2013-05-04 13:06:28
Φωτογραφία για Στη Συρία οι σφαγές ανθρώπων συνεχίζονται αμείωτες...
Εκατοντάδες οικογένειες εγκαταλείπουν τις σουνιτικές συνοικίες της πόλης Μπανιάς, στη βορειοδυτική Συρία, υπό το φόβο μιας νέας σφαγής.

«Από τα ξημερώματα οι οικογένειες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις νότιες σουνιτικές συνοικίες και να κατευθύνονται στην Ταρτούς και τη Τζαμπλέ» διευκρίνισε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν.

Η «έξοδος» άρχισε μετά τους βομβαρδισμούς της Παρασκευής στις σουνιτικές συνοικίες και τις πληροφορίες για σφαγή την Πέμπτη στο γειτονικό σουνιτικό χωριό Μπάιντα.

Οι βομβαρδισμοί της Παρασκευής στη συνοικία Ρας αλ-Ναμπάα προκάλεσαν το θάνατο τουλάχιστον εννέα ανθρώπων, σύμφωνα με τον Αμπντέλ Ραχμάν.

Ένα βίντεο που τράβηξαν ακτιβιστές και προβλήθηκε από το Παρατηρητήριο δείχνει ένα σωρό από πτώματα μέσα στα αίματα σε ένα δρόμο. Ανάμεσα στους νεκρούς διακρίνεται τουλάχιστον ένα παιδί.

Το Παρατηρητήριο μιλά για περισσότερους από 50 νεκρούς, στην πλειονότητά τους πολίτες, στη Μπάιντα, σε βομβαρδισμούς και εκτελέσεις που έγιναν με συνοπτικές διαδικασίες.


Ο συνασπισμός της συριακής αντιπολίτευσης κατήγγειλε «σφαγή μεγάλης κλίμακας», ενώ το καθεστώς ανακοίνωσε ότι σκότωσε «τρομοκράτες» στη Μπάιντα.

Με τις πόλεις Λαττάκεια και Ταρτούς, η Μπανιάς αποτελεί μέλος της «αλουίτικης περιοχής», που εκτείνεται κατά μήκος των ακτών.

Από την κοινότητα των αλαουιτών προέρχεται ο πρόεδρος Άσαντ.

***

Μαχητικά της ισραηλινής αεροπορίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή επιδρομή στη Συρία με στόχο να πληγεί στρατιωτικό υλικό με αποδέκτη τη Χεζμπολάχ.

Η επίθεση πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή μετά την έγκρισή της από το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την ίδια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Ο Κάσιμ Σααντεντίν, συνταγματάρχης που λιποτάκτησε από τον τακτικό στρατό, δήλωσε πως «οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι υπήρξε ένα ισραηλινό πλήγμα εναντίον φάλαγγας που μετέφερε πυραύλους για την Χεζμπολάχ. Δεν έχουμε επιβεβαιώσει ακόμη την τοποθεσία.»

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι είχαν αρνηθεί να σχολιάσουν το περιστατικό, το οποίο μετέδωσαν αρχικά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι αμερικανικές και δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών εξέτασαν εμπιστευτικά δεδομένα που δείχνουν ότι το Ισραήλ ενδεχομένως να πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή την περίοδο από την Πέμπτη έως την Παρασκευή» είχε μεταδώσει το CNN, επικαλούμενο δύο αμερικανούς αξιωματούχους.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι επίσης είχε δηλώσει άγνοια για το περιστατικό.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ισραηλινής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον είχε πει με νόημα: «δεν σχολιάζουμε τις αναφορές αυτές αλλά μπορούμε να πούμε ότι το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να αποτρέψει τη μεταφορά χημικών όπλων ή τέτοιου είδους όπλων μέσω του συριακού καθεστώτος σε τρομοκράτες, κυρίως στην Χεζμπολάχ του Λιβάνου.»

ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ