2013-04-30 10:39:33
Φωτογραφία για EWG: Υπό συνεχή πίεση η Αθήνα...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Με τη μέθοδο του μαστιγίου και του καρότου εγκρίθηκαν χθες τα 2,8 δισ. ευρώ στο Euro Working Group μεταθέτοντας για 2 εβδομάδες μετά, στο Eurogroup της 13ης Μαΐου την απόφαση για την επόμενη δόση. 

Στο μεσοδιάστημα οριστικοποιείται το αναθεωρημένο μνημόνιο που ενσωματώνει αυτές τις ημέρες την αποτίμηση του πολυνομοσχεδίου και κλειδώνουν τα «ορόσημα» για τους επόμενους μήνες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι και εχθές έγινε σαφές ότι οι υπουργοί Οικονομικών σφίγγουν το… ζωνάρι στην Αθήνα : Απένειμαν μεν εύσημα αλλά ασκήθηκε και συντονισμένη πίεση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων χωρίς νέα «κοιλία» στο κυβερνητικό έργο.

Αλλά και η Αθήνα, φέρεται να έχει κάθε λόγο να αποδείξει τις επόμενες εβδομάδες ότι θα αναλάβει δράση: κυβερνητικοί κύκλοι ανακινούσαν ξανά χθες τη πρόθεση αιτήματος για δίδυμη δόση τον Μάιο (4,2 δισ. του πρώτου τριμήνου συν 3,2 του δευτέρου τριμήνου συν 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), έστω και με το ποσό να φτάνει με τη γνωστή μέθοδο των «υποδόσεων» που κατ’ ουσίαν προϋποθέτουν «μίνι» αξιολογήσεις με την κυβέρνηση να τελεί διαρκώς υπό τον έλεγχο της τρόικας (σημ. χθες εγκρίθηκε το υπόλοιπο δόσης των 2,8 δισ. ευρώ για το οποίο η πολιτική απόφαση ελήφθη τον Νοέμβριο του 2012...).


Ακόμη και αν δεν "περάσει" το παραπάνω σχέδιο για δίδυμη δόση (στελέχη του οικονομικού επιτελείου πάντως δεν επιβεβαιώνουν ότι έχει ξεκινήσει σχετική προσπάθεια) ή αν τα λεφτά αποφασιστεί να έρθουν με το... σταγονόμετρο, η κυβέρνηση θέλει πάση θυσία να καλυφθούν άμεσα όλες οι «εκκρεμότητες».

Στο επίκεντρο -όπως εξηγούν αρμόδια στελέχη- δεν είναι μόνο τα προαπαιτούμενα για τη δόση του Μαΐου, αλλά και για την αξιολόγηση του Ιουνίου καθώς όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί, τόσο θα περιορισθεί η «αιμορραγία» χρέους μέσω έκδοσης εντόκων που θα κληθούν να καλύψουν τις ανάγκες ρευστότητας….

Τρέχουν για να προλάβουν

Όπως αναφέρει κυβερνητικός παράγοντας, ναι μεν το πολυνομοσχέδιο ψηφίσθηκε, αλλά τώρα πρέπει να εφαρμοσθεί τόσο στο πεδίο της διαθεσιμότητας- λουκέτων- απολύσεων, όσο και στα μέτρα που θα φέρουν τα λεφτά στα κρατικά ταμεία.

«Η Αθήνα θα βρίσκεται υπό συνεχή πίεση τις επόμενες εβδομάδες από την τρόικα και αυτό έχει γίνει κατανοητό σε όλα τα κυβερνητικά επίπεδα» αναφέρει η ίδια πηγή. Εξηγεί ότι πέραν του δημοσίου, υπάρχουν μέσα στον Μάιο και τα μέτωπα των τραπεζών αλλά και των αποκρατικοποιήσεων με τους διαγωνισμούς της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ να καθορίσουν την επιτυχία ή όχι των μνημονιακών απαιτήσεων….

Υπάρχει κυρίως, προσθέτει, το ζήτημα δημοσιονομικό κενό: η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμευθεί σε μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και των ειδικών φόρων στα καύσιμα.

Ωστόσο, τα έσοδα δεν ανακάμπτουν και αν δεν υπάρξει «λύση» μέσα στον Μάιο, τότε θα τεθεί ξανά ζήτημα νέα δημοσιονομικά μέτρα . «Αυτό πρέπει να μείνει πάση θυσία εκτός ατζέντας γιατί δεν το αντέχουμε ούτε κοινωνικά ούτε πολιτικά» αναφέρει η ίδια πηγή Τι έγινε στο EWG

Κοινοτικές πηγές αναφέρουν ότι στην χθεσινή συνεδρίαση του EWG, δόθηκαν εύσημα -ακόμη και από τα στελέχη του ΔΝΤ- για την προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου τους τελευταίους μήνες, αλλά και για την αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα της Κύπρου. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν όμως ότι εκφράστηκε και «γκρίνια» για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις, σε κάποιες μεταρρυθμίσεις, αλλά και αμφιβολίες για σημαντικά «προαπαιτούμενα» και «ορόσημα» που πρέπει να γίνουν στο άμεσο μέλλον.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι «εγκρίθηκε η δόση των 2,8 δισ. ευρώ και άνοιξε ο δρόμος για τα 6 δισ.. της δόσης που αναμένεται να εγκριθεί από το Eurogroup της 13ης Μαΐου». Προσθέτει ότι «έγινε θετική αποτίμηση της υλοποίησης του ελληνικού προγράμματος και υπήρξαν σαφείς αναφορές στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις του προγράμματος». Το υπουργείο εκπροσωπείται από τον πρόεδρο του ΣΟΕ Π. Τσακλόγλου.

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ