2013-04-28 15:25:04
Φωτογραφία για Νίγηρας: Το πετρέλαιο στα μονοπώλια, οι σφαίρες στους εργάτες
Τρεις διαδηλωτές τραυματίστηκαν από πυρά της αστυνομίας και δέκα συνελήφθησαν το Σάββατο στην πόλη Ντίφα, του ανατολικού Νίγηρα, όταν οι δυνάμεις καταστολής επιτέθηκαν σε εργάτες και κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι ζητούσαν θέσεις εργασίας στους τομείς του πετρελαίου.

«Η ένταση που ξεκίνησε πριν από τρεις ημέρες έχει επιδεινωθεί», ανέφερε μία μη κατανομαζόμενη πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο, επιβεβαιώνοντας ότι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, ενώ τουλάχιστον δέκα διαδηλωτές συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στη φυλακή.

Σύμφωνα με τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε από το εξαγριωμένο και εξαθλιωμένο πλήθος, όπως και κάποια αυτοκίνητα της China National Petroleum Corp (CNPC), της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου της Κίνας που δραστηριοποιείται στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του Νίγηρα, είναι από τους φτωχότερους του κόσμου. Το υπέδαφος της χώρας τους είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε κοιτάσματα ουρανίου. Το 2011 το κράτος του Νίγηρα δημιούργησε εγκαταστάσεις εξόρυξης στην Ντίφα που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με το Τσαντ. Η παραγωγή και η διύλιση του πετρελαίου αποδίδει το 40% στο κράτος του Νίγηρα και το 60% στην κινεζική κρατική εταιρεία πετρελαίου CNPC.


Για τους εργάτες περισσεύουν η φτώχεια και η πείνα, και όταν αντιδρούν και παλεύουν, όπως φαίνεται και οι σφαίρες. Στις χώρες της Αφρικής αυτό γίνεται σήμερα πολύ ξεκάθαρο και μάλιστα, και στις περιπτώσεις που δραστηριοποιούνται δυτικά μονοπώλια (αμερικανικά, βρετανικά, γαλλικά), και εκεί που άλλες ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις βάζουν χέρι στο φυσικό πλούτο των χωρών αλλά και εκεί που το «πάνω χέρι» έχουν τα ντόπια μονοπώλια.
left.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ