2013-05-04 09:30:05
Φωτογραφία για Ενεργοποιείται η τουρκοισραηλινή στρατιωτική συνεργασία
Του Νίκου Στέλγια

Η ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει μηνύματα συνεργασίας στην Άγκυρα

Το «CNNTÜRK» μεταδίδει την πληροφορία ότι ο επόμενος στόχος των δυο κυβερνήσεων είναι η επιστροφή στην στενή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας.

Παρά τις μικρές δυσκολίες, η ομαλοποίηση των τουρκοισραηλινών σχέσεων πλέον είναι γεγονός και κάνει αισθητή την παρουσία της σε διάφορα πεδία. Σήμερα, ο τουρκικός τύπος αφήνει να εννοηθεί ότι στον ορίζοντα υπάρχει η εκ νέου ενεργοποίηση της τουρκοισραηλινής στρατιωτικής συνεργασίας.

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, την τελευταία περίοδο, η ισραηλινή κυβέρνηση στέλνει μηνύματα συνεργασίας στην Άγκυρα και τάσσεται υπέρ της άμεσης επιστροφής στην ομαλότητα στις τουρκοισραηλινές σχέσεις. Προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, το τουρκικό ειδησεογραφικό δίκτυο «CNNTÜRK» μεταδίδει την πληροφορία ότι ο επόμενος στόχος των δυο κυβερνήσεων είναι η επιστροφή στην στενή συνεργασία στο πεδίο της άμυνας.


Οι πληροφορίες της «www,kathimerini.com.cy» από την τουρκική πρωτεύουσα ρίχνουν φως σε μια άλλη διάσταση του όλου θέματος. Όλα δείχνουν ότι την τελευταία περίοδο η στενή συνεργασία των δυο κυβερνήσεων στο πεδίο της άμυνας είναι ήδη γεγονός. Τις τελευταίες εβδομάδες, υψηλόβαθμα στελέχη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών έχουν έρθει σε επαφή με τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες (ΜΙΤ) και έχουν ανοίξει τον δρόμο για την ομαλοποίηση στο συγκεκριμένο πεδίο.

Η ισραηλινή πλευρά θεωρεί ότι την παρούσα περίοδο η Τουρκία έχει ανάγκη την υποστήριξη της σε διάφορα πεδία. Συγκεκριμένα, σε μια περίοδο που η Τουρκία αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στις σχέσεις της με τις κυβερνήσεις της Συρίας, του Ιράκ και του Ιράν και η επίλυση του Κουρδικού Ζητήματος δεν θεωρείται ακόμη δεδομένη, η Άγκυρα βασίζεται στην ισραηλινή τεχνογνωσία για την ανάπτυξη της ακτίνας δράσης των μυστικών υπηρεσιών και του στρατού της.

Δημοσιογραφική πηγή από την Άγκυρα, η οποία τοποθετείται επί του ζητήματος, θεωρεί δεδομένο το γεγονός ότι την επόμενη περίοδο, η τουρκική πλευρά θα ζητήσει από το Τελ Αβίβ να επιβραδύνει την συνεργασία του με την Λευκωσία. Ως γνωστόν, την τελευταία την τελευταία περίοδο, η Κύπρος και το Ισραήλ συνεργάζονται σε διάφορα πεδία.

*Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

Καθημερινή
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ