2013-05-01 14:09:04
Φωτογραφία για Συναγερμός στην ορεινή Ηλεία καθώς οι κάτοικοι χάνουν τις ιδιοκτησίες τους
Σε απόγνωση οι κάτοικοι στην ορεινή Ηλεία, όπου καλούνται να υπερασπιστούν τις ιδιοκτησίες τους, την ίδια στιγμή όπου το Δασαρχείο Πύργου έπειτα από πρόταση του, επιμένει να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση που κηρύσσει αναδασωτέα έκταση 1.181 στρεμμάτων γης, την περιοχή της τοπικής κοινότητας Κρυόβρυσης, της Δημοτικής Ενότητας Λασιώνος του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

Πάνω από 50 κάτοικοι, νομείς και κάτοχοι εκτάσεων αγροτικής γης στην ευρύτερη περιοχή της «Ταβέρνας» της ως άνω τοπικής κοινότητας, στην ορεινή Ηλεία, αντιτίθενται με την απόφαση η οποία χαρακτηρίζει ως προϋφιστάμενο «δάσος» την έκταση και μάλιστα ως δάσος ελάτης και αειφύλλων πλατυφύλλων τα οποία σύμφωνα με την πρόταση του Δασαρχείου, φαίνονται ότι κάηκαν ύστερα από πυρκαγιά την 19-9-2011, η καύση των οποίων και διαπιστώθηκε την 30-9-2011, γεγονός που δεν αληθεύει εφόσον οι κάτοικοι δεν υπέστησαν ποτέ ζημίες στις ιδιοκτησίες τους, ιδίως από φωτιά.


Τι υποκρύπτεται όμως πίσω από μία απόφαση για ένα έργο αναδάσωσης το οποίο έχει ανατεθεί σε ιδιώτη με προϋπολογισμό περί τα 4.000.000 ευρώ;

Το νομοσχέδιο περί αναδάσωσης των πληγεισών περιοχών έχει λάβει το πράσινο φώς και όλοι θέλουμε να δούμε τα καμένα δάση μας, να αποκτούν ξανά ζωή, εν προκειμένου όμως, διαπιστώνεται μια ανεξήγητη επιθυμία για αναδάσωση σε ένα κατάφυτο μέρος, στο οποίο σύμφωνα με τους τέσσερις προέδρους των τοπικών συμβουλίων, στις 27/11/2013 επισημαίνουν στους δασικούς υπαλλήλους, ότι το δάσος δίπλα στα χωριά τους δεν έχει κανένα πρόβλημα, ότι δεν έχει ανάγκη αναδάσωσης και ότι δεν υπάρχουν περιοχές όπου θα μπορούσαν να φυτευτούν τα χιλιάδες δενδρύλλια που προβλέπει το έργο.

Σύμφωνα με το εξώδικο που έστειλαν οι κάτοικοι της περιοχής, εκ του εκπροσώπου τους, δικηγόρου Αθανασόπουλου Γιώργου, αιτούνται την ανάκληση της απόφασης και γνωστοποιούν προς: το δασαρχείο Πύργου Ηλείας, τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πύργου Ηλείας, τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, τα παρακάτω:

«Δυστυχώς όσο και αν ψάξαμε μέχρι σήμερα, δεν βρήκαμε το στοιχειώδες αποδεικτικό μέσο για την ανάδειξη του ισχυρισμού σας, ήτοι φωτοερμηνεία της περιοχής, από της υπάρχουσες αεροφωτογραφίες, ορθοφωτοχάρτες κτλ. των ετών 1945, 1960 κ.α.

Με άλλα λόγια η προΰπαρξη δάσους, δεν επιβεβαιώνεται από κανένα αποδεκτό αποδεικτικό μέσο. Σας βεβαιώνουμε δε ότι το ακριβώς αντίθετο θα προέκυπτε από την φωτοερμηνεία γι’ αυτό και δεν έγινε. Η παράλειψη δεν είναι τυχαία, η απλή θεώρηση των αεροφωτογραφιών θα αποδείκνυε καλλιεργούμενη έκταση και ανυπαρξία δάσους καθ’ όλα τα έτη στο σημείο.

Το χειρότερο είναι ότι στη μελέτη αναδάσωσης, οι φωτογραφίες σημείων που εμπεριέχονται σε αυτή (και πιθανολογούμε ότι ήθελαν να αποτυπώσουν την ύπαρξη κενών στο ελατοδάσος της Κρυόβρυσης, ώστε να αποδείξουν την ανάγκη αναδάσωσης), αφορούν άλλη άσχετη περιοχή του δάσους μας, η οποία απέχει τουλάχιστον επτά –δέκα χιλιόμετρα από το σημείο.»

Στο εξώδικό επισημαίνεται μάλιστα και η ημερομηνία μελέτης με αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι αυτή έχει προηγηθεί της δήθεν πυρκαγιάς που κατέστρεψε την περιοχή.

Πως γίνεται η ημερομηνία σύνταξης μελέτης 31-8-2011 και κατάθεσής της για εγκρίσεις κτλ. 12-9-2011 να προηγείται της αναφερόμενης ημερομηνίας πυρκαγιάς 19-9-2011 και μάλιστα η μελέτη κατά καταπληκτική σύμπτωση αναφέρει ως αναδασωτέα την τελικά καταστραφείσα από την πυρκαγιά περιοχή, στην οποία δεν υπήρχε ποτέ κανένα δάσος;

Ο τόπος που ακόμα και σήμερα μερικοί από τους κατοίκους καλλιεργούν στάρι, καλαμπόκι, βρόμη κτλ. Η περιοχή αυτή είναι η μοναδική στην κοινότητα που δεν βυθίζεται στο χιόνι το χειμώνα και ως εκ τούτου η μοναδική γόνιμη και αποδοτική έκταση που καλλιεργήθηκε και καλλιεργείται ακόμη και σήμερα. Δεν είναι τυχαίο ότι πλησίον του σημείου πολλοί από τους κτηνοτρόφους, έχουν τα χειμαδιά τους.

Η υπόθεση βλέπει το φως της δημοσιότητας μέσα από το patrasevents.gr, όπου οι κάτοικοι καταγγέλλουν και εκφράζουν την αγωνία τους για τις ιδιοκτησίες τους καθώς ήδη στην περιοχή ο ιδιώτης εργολάβος που ανέλαβε το έργο της αναδάσωσης, προσήλθε στο σημείο όπου έθεσε κορδέλες και τοποθετήθηκε πινακίδα με την ένδειξη της αναδάσωσης και του προϋπολογισμού του έργου (περί τα 4.000.000 ευρώ).

patrasevents.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ