2013-05-01 07:03:03
Φωτογραφία για Οι Θεσσαλονικείς αγκαλιάζουν το αγρόκτημα του ΑΠΘ
Άλλοι πάνε για καφέ, άλλοι πάλι επισκέπτονται το πλησιέστερο Κέντρο Αγάπης και Προστασίας Ηλικιωμένων, προκειμένου να περάσουν την ώρα τους ενώ δεν λείπουν και αυτοί που επιλέγουν να μείνουν σπίτι παρέα με την… τηλεόραση. Υπάρχουν όμως και εκείνοι, που ακόμα και μέσα στην οικονομική κρίση, αναζητούν μια διέξοδο προκειμένου να διοχετεύσουν τη δημιουργικότητά τους και γιατί όχι, να φέρουν φρέσκα λαχανικά και φρούτα στο οικογενειακό τους τραπέζι, βάσει των αρχών της βιολογικής καλλιέργειας και δαπανώντας μόλις 120 ευρώ το χρόνο.

Έχουν μάλιστα καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας την καθοδήγηση γεωπόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), οι οποίοι φροντίζουν για την επιτυχία του λαχανόκηπού τους, συμβουλεύοντάς τους για την ορθολογική διαχείριση του νερού και όλες εκείνες τις καλλιεργητικές διαδικασίες που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και εγγυώνται βιολογικά, ασφαλή, για τη δημόσια υγεία, προϊόντα.


Πρόκειται για τους Θεσσαλονικείς εκείνους που όπως πέρυσι, έτσι και φέτος ανταποκρίθηκαν κατά εκατοντάδες στο «κάλεσμα» των πρυτανικών αρχών και της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ για να «αποκτήσουν» τον δικό τους λαχανόκηπο.

Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του αγροκτήματος του ΑΠΘ, Αναστάσιος Λιθουργίδης, «είναι χάρμα οφθαλμών να βλέπεις καθημερινά τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα, ερασιτέχνες αγρότες, όλων των ηλικιών και του εκπαιδευτικού και κοινωνικού επιπέδου, να παίρνουν παραμάσχαλα τσάπες και άλλα αγροτικά εργαλεία, και να κοπιάζουν χύνοντας ιδρώτα, για να κάνουν το κέφι τους με μεράκι». Σημείωσε δε, ότι μεταξύ των καλλιεργητών στο αγρόκτημα του ΑΠΘ, συμμετέχουν και μόνιμοι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων εθνικοτήτων, όπως Ιταλοί, Πολωνοί, Σερβοβόσνιοι και Αλβανοί.

Μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής του αγροκτήματος του ΑΠΘ, σημείωσε ότι, «στις συνελεύσεις που κάνουμε, δύο με τρεις φορές το χρόνο πάντα λέμε ότι το ποσό των 120 ευρώ που δίνουν ετησίως για την ενοικίαση του μικρού τους λαχανόκηπου, αφορά σε δύο μόλις επισκέψεις σε κάποιο ειδικό γιατρό που μας βοηθά με την κατάθλιψη και όλες εκείνες τις ασθένειες της εποχής που διανύουμε και που αφορούν κυρίως την ψυχική μας υγεία».

Το αγρόκτημα του ΑΠΘ, που είναι μια δημόσια υπηρεσία αυτοχρηματοδοτούμενη έκτασης 1.500 στρεμμάτων και με καλλιεργήσιμα τα 800 στρέμματα, το δικό τους λαχανόκηπο έχουν ήδη 400 ερασιτέχνες καλλιεργητές, πολλοί από τους οποίους έχουν και συν-καλλιεργητή, κάτι που σημαίνει ότι περίπου 800 οικογένειες της Θεσσαλονίκης καταναλώνουν τα δικά τους βιολογικά προϊόντα. Από τους 400 πολίτες της Θεσσαλονίκης που κληρώθηκαν πέρυσι να αναλάβουν ερασιτεχνικά το ρόλο του αγρότη, ποσοστό μικρότερο του 10% εγκατέλειψε, λόγω φόρτου εργασίας, ωστόσο όπως επισήμανε ο κ. Λιθουργίδης, στη θέση τους πολύ γρήγορα εγκαταστάθηκαν επιλαχόντες, οι οποίοι όπως διευκρίνισε «ανταποκρίθηκαν άμεσα και με μεγάλη χαρά στο κάλεσμά μας».

Φέτος, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών και των δράσεων για το Οικολογικό Πανεπιστήμιο, επιλέχθηκαν 150, από τους περίπου 4.900 που διεκδικούσαν μια θέση, από τους οποίους μάλιστα οι 700 είναι νέοι ενώ οι υπόλοιποι έκαναν τις αιτήσεις τους πέρυσι, αλλά δεν είχαν κληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι η έκταση του κάθε κήπου είναι 120 τ.μ. και δικαίωμα παραμονής σ' αυτό έχουν οι κληρωθέντες, ως τρία χρόνια. Επισημαίνεται δε ότι τα έσοδα που προκύπτουν διατίθενται στο Ταμείο του αγροκτήματος και χρησιμοποιούνται για τις λειτουργικές ανάγκες των κήπων, την επέκταση του προγράμματος, τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των φοιτητών.

Οι φετινοί κληρωθέντες, που μπορούν από σήμερα κιόλας να υπογράψουν τη σύμβαση και να ξεκινήσουν την καλλιέργεια του δικού τους λαχανόκηπου, αναρτήθηκαν από χθες στην ηλεκτρονική διεύθυνση eco.auth.gr.
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ