2013-04-26 11:00:25
Φωτογραφία για Γεμιστά καλαμάρια με σπανακόρυζο (ΥΓΙΕΙΝΗ ΣΥΝΤΑΓΗ)
«Από τα νηστίσιμα πιάτα που ξετρελαίνουν όλους τους φίλους μου και με ελάχιστες θερμίδες»

Μαρία Κοντοβά, Μαρούσι Αττικής

ΥΛΙΚΑ

- 1½ κιλό μέτρια καλαμάρια

- ½ κιλό σπανάκι

- 1-2 λεμόνια (χυμός)

- 3-4 ψιλοκομ. κρεμμύδια ή

1 ξερό ψιλοκομ. κρεμμύδι (μέτριο)

- 3 κουτ. σούπας ψιλοκομ. άνηθος

- 1 φλιτζ. τσαγιού ρύζι (τύπου Καρολίνα)

- ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο

- Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Προετοιμάζουμε πρώτα τα υλικά, καθαρίζοντας, πλένοντας καλά και χοντροκόβοντας το σπανάκι. Έπειτα, εφόσον έχουμε πάρει καθαρισμένα τα καλαμάρια από την αγορά, τα πλένουμε σε σουρωτήρι σχολαστικά και τα ελέγχουμε εσωτερικά.

2. Ετοιμάζουμε τη γέμιση: Ψιλοκόβουμε τα κεφαλάκια και τα πλοκάμια των καλαμαριών και τα σοταρουμε στο μισό από το ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, τον άνηθο και το σπανάκι. Σιγοβράζουμε για 3 λεπτά μέχρι να μαραθεί το σπανάκι και ρίχνουμε το ρύζι, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε το φαγητό να σιγομαγειρευτεί μέχρι να «πιει» το νερό. Έπειτα αποσύρουμε και το διατηρούμε χλιαρό.


3. Παίρνουμε ένα-ένα τα καλαμαριά και τα γεμίζουμε μέχρι τα 2/3 του μεγέθους τους με τη γέμιση σπανακόρυζου, κλείνοντας όσο μπορούμε καλύτερα ανοιχτές άκρες τους με οδοντογλυφίδες ή ξυλαράκια κουζίνας. Έπειτα, τοποθετούμε τα γεμισμένα καλαμαριά σε γάστρα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και τα καπακώνουμε. Βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και ψήνουμε για 1½  ώρα στους 160oC έως ότου ψηθούν και μαλακώσουν. Σερβίρουμε τα γεμιστά καλαμάρια με το υπόλοιπο σπανακόρυζο που έχει περισσέψει και με μπόλικο χυμό λεμονιού. Καλή όρεξη!

Χρόνος εκτέλεσης: 120 λεπτά

Μερίδες: 5

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Αν χρειαστεί να καθαρίσετε εσείς τα καλαμάρια, τραβήξτε πρώτα το μέρος που είναι τα πλοκάμια ώστε να βγει και το κεφάλι. Αν δεν χρειάζεστε το μελάνι αφαιρέστε και το σάκο του, ενώ από το κέντρο του κεφαλιού τραβήξτε και μια μπαλίτσα που είναι το στόμα. Από το κάτω μέρος του καλαμαριού, θα τραβήξετε το μακρόστενο, διάφανο κόκαλο που έχει και τα εντόσθια και μετά θα ξεπλύνετε καλά το σώμα, μέσα-έξω.

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" ΜΕ 1€ 
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ