2013-04-27 07:16:06
Φωτογραφία για ENOUGH!/ΑΡΚΕΤΑ!  - Οι Γιατροί του Κόσμου και το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες βρίσκονται στο πλευρό των μεταναστών της Μανωλάδας
Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί του Κόσμου βρέθηκαν από την Παρασκευή (19/04/2013) έως και τη Δευτέρα (22/04/2013) στη Μανωλάδα με σκοπό να πραγματοποιήσουν επιτόπια καταγραφή των θυμάτων της αποτρόπαιας ρατσιστικής πράξης, να προσφέρουν νομική και κοινωνική συνδρομή, αλλά και ηθική στήριξη στα θύματα, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση των δύο φορέων.

Συνολικά καταγράφηκαν 92 άτομα, τα οποία συνάντησε η αντιπροσωπεία στον καταυλισμό όπου διαμένουν, και υπήρξαν όλοι θύματα της επίθεσης, δεδομένου ότι η δολοφονική απόπειρα στράφηκε εναντίον όλων. Από αυτά τα άτομα τα 35 τραυματίστηκαν, 4 θύματα συνάντησε η αντιπροσωπεία στο νοσοκομείο του Πύργου και 2 θύματα στο Νοσοκομείο του Ρίο στην Πάτρα. Πραγματοποιήθηκαν επίσης και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία των ίδιων των θυμάτων, η συμφωνία που είχαν κάνει με τον εργοδότη περιλάμβανε ημερομίσθιο 22 ευρώ για 7ώρη εργασία, 7 ημέρες την εβδομάδα. Επίσης μέσα στη συμφωνία ήταν και η δωρεάν σίτιση. Στην πράξη, δήλωσαν ότι δούλευαν 10 με 11 ώρες την ημέρα με διάλειμμα 3 ωρών το μεσημέρι, οπότε και έτρωγαν. Για έξι μήνες δεν έχουν λάβει καμία αμοιβή από τον εργοδότη. Αναφέρουν επίσης ομαδική συμβίωση σε ξύλινα παραπήγματα δίχως υδροδότηση, θέρμανση και τουαλέτες.


Τα θύματα υποστηρίζουν πως οι δράστες τούς πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα, στοχεύοντας ευθέως προς το μέρος τους, όπως διαπιστώνεται και στη συνταχθείσα ιατροδικαστική έκθεση, ενώ ένας πυροβολούσε στον αέρα. Το συμβάν έλαβε μέρος την 3η ημέρα διαμαρτυρίας των εργατών, όταν εξέφρασαν τη διάθεσή τους να απεργήσουν.

Στη συνάντηση με την Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αμαλιάδας η αντιπροσωπεία έλαβε γνώση του κατηγορητηρίου, όπου η ποινική δίωξη περιλάμβανε πρωτίστως την εμπορία ανθρώπων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Σημειωτέον ότι η ποινική δίωξη ασκήθηκε μόνο για τους 35 τραυματισθέντες και όχι για το σύνολο των ανθρώπων που είναι θύματα εμπορίας και μάλιστα βρίσκονταν στο χώρο όπου έλαβε χώρα η δολοφονική επίθεση.

Σχετικά με το ρατσιστικό κίνητρο η Εισαγγελέας σχολίασε πως είναι ζητήματα τα οποία θα αναφανούν κατά τη διάρκεια της εκδίκασης. Σημειωτέον ότι η αρχική δικογραφία, που είχε σχηματιστεί στο ΤΑ Αμαλιάδας, ήταν μόνο για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργία και κατά συρροή. Η Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών άσκησε διώξεις για εμπορία ανθρώπων, μετά από εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Με βάση το ισχύον νομικό πλαίσιο, όπως έχει διαπιστωθεί και από το Δίκτυο Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας, υφίσταται νομοθετικό έλλειμμα, που δεν επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης για το ρατσιστικό έγκλημα ως τέτοιο, καθώς η σχετική διάταξη του Ποινικού Κώδικα δεν ενεργοποιείται ούτε από τις αστυνομικές αρχές ούτε από τον Εισαγγελέα στο στάδιο της άσκησης της ποινικής δίωξης, αλλά μόνο μετά το πέρας ουσιαστικά της αποδεικτικής διαδικασίας, στο στάδιο της επιμέτρησης της ποινής, αφού δηλαδή έχει κριθεί η ενοχή του δράστη.

Επίσης στο Α.Τ. Βάρδας η αντιπροσωπεία πληροφορήθηκε ότι κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους έχουν πραγματοποιηθεί 90 έλεγχοι για παραβιάσεις της εργατικής και υγειονομικής νομοθεσίας, για τις συνθήκες εργασίας και το καθεστώς εργασίας των αλλοδαπών στις καλλιέργειες φράουλας.

Από τη διήγηση των γεγονότων, τονίζεται, καθίσταται σαφές ότι όλοι οι παραπάνω ζουν υπό αυτές τις συνθήκες εκμετάλλευσης και είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων. Το γεγονός δε ότι μόνο οι 35 επλήγησαν από τις σφαίρες είναι συμπτωματικό και καθιστά απλά «τυχερούς» όσους δεν τραυματίστηκαν.

Το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες και οι Γιατροί του Κόσμου στέκονται στο πλευρό των ατόμων προσφέροντας νομική, ιατρική και κοινωνική υποστήριξη σε όποιον χρειαστεί, καταλήγει η ανακοίνωση.
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ