2013-05-04 18:33:06
Φωτογραφία για Το MotoGP στη Jerez με τη «γλώσσα» των αριθμών
Στον αγώνα του Τέξας ο Marc Marquez έγραψε Ιστορία, κάνοντας ρεκόρ με την ηλικία του. Όμως στην ισπανική πίστα της Jerez υπάρχουν πολλοί άλλοι αριθμοί που εντυπωσιάζουν με πρώτο τον 27.

Φέτος για 27η συνεχόμενη φορά διεξάγεται GP στην Jerez, μια πίστα που εγκαινιάστηκε το 1987. Ο πλέον επιτυχημένος ισπανός αναβάτης εκεί είναι ο Άλεξ Κριβιγιέ με μία νίκη στα GP125 και τρεις συνεχόμενες στο GP500 (1997-1999).

Ανάμεσα στο πρώτο (1987) και το τελευταίο βάθρο (2001) του Κριβιγιέ μεσολαβούν 14 ολόκληρα χρόνια! Το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί αν στο βάθρο του αγώνα μεθαύριο ανέβει ο Valentino Rossi.

100: Η εκκίνηση στο ισπανικό Grand Prix θα είναι η εκατοστή για τους δύο αναβάτες της Moto2, το γερμανό Randy Krummenacher και το μαλαίσιο Ratthapark Wilairot.

45: Ακριβώς το Σάββατο των Χρονομετρημένων Δοκιμαστικών συμπληρώνονται 45 χρόνια από τη νίκη του Salvador Canellas στα GP125 (1968). Ο αγώνας διεξαγόταν τότε στην πίστα του Πάρκου Μοντσούιχ, μέσα στη Βαρκελώνη. Ήταν η πρώτη νίκη ισπανού αναβάτη στο παγκόσμιο στερέωμα των Γκραν Πρι και η πρώτη για την ισπανική φίρμα Bultaco.


37: Μετά την 5η θέση του στο Γκραν Πρι του Τέξας, ο Scott Redding είναι ο πρώτος Βρετανός που προηγείται στη βαθμολογία της μεσαίας κατηγορίας, από το 1976 και μετά. Τότε, πριν 37 χρόνια, ήταν ο Tom Herron που είχε περάσει πρώτος, κερδίζοντας στο Isle of Man TT.

Ο τελευταίος Βρετανός που βρέθηκε να προηγείται σε οποιαδήποτε κατηγορία, ήταν ο Bradley Smith, το 2009 μετά τη νίκη του στο Mugello (GP125).

26: Το Σάββατο 4 Μαΐου ο Jorge Lorenzo γίνεται 26 ετών.

17: Ο γερμανός πιτσιρικάς Phillip Oettl της Moto3 κλείνει τα 17 την Παρασκευή 3 Μαΐου, πρώτη ημέρα δοκιμαστικών στο ισπανικό Γκραν Πρι.

16: Την παρθενική του εμφάνιση σε Γκραν Πρι θα κάνει στην Jerez ο Livio Loi, ο οποίος έκλεισε τα 16 στις 27 Απριλίου.

11: Την ημέρα του αγώνα στη Jerez συμπληρώνονται ακριβώς 11 χρόνια από την ημέρα που έκανε το ντεμπούτο του στα GP ο Jorge Lorenzo (GP125, ισπανικό Γκραν Πρι). Ήταν το 2002 και ο ίδιος είχε μόλις συμπληρώσει τα 15. Στον Lorenzo δεν είχε επιτραπεί να πάρει μέρος στην πρώτη μέρα των δοκιμαστικών, επειδή δεν είχε συμπληρώσει την προβλεπόμενη ηλικία, που τότε ήταν τα 15 χρόνια.

8: Οκτώ από τις εννιά θέσεις στα τρία βάθρα του αμερικάνικου αγώνα στο Τέξας καταλήφθηκαν από Ισπανούς. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό ισπανών αναβατών στο βάθρο την ίδια μέρα, στην ιστορία του αθλήματος.

Τελευταία φορά που κάποια χώρα είχε οκτώ βάθρα στα εννιά, ήταν στο ιαπωνικό GP του 2000 (Suzuka), όπου οι Ιάπωνες είχαν πετύχει ακριβώς το ίδιο.

Η εξαίρεση, ο 9ος αναβάτης, ήταν ο Kenny Roberts Jr, ο οποίος είχε τερματίσει 2ος στα GP500. Στην πίστα COTA παρεμπιπτόντως, ο 9ος άνθρωπος ήταν ο Mika Kallio που τερμάτισε 3ος στη m oto2.

3: Και οι τρεις νικητές στο Γκραν Πρι της αμερικάνικης ηπείρου ήταν πρωτάρηδες (rookies) στην κατηγορίας τους! Τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν στο σουηδικό GP του 1982, όπου είχαν νικήσει οι πρωτοεμφανιζόμενοι Ivan Palazzese (125), Roland Freymond (250) και Takazumi Katayama (500).

3: Στο Γκραν Πρι του Austin και οι τρεις αναβάτες στο βάθρο των MotoGP ήταν ως γνωστόν Ισπανοί (Marquez, Pedrosa και Lorenzo). Μπορεί να μάς φαίνεται νορμάλ σήμερα, όμως είναι μόλις η δεύτερη φορά που συμβαίνει αυτό στην 65χρονη ιστορία των Γκραν Πρι.

Η προηγούμενη ήταν στο περυσινό GP της Ιαπωνίας, όπου είχαν σκαρφαλώσει οι Dani Pedrosa, Jorge Lorenzo και Alvaro Bautista. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ