2013-04-24 16:44:04
Φωτογραφία για Ερώτηση Κώστα Μαρκόπουλου για ειδικό ληξιαρχείο
από το Γραφείο Τύπου

Το Ειδικό Ληξιαρχείο αποτελεί από το 1995(ν.2307/95) Διεύθυνση του Υπουργείου Εσωτερικών.

Στο Ειδικό Ληξιαρχείο καταχωρούνται ληξιαρχικά γεγονότα που αφορούν Έλληνες υπηκόους και έχουν γίνει σε χώρες του εξωτερικού.

Συγκεκριμένα, το Ειδικό Ληξιαρχείο ασχολείται με:

1) Καταχωρήσεις πράξεων για γεγονότα Εξωτερικού, γεννήσεων, γάμων και θανάτων, με την καταχώρηση δηλ. των αντίστοιχων εγγράφων που αφορούν μεταγραφές ληξιαρχικών πράξεων Προξενείων και μεταγραφές ληξιαρχικών πράξεων αρχών ξένων κρατών.

2) Μεταβολές/Διορθώσεις των στοιχείων γεννήσεων, γάμων και θανάτων Ελλήνων υπηκόων του Εξωτερικού.

3) Καταχώρηση ληξιαρχικών πράξεων γεννήσεων γάμων και θανάτων μετά τον καθορισμό της ελληνικής ιθαγένειας με αποφάσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης .

4) Αποστολή ληξιαρχικών πράξεων στους ΟΤΑ για ενημέρωση δημοτολογίων.


5) Αποστολή ληξιαρχικών πράξεων στους ΟΤΑ για ενημέρωση μητρώου αρρένων.

6) Χορήγηση αντιγράφων ληξιαρχικών πράξεων μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.

Είναι προφανές ότι στην υπηρεσία αυτή του Υπουργείου Εσωτερικών βρίσκεται πολύτιμο αρχείο ιστορικής και εθνικής σημασίας.

Στο αρχείο αυτό απεικονίζονται τα μεταναστευτικά ρεύματα του απόδημου ελληνισμού και καταγράφεται η ύπαρξή του, οι μεταβολές του, απανταχού της γης.

Το Ειδικό Ληξιαρχείο αποτελεί τον ‘’καθρέπτη’’ της χώρας στον απανταχού απόδημο ελληνισμό, είναι η ‘’πύλη εισόδου’’ στη δημόσια διοίκηση της χώρας για τους αποδήμους δεύτερης και τρίτης γενιάς και ο συνδετικός κρίκος που καταγράφει:

Α. όλα τα δημοτολογικά στοιχεία και διατηρεί ανοιχτή την σχέση μεταξύ των απόδημων Ελλήνων με τις υπηρεσίες του ελληνικού κράτους.

Μεταξύ των άλλων, στο εν λόγω αρχείο είναι καταγεγραμμένες:

Β. οι ληξιαρχικές πράξεις θανάτου των Ελλήνων που απεβίωσαν ή εκτελέστηκαν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως στην Γερμανία, την Αυστρία και την Πολωνία κατά την διάρκεια του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου,

Γ. των Ελλήνων Εβραίων που έπεσαν θύματα του ολοκαυτώματος και πέθαναν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στην Γερμανία, καθώς και όλων των ληξιαρχικών γεγονότων των ελληνικών στρατοπέδων που λειτούργησαν την περίοδο 1940 - 1945 στην Βυρηττό, την Αντίς Αμπέμπα και στις Πηγές του Μωυσέως και αλλού και απεικονίζουν την ηρωική δράση και τις θυσίες του ελληνισμού του εξωτερικού και όσων εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να συνεχίσουν την μάχη εναντίον του ξένου κατακτητή, κατά την συγκεκριμένη ιστορική περίοδο.

Τα ιστορικής σημασίας αυτά στοιχεία, βρίσκονται απαξιωμένα και αναξιοποίητα στον χώρο φύλαξης αρχείων της Διεύθυνσης Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός Εσωτερικών:

1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται άμεσα να προβεί για την ασφαλή διάσωση, φύλαξη και διατήρηση του πολύτιμου αρχείου που διαθέτει αυτή η υπηρεσία;

2. Είναι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου η ψηφιοποίηση του τηρούμενου αρχείου της Διεύθυνσης Ειδικού Ληξιαρχείου του ΥΠ.ΕΣ. και η αξιοποίηση του;

3. Προτίθεται να ενισχύσει την υπηρεσία αυτή με κατάλληλο έμψυχο δυναμικό, με τις εξειδικευμένες γνώσεις που απαιτούνται λόγω της ιδιάζουσας, νομικής φύσης, του αντικειμένου της, αλλά και με την αναγκαία για την αποτελεσματική του λειτουργία υλικοτεχνική υποδομή, έτσι ώστε να υπάρξει ταχύτερη διεκπεραίωση των υποθέσεων και καλύτερη εξυπηρέτηση του απόδημου ελληνισμού;

4. Σε ποιες άλλες ενέργειες προτίθεται να προβεί ο Υπουργός Εσωτερικών, προκειμένου να αναβαθμίσει την Διεύθυνση Ειδικού Ληξιαρχείου και του παρεχόμενου από αυτήν έργου προς τον ελληνισμό της διασποράς;

5. Γιατί δεν προχωρά το Υπουργείο Εσωτερικών, στην διασύνδεση των δεδομένων που αφορούν τα δημοτολογικά και ληξιαρχικά στοιχεία των ελληνικών προξενείων στο εξωτερικό με την βάση δεδομένων που λειτουργεί στην Διεύθυνση Ειδικού Ληξιαρχείου του Υπουργείου Εσωτερικών, ώστε να επιτευχθεί οικονομία χρόνου και χρήματος, αλλά και να βελτιωθεί περαιτέρω η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους Έλληνες πολίτες και ιδιαίτερα προς τους Έλληνες του εξωτερικού; Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ