία της .κλήρο και λαό ) .


Μακαριότατε θα ήθελα να σας θέσω και κάτι άλλο που εκτός από Χριστιανός ( που προσπαθώ να είμαι .αν και δεν τα καταφέρνω πάντα ) είμαι και ορθόδοξος . Από όσο γνωρίζω η ορθόδοξη πίστη στηρίζεται στην Αγία γραφή και στην παράδοση . Δυστυχώς Μακαριότατε νιώθω την παράδοση έχουμε αρχίσει και την χάνουμε . Αν προσέλθετε και μιλήσετε με τον κόσμο θα καταλάβετε τι εννοώ ( και λέω όχι με τον κλήρο και τα εκκλησιαστικά συμβούλια αλλά με τον απλό κόσμο .όπως κάνατε κάποτε στην Θήβα) .

Δυστυχώς γυρνώ και βλέπω γύρω μου σ εμάς τους χριστιανούς οι καμπάνες έγιναν ηλεκτρικές και δεν μαζεύονται τα παιδιά να τις χτυπήσουν και φυσικά δεν ακούγονται έξω οι ψαλμοί μην ενοχλούμε τον .κόσμο . Ο επιτάφιος ενώ η παράδοση λέει στολίζεται από τον λαό από τα λουλούδια που ΄φέρνουν έχει γίνει να το φτιάχνουν οι ανθοπώλες .και σε μερικούς ναούς να μεταφέρουν τους επιτάφιους στα μαγαζιά .

Οι εκκλησίες μας έχουν γίνει hi tech με ηλεκτρονικές κονσόλες για καλύτερη ακουστική και air condition για να περισσότερη δροσιά και να ζητάει πάντα ο κλήρος βοήθεια από το λαό για ανάψουμε και άλλους πολυελαίους . Μήπως το φως των κεριών αρχίζει να είναι πλέον καλύτερα αυτές τις ημέρες που ζούμε;

Βλέπω πλέον ο κλήρος που είναι αναπόσπαστο κομμάτι της εκκλησίας , δηλαδή κομμάτι από εμάς , να μην βλέπει πέραν από την .βοήθεια στην νεότητα , στα συσσίτια , και στα έξοδα του ναού . Και σαφώς να μην γνωρίζουν την ενορία τους μόνο από όσους πάνε στην εκκλησία ( αν και οι ποιο πολλοί ιερείς μένουν εκτός της ενορίας πώς να την γνωρίζουν ) . Και για του λόγου το αληθές ρωτήστε στις συνάξεις του κλήρου που κάνετε εάν γνωρίζουν πόσους ενορίτες ( πληθυσμό ) έχει η ενορία τους ..μιά απλή ερώτηση .

Προτιμούσα τον Παπα Γιώργη που έπαιζε μπάλα μαζί μας όταν ήμασταν παιδιά αλλά και όταν καθάριζε την αγία τράπεζα φορούσε το ωράριο του ως διάκονος κάπου στα Πατήσια .και ας μην ήταν καλλίφωνος . Τέτοιους παπάδες θέλουμε ειδικά αυτές τις μέρες . (Για να μην γελιόμαστε ευτυχώς ακόμα υπάρχουν σήμερα φωτεινά παραδείγματα .αλλά τα δείγματα δεν κάνουν την διαφορά ) .

Άκουγα αυτές τις ημέρες Μακαριότατε τα κηρύγματα των ιεροκηρύκων και σάστιζα .πως ένα νέο παιδί που γνωρίζει αγγλικά καλύτερα από την μητρική τους γλώσσα και είναι πολύ ποιο έξυπνα από τις προηγούμενες γενιές να καταλάβει την καθαρεύουσα της γλώσσας των κηρυγμάτων . Μήπως θα έπρεπε να μιλήσουμε με ποιο απλά λόγια και όχι με την ξύλινη γλώσσα .

Σαφώς Μακαριότατε ο λόγος μου είναι λόγος προς έναν φίλο ( θα έλεγα πατέρα αλλά μπορεί αυτά να μην τα έλεγα ούτε στον πατέρα μου ) και πήρα αυτό το θάρρος να επικοινωνήσω μαζί σας μετά από τις ημέρες τις άγιες που περάσαμε .

Και επειδή αυτός που θα κρίνει δεν είμαι εγώ ( έχω τα χειρότερα σφάλματα από όλους μας ) και επειδή το κείμενο μου θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο προλαμβάνω αυτούς θα με ξαναπούν πρόβατο να υπενθυμίσω ότι το έργο της εκκλησίας (κλήρου και λαού ..βαρέθηκα να λένε όταν μιλάνε για εκκλησία .οι παπάδες) είναι πολύ ποιο μεγάλο και δεν χρειάζεται να το προβάλουμε υπεροπτικά και όταν η ελευθερία του λόγου προέρχεται από αγάπη και με αγάπη προτιμώ να είμαι πρόβατο.του Χριστού παρά λύκος ..που ψάχνει για κοκκινοσκουφίτσες.

Μακαριότατε σας ευχαριστώ και στην προσκομιδή ας διαβάζετε και υπέρ εμού .του άγνωστου του διαδικτύου .

Χριστός Ανέστη !

Σας ευχαριστώ πολύ Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ