2013-04-24 02:11:04
Φωτογραφία για Αθήνα - Σάμος περιβαλλοντική συμμαχία
γράφει η Μαργαρίτα Ικαρίου, δημοσιογράφος

Μετά την ήττα της Αθήνας στον Πελοποννησιακό πόλεμο, πιστός σύμμαχός της... παρέμεινε η Σάμος. «…Επαινέσαι τοις πρέσβεσι τοις Σαμίοις τοις τε προτέροις ήκοσι και τοις νυν τηι βολήι και τοις στρατηγοίς και τοις άλλοις Σαμίοις ότι εσίν άνδρες αγαθοί και πρόθυμοι ποιείν ότι δύνανται αγαθόν…» (Ξενοφώντος, Ελληνικά)

Πολλούς αιώνες μετά, η Σάμος ενώνει και πάλι τις δυνάμεις της με την Αθήνα σε μια περιβαλλοντική δράση που έχει ως στόχο να «πρασινίσει» η «τσιμεντούπολη».

Εμπνευστής, οραματιστής και βασικός υποστηρικτής αυτής της πρωτοβουλίας ο Σάμιος γεωπόνος Γιακουμής Αμυρσώνης, ο οποίος και διαθέτει από το προσωπικό του φυτώριο 35 χιλιάδες μοσχεύματα και 300 χιλιάδες σπόρους του φυτού αμπέλοψις, το οποίο αποτελεί ένα φυσικό «κλιματιστικό» καθώς θωρακίζει ενεργειακά έναντι των υψηλών θερμοκρασιών τα τσιμεντένια κτίρια. Είναι ένα αναρριχητικό φυλλοβόλο γρήγορης ανάπτυξης, μη αλλεργιογόνο και ιδιαίτερα ανθεκτικό στη μόλυνση της ατμόσφαιρας.


Ουσιαστική υπήρξε και η συμβολή του Οργανισμού Πολιτισμού- Αθλητισμού και Παιδείας του Δήμου Αγίων Αναργύρων στην καινοτόμα αυτή περιβαλλοντική δράση. Ήδη από την Τρίτη 23 Απριλίου παρελήφθησαν από τους γεωπόνους του Δήμου Αγίων Αναργύρων τα πρώτα 35 χιλιάδες μοσχεύματα, σπόροι αλλά και οι σπάνιας ομορφιάς ορχιδέες της Σάμου και παραδόθηκαν στη Διεύθυνση Πρασίνου του Δήμου Αγίων Αναργύρων Καματερού, προς διάθεση σε πολίτες και σχολεία.

Την οικολογική αυτή προσπάθεια υποστηρίζει και η Ακαδημία των Πολιτών από τις περιοχές της Σάμου αλλά και των Αθηνών, ενώ κυρίαρχο σύνθημα και προτροπή των διοργανωτών: «Πρασινίζουμε τις τσιμεντουπόλεις!»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ