2013-04-29 12:46:02
Φωτογραφία για Υγεία: Καταγγελία σοκ: Κίνδυνος για τους καταναλωτές το Σπιτικό φαγητό
Ο Πρώην Πρόεδρος ΕΦΕΤ κ. Νίκος Κατσαρός, καταγγέλει και επισημαίνει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβει το παράνομο, "σπιτικό φαγητό".

Τον τελευταίο καιρό εχουν εμφανισθεί αρκετές διευθύνσεις ηλεκτρονικές π.χ cooker13 (η διεύθυνση είναι μη πραγματική για να μην θεωρηθεί στόχευση κάποιας συγκεκριμένης διεύθυνσης) οπου μπορεί ο οιοσδήποτε να παραγγείλει ενα απο τα προσφερόμενα γεύματα έναντι αμοιβής που κοστίζει απο 4 ευρώ έω και 10 ευρώ, που προετοιμάζεται από κάποια άγνωστη νοικοκυρά για την οποία δεν γνωρίζει τίποτε άλλο εκτος απο το γεύμα που παρήγγειλε ,την τιμή του και το σημείο παραλαβής του που είναι την περιοχή στην οποία παρασκευάζεται.

Ο πελάτης που παρήγγειλε ενα γεύμα αφού δε γνωρίζει τη νοικοκυρά, δεν γνωρίζει και εάν το γεύμα αυτό ειναι ασφαλές και υγειϊνό.

-Δεν τηρούν ολες οι νοικοκυρές τους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας.

-Δε γνωρίζουν, ίσως και η νοικοκυρά δεν γνωρίζει, οτι το μαγειρεμένο φαγητό μετά δύο ώρες αποτελεί εστία παθογόνων μικροβίων.


-Οτι πρέπει να μεταφέρεται σε ισοθερμικές συσκευασίες.

-Οτι αν παραλάβει και καταναλώσει ενα γεύμα και του προκληθούν γαστρεντερικές διαταραχές, εμέτοι κλπ.

Δεν υπαρχει κανένας τρόπος να καταγγείλει το γεγονός ή να προσφύγει στην δικαιοσύνη. Επίσης, αν καταναλώσει ένα γεύμα και είναι ασφαλές δεν έπεται ότι και το επόμενο γεύμα ή το μεθεπόμενο θα είναι επίσης ασφαλές.

-Ο πελάτης δε γνωρίζει ποιά συστατικά και ποιές πρώτες ϋλες χρησιμοποιήθηκαν.

-Δε γνωρίζει πόσο φρέσκες ήταν οι πρώτες ϋλες που χρησιμοποιήθηκαν αφού τα μπαχαρικά καλύπτουν την φρεσκότητα πολλών εδεσμάτων.

-Δε γνωρίζει πόσο αλάτι έχει προστεθεί.

-Δε γνωρίζει την προέλευση των πρώτων υλών (π.χ πατάτες απο τρίτες χώρες που διαφέρουν στη γεύση και όχι μόνον)

Γενικά ο πελάτης δεν γνωρίζει τίποτε για την ασφάλεια των γευμάτων τα οποία κατανάλωσε και εάν του συμβεί οτιδήποτε δεν υπάρχει κανένας τρόπος καταγγελίας και συνεπώς και δικαιωσής του.

Αλλά πιστεύω και απο πλευράς νοικοκυράς ο κίνδυνος είναι μεγάλος. Με δεδομένη την αυξημένη εγκληματικότητα σε πολλές μεγάλες πόλεις κάποια εγκληματικά στοιχεία μπορούν εύκολα να εντοπίσουν την οικία της νοικοκυράς και να την ληστέψουν, ή να κερδίσουν προσωρινά την εμπιστοσύνη της η οποία δινει την διευθυνση της και στην συνέχεια ληστεύεται.

Ασφαλώς οι ευθύνες της πολιτείας είναι πολύ μεγάλες. Πως επιτρέπεται αυτού του είδους η εμπορική δραστηριότητα ,διότι περί αυτού πρόκειται,χωρίς καμία άδεια και χωρις κανένα παραστατικό και γενικά χωρίς κανένα έλεγχο.

Ολοι εχουμε δεί πλανόδιους κουλουρτζήδες και άλλους μικροπωλητές να οδηγούνται στην δικαιοσύνη ,να συλλαμβάνωνται,να τους επιβάλλονται πρόστιμα κλπ και στη συγκεκριμένη περίπτωση που υπάρχει και πιθανός κίνδυνος της δημόσιας υγείας κανείς δεν ευαισθητοποιείται;

Τέλος η πολιτεία γιατί δεν προβαίνει σε φορολογικό έλεγχο αυτών των συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που μάλιστα διαφημίζουν και μία σειρά απο τρόφιμα;

Γιατί δεν παρεμβαίνει ο ΕΦΕΤ και οι άλλοι ελεγκτικοί μηχανισμοί της χώρας για ένα θέμα με πανελλήνιες διαστάσεις;

Γιαtι δεν παρεμβαίνει ο εισαγγελέας;
vivanews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έκρηξη σε κτήριο στην Πράγα
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έκρηξη σε κτήριο στην Πράγα
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ