2013-04-26 20:18:23
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Στο 2,5% η ανάπτυξη της οικονομίας το α΄τρίμηνο
Bελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις της χειρότερα ωστόσο από τις προβλέψεις των οικονομολόγων

 

Στο 2,5% επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2013, από 0,4% στα τέλη του 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εμπορίου της χώρας. 

Μοχλός της ανάπτυξης είναι κυρίως η μεγάλη αύξηση που σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση ακολουθεί ένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής με έμφαση στη μεγέθυνση και όχι στη μείωση της ζήτησης, σε αντίθεση με την Ευρωζώνη όπου κυριαρχούν οι γερμανικής εμπνεύσεως πολιτικές ασφυκτικής λιτότητας.

Μολονότι τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία βελτιώνει σημαντικά τις επιδόσεις της, ωστόσο ήταν χειρότερα από τις προβλέψεις των οικονομολόγων (3%).

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη ζήτηση, η καταναλωτική δαπάνη (που τροφοδοτεί το 70% της οικονομίας) αυξήθηκε κατά 3,2% έναντι 1,8% το προηγούμενο τρίμηνο. 

Η αύξηση αυτή είναι η υψηλότερη από το τέταρτο τρίμηνο του 2010.

Η ενίσχυση της ζήτησης αποδεικνύεται και από τη μεγάλη πτώση που σημείωσε το ποσοστό των αποταμιεύσεων, καθώς υποχώρησε στο 2,6%, χαμηλότερο επίπεδο από το τελευταίο τρίμηνο του 2007, έναντι 4,7% στους τελευταίους τρεις μήνες του 2012.

 

πηγή: tovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ