2013-04-29 14:21:03
Φωτογραφία για Νέα εποχή στον ΔΗΣΥ σε μια δύσκολη περίοδο
H νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ, που έχει εκλεγεί το περασμένο Σάββατο, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για το κυβερνών κόμμα. Η μετά τον Νίκο Αναστασιάδη εποχή έχει αρχίσει.

Ο νέος ηγέτης, Αβέρωφ Νεοφύτου, αναλαμβάνει σε δύσκολη περίοδο για την Κύπρο, κυρίως σε ό,τι αφορά την οικονομία του τόπου.

Αβέρωφ Νεοφύτου και Λευτέρης Χριστοφόρου, Πρόεδρος και αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, έχουν εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιους.

Σκληρή μάχη δόθηκε ωστόσο, για τις τρείς θέσεις αντιπροέδρων του κόμματος.

Επικράτησαν τρεις βουλευτές του κόμματος, οι Γιώργος Γεωργίου, Στέλλα Κυριακίδου και Σωτήρης Σαμψών. Ψήφισαν συνολικά 17,051 μέλη και φίλοι του κόμματος.

Τα μέλη και οι φίλοι της παράταξης έχουν εξασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα σε 77 κέντρα σε ολόκληρη την Κύπρο, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο. Βάσει των αποτελεσμάτων, οι υποψήφιοι για την αντιπροεδρία έλαβαν:

Γιώργος Γεωργίου (6113 ψήφους)

Στέλλα Κυριακίδου (5782 ψήφους)

Σωτήρης Σαμψών (4787 ψήφους) και οι τρεις εκλέγονται.

Επίσης, οι υπόλοιποι υποψήφιοι κατέγραψαν τα εξής αποτελέσματα:

Α. Κυπριανού 4.142 ψήφους

Κ. Κωνσταντίνου 4011

Χ. Σταυρίδης 3347

Ζ. Ζαχαρίου 2903

Α. Μιχαηλίδης 2709

Χρ. Ρότσας 2492

Σ. Δράκος 1920

Ν. Κάρυος 1815

Ο. Ιορδάνους 1665

Κ. Αναστασιάδης 1471

Π. Χατζησυμεού 574

Σημειώνεται ότι οι εκλογικές διαδικασίες του κόμματος για την κεντρική ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού θα ολοκληρωθούν στις 11 Μαΐου 2013 με τη διεξαγωγή του 15ου Συνεδρίου του Δημοκρατικού Συναγερμού και την εκλογή των 20 Μελών του Πολιτικού Γραφείου και της Προέδρου της ΓΟΔΗΣΥ.

Ο Πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, στις πρώτες του δηλώσεις ανέφερε πως η νέα ηγεσία του ΔΗΣΥ θα κληθεί να δώσει σοβαρές εξετάσεις που έχουν να κάνουν πρωτίστως με το μέλλον αυτού του τόπου. Όπως είπε, οι εκλογές στον ΔΗΣΥ έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα, αφού «πέραν της ανανέωσης της ανώτατης ηγεσίας μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, αυτές οι εκλογές γίνονται σε πρωτόγνωρες για τον τόπο μας οικονομικές συνθήκες». «Ο ΔΗΣΥ πρέπει να είναι έτοιμος να συγκρουστεί με νοοτροπίες και πρακτικές που μας έφεραν σε αυτή τη δεινή οικονομική κατάσταση. Να είναι έτοιμος να ανοίξει νέους δρόμους μη λογαριάζοντας το οποιοδήποτε υποτιθέμενο κομματικό κόστος», είπε. Ο ΔΗΣΥ, είπε, στέλλει το μήνυμα πρωτίστως στην ίδια την Κυβέρνηση, ότι «δεν θέλουμε τη δική μας κυβέρνηση να συνεχίσει μια διαχείριση όπως της προηγούμενης πενταετίας. Η κοινωνία απαιτεί από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να έρθει σε σύγκρουση με νοοτροπίες και κατεστημένα». Εάν, συνέχισε ο κ. Νεοφύτου, «η νέα κυβέρνηση επιλέξει αυτόν τον δύσκολο αλλά και ωφέλιμο για τον τόπο δρόμο, θα έχει την απόλυτη στήριξη του ΔΗΣΥ».

Τι προηγήθηκε

Η ψηφοφορία άρχισε στις 9 το πρωί του Σαββάτου και οι κάλπες έκλεισαν στις 6 το απόγευμα.

Ωστόσο, στο Παραλίμνι δημιουργήθηκε ένταση όταν ομάδα ατόμων που επιθυμούν να αλλάξει ο νόμος για τα αμπελοπούλια, μετακίνησε τις κάλπες και πέταξαν τα ψηφοδέλτια. Αποτέλεσμα να μεταβούν επί τόπου ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου και Λευτέρης Χριστοφόρου και να ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Η διαδικασία ψηφοφορίας στο Παραλίμνι επανάρχισε λίγο πριν το μεσημέρι και οι κάλπες θα μείνουν ανοιχτές και μετά τις 6 το απόγευμα.

Η καταμέτρηση θα γίνει ανά εκλογικό κέντρο και τα τελικά αποτελέσματα αναμένονταν να γίνουν γνωστά μέχρι τις 8 το βράδυ. Μετά όμως την ένταση στο Παραλίμνι, πληροφορίες κάνουν λόγο ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν γύρω στις 10 το βράδυ.

Κάλπες έχουν στηθεί σε 77 εκλογικά κέντρα, τα 4 εκ των οποίων στο εξωτερικό και συγκεκριμένα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λονδίνο και Μάντσεστερ, όπου λειτουργούν παραρτήματα του ΔΗΣΥ.

Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, της ΝΕΔΗΣΥ και της ΦΠΚ Πρωτοπορία αλλά και οι «Φίλοι του Δημοκρατικού Συναγερμού» που ήταν εγγεγραμμένα στο Κεντρικό Μητρώο Μελών του κόμματος μέχρι την 14η Μαρτίου 2013. Ο αριθμός υπολογίζεται γύρω στις 40.000. Για πρώτη φορά θα δοκιμαστεί και η επιρροή των φίλων του κόμματος. Κάθε ψηφοφόρος δικαιούται να ψηφίσει δύο μέχρι και τρεις υποψηφίους. Οι έχοντες δικαίωμα ψήφου έχουν ενημερωθεί σε ποιο εκλογικό κέντρο μπορούν να ψηφίσουν. Απαραίτητο Έγγραφο για Πιστοποίηση είναι το Δελτίο Πολιτικής Ταυτότητας ή Εκλογικό Βιβλιάριο ή Άδεια Οδηγού.

Το στοίχημα για την Πινδάρου είναι πόσα τελικά μέλη θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα δεδομένων των δεινών οικονομικών συνθηκών και της δυσφορίας που εκδηλώνεται κατά της νέας κυβέρνησης. Αλλά και λαμβανομένου υπόψη του γεγονότος ότι η εκλογική διαδικασία δεν αφορά συνολικά την ηγετική πυραμίδα αφού πρόεδρος και αναπληρωτής πρόεδρος έχουν αναδειχθεί οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Λευτέρης Χριστοφόρου, χωρίς ανθυποψηφίους.

Η συναγερμική ηγεσία δεν αναμένει κινητοποίηση σε υψηλό βαθμό αν και ευελπιστεί ότι το ποσοστό συμμετοχής θα είναι τέτοιο που δεν θα είναι αποδοκιμαστικό για το νέο κυβερνών κόμμα.

Στο μήνυμά της προς την κομματική της βάση, η Πινδάρου αναγάγει την παγκύπρια εκλογική συνέλευση σε νέα αφετηρία για τη συναγερμική παράταξη. Εστιάζει στην αναγκαιότητα για κομματική ενότητα προκειμένου να σταθούν στο πλευρό του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, με στόχο να στηρίξει ορθές κυβερνητικές και άλλες πρωτοβουλίες που θα στοχεύουν στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ενίσχυση της απασχόλησης.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός θα οδηγηθεί σε παγκύπριο πολιτικό συνέδριο στις 11 Μαΐου στην παρουσία του προέδρου Αναστασιάδη οπότε και θα καθοριστεί η πολιτική ρότα του κόμματος. Το συνέδριο θα εκλέξει τα μέλη του Πολιτικού Γραφείου και την πρόεδρο της ΓΟΔΗΣΥ.

philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ