2013-04-24 14:13:04
Φωτογραφία για Επιστρεφόμενα χρήματα θα ζητήσει η ΔΕΥΑΜΒ
Αποφασισμένη να ζητήσει πίσω χρήματα από την ΕΡΓΗΛ φέρεται η ΔΕΥΑΜΒ, καθώς από το πρωτόκολλο προσωρινής παραλαβής του έργου, προκύπτει ότι όχι μόνο η εταιρία δεν πρέπει να έχει επιπλέον απαιτήσεις (και κακώς της επιδικάστηκε ποσό 5 εκ. € και ήδη εισέπραξε το 1 εκ. €), αλλά οφείλει περίπου τα μισά χρήματα που έλαβε, καθώς εκτέλεσε το μισό από το έργο, βάσει της συμβατικής της υποχρέωσης, χωρίς όμως να υπάρχει επίπτωση στην ασφάλεια του έργου.

Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της ΔΕΥΑΜΒ την ερχόμενη Παρασκευή, ενώ από το πρωτόκολλο προσωρινής και οριστικής παραλαβής προκύπτει ότι η ανάδοχος εταιρία εκτέλεσε το έργο με διαφορετικές προδιαγραφές από τη μελέτη (αντί για 70 εκατοστά πλάτος της τομής έγινε στα 50 εκ. και αντί για 1,30 βάθος, στο 1 μέτρο), με αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος για την ίδια.

Σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, η εταιρία πληρώθηκε περισσότερα χρήματα από το έργο που εκτέλεσε και συγκεκριμένα ποσό 10 εκ. €, τη στιγμή που το έργο που εκτέλεσε κοστίζει τα μισά χρήματα. Μάλιστα η πρόταση προς το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΜΒ είναι να διεκδικήσει πίσω αυτά τα χρήματα.


Όπως επισημαίνεται στο πρακτικό της επιτροπής παραλαβής με επιλογή της ΕΡΓΗΛ, έγινε επαύξηση του τεχνικού έργου, (π.χ. διπλές εκσκαφές στη συμβολή των δρόμων) γεγονός που ανέβασε το κόστος του. Σε αυτή την περίπτωση, δεν πρόκειται για υπερσυμβατικές εργασίες όπως υποστηρίζει η εταιρεία, η οποία και διεκδικεί 6 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ (το ποσό επιδικάστηκε και ήδη η ΔΕΥΑΜΒ έχει πληρώσει 1 εκ. €).

Ο νόμος δίνει στην επιτροπή παραλαβής κυρίαρχο λόγο καθώς της δίνει το δικαίωμα να παραλαμβάνει ποιοτικά και ποσοτικά το έργο. Εμείς πέραν του ελέγχου που κάναμε με τη διενέργεια 15 τομών σε όλο το έργο, καλέσαμε και παρίστατο και εκπρόσωπος της ΕΒΕΤΑΜ που είναι επίσημος φορέας διαπίστευσης του Κράτους, καθώς η ανάδοχος εταιρεία, αν και κλήθηκε, δεν παρέστη με εκπρόσωπό της. Τον ποιοτικό έλεγχο του έργου διενήργησε το Εργαστήριο Δημοσίων Έργων», επισημαίνεται στο πόρισμα της Επιτροπής παραλαβής του έργου.

magnesianews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ