2013-05-03 15:45:06
Φωτογραφία για ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ : ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ... ΟΠΩΣ ΚΑΘΕ ΑΛΛΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΤΗ ΣΕΖΟΝ ΓΙΑ ΕΜΑΣ!
Για τους οπαδούς του Ολυμπιακού και για το σύλλογο ο αγώνας των ερυθρόλευκων με την ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό του Final 4 θα είναι γιορτή για τους παίκτες όμως, θα είναι ακόμα ένα παιχνίδι.

Απαλλαγμένοι από την πίεση αφού ήδη έχουν πετύχει το στόχο τους, οι παίκτες του Ολυμπιακού θα ταξιδέψουν στο Λονδίνο όπου την επόμενη Παρασκευή θα αντιμετωπίσουν στον ημιτελικό του Final 4 την ΤΣΣΚΑ.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας και Ευρώπης θα έχουν την ευκαιρία να υπερασπιστούν τον τίτλο τους σε ένα ματς που θα αποτελέσει γιορτή για τους οπαδούς και το κλαμπ, όπως τόνισε ο Γιώργος Μπαρτζώκας στην ιστοσελίδα της Euroleague. Όχι όμως για τον ίδιο και τους παίκτες του.

Πίεση δεν υπάρχει μεγάλη, υπάρχει όμως κίνητρο, αφού όλοι θέλουν να βρεθούν στον τελικό και για να το πετύχουν αυτό θα πρέπει να αντιμετωπίσουν το παιχνίδι σαν να ήταν ένα… απλό ματς. Ο Έλληνας τεχνικός των πρωταθλητών αναφέρθηκε στον επικείμενο αντίπαλο, ενώ μίλησε και για τον ρόλο του Βασίλη Σπανούλη στην ομάδα.


Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Γιώργος Μπαρτζώκας

-Πόση πίεση νιώσατε φέτος ως προπονητής των πρωταθλητών Ευρώπης και προσπαθώντας να προκριθείτε και πάλι στο Final 4;

«Η πίεση δεν είναι μοναχά γιατί είμαι προπονητής της πρωταθλήτριας ομάδας της Euroleague, αλλά επειδή ο Ολυμπιακός είναι το μεγαλύτερο κλαμπ στην Ελλάδα με πολλούς φιλάθλους. Αυτό πάντα έχει ένα βαθμό δυσκολίας, αλλά από την αρχή της σεζόν το έβαλα αυτό στην άκρη και έμεινα αισιόδοξος ακόμα και όταν τα αποτελέσματα της ομάδας δεν ήταν θετικά. Φυσικά και υπάρχει πίεση, αλλά αν κάνεις αυτή τη δουλειά πρέπει να την αντέχεις».

-Σε σχέση με την προηγούμενη εμπειρία σας στην Euroleague, ως προπονητής του Αμαρουσίου, ποιες διαφορές εντοπίζετε τώρα ως προπονητής μιας διεκδικήτριας ομάδας του τίτλου, όπως ο Ολυμπιακός;

«Είναι μια διαφορετική περίπτωση ακόμα και αν δεν είμαστε η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Και πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν το αουτσάιντερ. Η ΤΣΣΚΑ ήταν καλύτερη όλη τη σεζόν, μπορεί και στον τελικό. Υπάρχει πίεση, αλλά μπορούμε και τη διαχειριζόμαστε με καρδία και ψυχή και την κατάλληλη ψυχολογική προετοιμασία για τα παιχνίδια. Δεν μπορείς να το πεις διαφορετικά από αυτό που είναι στην πραγματικότητα. Δεν είναι μόνο αν κάνεις εσύ καλά τη δουλειά σου αλλά και το τι παίκτες έχεις. Είμαστε τυχεροί γιατί έχουμε πολύ σημαντικούς παίκτες με δυνατή προσωπικότητα».

-Ο Ολυμπιακός είχε πολλά παιχνίδια "ζωής ή θανάτου" τόσο στο Τοp-16, όσο και στα play offs και τα κέρδισε. Αυτό το γεγονός δυνάμωσε το χαρακτήρα αυτής της ομάδας;

«Ναι, πρέπει να περάσεις από αυτές τις καταστάσεις για να δυναμώσεις ως ομάδα. Έπρεπε να νικήσουμε σε παιχνίδια "ζωής ή θανάτου" και όχι ένα ή δύο. Μετά την ήττα μας από τη Σιένα στο ΣΕΦ, έπρεπε να περάσουμε νικηφόρα από το Τελ Αβίβ και να νικήσουμε τη Μακάμπι χωρίς τον Έισι Λο και τον Τζος Πάουελ. Μετά την ήττα μας από την Μπαρτσελόνα, έπρεπε να νικήσουμε τη Σιένα στην Ιταλία χωρίς τον Πρίντεζη. Νικήσαμε επίσης τη Χίμκι εκτός σε ακόμα ένα παιχνίδι τέτοιου τύπου. Και φυσικά υπάρχει και το πέμπτο παιχνίδι με την Εφές. Πολύ σημαντικά παιχνίδια όλα τους. Έπρεπε να δείξουμε χαρακτήρα και το καταφέραμε. Αλλά πιστεύω ότι είμαστε πολύ πιο δυνατοί πια, εξ αιτίας αυτών των παιχνιδιών».

-Η ομάδα σας ήταν πίσω στο σκορ με 15 πόντους στο πέμπτο παιχνίδι με την Εφές, αλλά κατάφερε να το γυρίσει και να το κερδίσει. Τι είπατε στους παίκτες στο ημίχρονο και κατά τη διάρκεια του αγώνα για να καταφέρουν να κάνουν αυτή την ανατροπή;

«Ήταν σημαντικό που καταφέραμε να αρχίσουμε αυτή τη μείωση του σκορ, πριν το ημίχρονο και πήγαμε στα αποδυτήρια 8 πόντους πίσω στο σκορ. Στα τελευταία πέντε λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου, βάλαμε κάποια σημαντικά τρίποντα και μαζέψαμε ριμπάουντ και καταφέραμε και το μειώσαμε στους 8. Εγώ προσπάθησα να είμαι αισιόδοξος και να μην είμαι αγχωμένος. Ήθελα να ηρεμήσω την ομάδα και πιστεύω πως αν ήμουν εγώ αγχωμένος, θα το μετέδιδα και στους παίκτες»

-Πως επηρεάζει την ομάδα η υπεράσπιση ενός τίτλου;

«Νομίζω πως ήταν ξεκάθαρο. Όλοι ήθελαν να μας νικήσουν. Πέρυσι ο Ολυμπιακός ήταν αουτσάιντερ σε κάθε παιχνίδι. Φέτος, γίναμε το φαβορί σε κάθε παιχνίδι παρόλο που σε σχέση με πέρυσι οι αλλαγές ήταν ελάχιστες. Αυτό ευνόησε τους αντιπάλους μας. Είχαμε πίεση αλλά είναι τεράστια επιτυχία για τους παίκτες μας που τα κατάφεραν να διαχειριστούν αυτό το φορτίο».

-Πρώτο παιχνίδι Ολυμπιακός-ΤΣΣΚΑ μετά τον περυσινό, αξέχαστο τελικό. Οι περισσότεροι παίκτες των φετινών ρόστερ των δυο ομάδων, ήταν και στον περσινό αγώνα. Θα τους επηρεάσει αυτή η ανάμνηση του τελικού;

«Όχι, δεν το νομίζω αυτό. Καταρχάς και οι δυο ομάδες έχουν διαφορετικούς προπονητές και διαφορετικές τακτικές. Η ΤΣΣΚΑ έχει την πίεση να αποδείξει ότι είναι η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη, με το μεγαλύτερο μπάτζετ και έμπειρους παίκτες, κόουτς. Δεν είναι ο Ολυμπιακός το φαβορί και πάλι. Πρέπει να δούμε το παιχνίδι φάση-φάση, επίθεση-επίθεση και να εκφράσουν οι παίκτες το ταλέντο που έχουν στο παρκέ. Δεν μπορούμε να συγκρίνουμε τα δυο ματς, έχουν πολλές διάφορες».

-Περιμένετε να γίνει ένα αντίστοιχο παιχνίδι όπως πέρυσι. Χαμηλό σκορ, πολλές επαφές;

«Ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να πάει ένα παιχνίδι. Οι ίδιες ομάδες μπορούν να παίξουν πολλά είδη αγώνων. Σίγουρα, οι ημιτελικοί και ο τελικός είναι παιχνίδια με πολλές επαφές και φάουλ. Νομίζω πως η ΤΣΣΚΑ προτιμάει το οργανωμένο παιχνίδι. Εμάς μας αρέσει να τρέχουμε. Αλλά δεν νομίζω πως θα γίνει γρήγορο παιχνίδι. Νομίζω ότι θα είναι ένα παιχνίδι με 64-67 κατοχές ή κάπου εκεί. Σημαντικό ρόλο θα παίξουν τα ριμπάουντ».

-Η ΤΣΣΚΑ είναι πιο «ψηλή» ομάδα. Είναι αυτό ένα μειονέκτημα για τον Ολυμπιακό ή υπάρχει τρόπος να το κάνει ακόμα και πλεονέκτημα;

«Εξαρτάται πως προσεγγίζεις το παιχνίδι. Σε κάποιους αγώνες είχαμε επιτυχία στον τομέα των ριμπάουντ, σε άλλους όμως όχι. Στο τέταρτο παιχνίδι με την Εφές, είχαν 13 ριμπάουντ περισσότερα από εμάς και χάσαμε το παιχνίδι από ένα... σκαμπίλισμα στην μπάλα. Η ΤΣΣΚΑ με τους Καούν, Κρστιτς και Έρτσεγκ είναι φυσικά ένα πρόβλημα. Αν παίξουμε έξυπνα -και πιστεύω ότι θα το κάνουμε- θα μετατρέψουμε το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα παίζοντας γρήγορα και με πολλά τρεξίματα».

-Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ο αδιαμφισβήτητος... ηγέτης της ομάδας στο παρκέ. Πως η παρουσία του βοηθάει και τους υπόλοιπους στην ισορροπία αυτής της ομάδας;

«Νομίζω πως όλες οι ομάδες χρειάζονται έναν ηγέτη. Ομάδες χωρίς ηγέτη, δεν είναι πετυχημένες ομάδες. Φυσικά εξαρτάται και το τι είδους ηγέτη έχεις. Ο Βασίλης δουλεύει σκληρά στην προπόνηση, έρχεται πρώτος, φεύγει τελευταίος. Έχει πάντα κίνητρο, έχει δυνατή προσωπικότητα. Είναι εξαιρετικό παράδειγμα προς τους νέους αθλητές και τους βοηθάει να ανέβουν και αυτοί επίπεδο. Αν δεν είχαμε το Βασίλη στην ομάδα, θα ήταν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα. Ούτε οι ξένοι μας, ούτε και οι Έλληνες παίκτες έχουν τις εμπειρίες που έχει ο Βασίλης από τέτοιου τύπου παιχνίδια. Είναι πολύ σημαντικός για εμάς».

-Έχετε κάποια συγκεκριμένη προσέγγιση ή φιλοσοφία η προετοιμασία του Final 4;

«Νομίζω ότι η προετοιμασία αυτή δεν πρέπει να διαφέρει από αυτά που κάνουμε συνήθως. Θα έχουμε δυο συναντήσεις, δυο βίντεο. Θα κάνουμε αυτά που κάνουμε πάντα, όπως σε όλα τα παιχνίδια της σεζόν. Αυτή είναι η δικιά μου προσέγγιση. Δεν θέλω να αλλάξω τις συνήθειες μας. Για τους φιλάθλους μας, για το κλαμπ αλλά και για τους θεατές, το Final 4 θα είναι μια γιορτή. Για εμάς όμως, θα είναι όπως κάθε άλλο παιχνίδι στη σεζόν. Απλά...»

-Τι θα σημαίνει για εσάς η κατάκτηση του τροπαίου στην πρώτη μόλις συμμετοχή σας σε Final 4;

«Ήμουν πολλές φορές ως θεατής σε Final 4, όπως στο Παρίσι, στο Βερολίνο, στη Θεσσαλονίκη και στη Βαρκελώνη. Μου άρεσε το γεγονός και βρισκόμουν εκεί ως φίλαθλος. Τώρα όμως, βρίσκομαι σε ένα ακόμη ως προπονητής αυτή τη φορά. Φυσικά και είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Είμαι χαρούμενος και δεν νιώθω πίεση. Πραγματοποιήσαμε τον στόχο μας να είμαστε και εμείς σε αυτή τη γιορτή. Τώρα θα απολαύσουμε τα παιχνίδια. Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ σαν προπονητής».
olympiacos-blog
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ