2013-04-24 00:16:23
Φωτογραφία για Το ΠΑΣΟΚ και ο...Κικίλιας
Συνέντευξη Π. Κουκουλόπουλου στην Κ. Μακρή

Ερ: Κύριε Κουκουλόπουλε, τι είναι αυτό με τον κ. Κικίλια που προέκυψε χθες; Πάγωσε προσωρινά η αποπομπή του από τον ΟΑΕΔ αλλά φαντάζομαι ότι είναι θέμα χρόνου, αν το θέλει ο πρωθυπουργός και ο κ. Βρούτσης.

Π. Κουκουλόπουλος: H παρέμβασή μας είναι συγκεκριμένη, γιατί για να αλλάξει ένας διοικητής και μάλιστα σε ένα τόσο κρίσιμο πόστο, θα πρέπει να υπάρχει μια επαρκής αιτιολογία.

Αυτό που έχω υπόψη μου και πρέπει να σας πω όχι από τον ίδιο διοικητή του ΟΑΕΔ, αλλά από εργαζόμενους του ΟΑΕΔ σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι υπήρξε μια προσπάθεια αντικατάστασης περιφερειακών διευθυντών, χωρίς κανένα αξιοκρατικό κριτήριο, κάτι που αντιβαίνει, στο περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων, αλλά και όλων όσων έχουμε κάνει τα τελευταία 2-3 χρόνια.

Γιατί θα πρέπει να πω με μεγάλη έμφαση ότι τα προηγούμενα 2.5 χρόνια που όλη η κοινωνία τα έψαλε στο ΠΑΣΟΚ, έχουν γίνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα
. Ένα από τα σημαντικότερα είναι και η αξιοκρατία, που μπορεί κάποια κριτήρια να θέλουν συζήτηση, να θέλουν επικαιροποίηση, πάντως όλες οι διαδικασίες στον ευρύτερο δημόσιο τομέα γίνονται πλέον με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι κατόπιν παρεμβάσεων. Αν τώρα κάποιοι νομίζουν ότι έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση, κάνουν λάθος.

Ερ: Μισό λεπτό κ. Κουκουλόπουλε, γιατί τα δημοσιεύματα τα χθεσινά και τα προχθεσινά, έφερναν τον κ. Κικίλια να παίζει ουσιαστικά ένα κομματικό παιχνίδι, υπέρ του ΠΑΣΟΚ στις προσλήψεις ανέργων που θα γίνουν.

Π. Κουκουλόπουλος: Ουδέν ψευδέστερον. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που μου κάνετε αυτή την ερώτηση, γιατί τυγχάνει να μπορώ να δώσω μια απόλυτα υπεύθυνη απάντηση. Είναι κάτι με το οποίο είμαι προσωπικά ταυτισμένος και μάλιστα κοιτώντας συμπτωματικά το ημερολόγιο πριν από λίγο, είδα ότι σήμερα συμπληρώνεται ακριβώς ένας χρόνος από τις 23 Απριλίου του 2012, οπότε και με τη σφραγίδα του ΑΣΕΠ ανακοινώθηκε η λίστα των 75.000 ανέργων για τα προγράμματα αυτεπιστασίας την νομοθετική ρύθμιση των οποίων είχα προωθήσει εγώ.

Μάλιστα αυτή η διαδικασία έγινε πρωτοποριακά με άριστη συνεργασία μεταξύ ΟΑΕΔ, υπουργείου εσωτερικών και ΑΣΕΠ και υπάρχει και η συγκεκριμένη απόφαση της ολομελείας του ΑΣΕΠ που χαιρετίζει αυτή τη διαδικασία, γιατί σχεδόν κανένας άνεργος, δεν παρουσιάστηκε σε γκισέ να ταλαιπωρείται. Έγιναν όλες οι αιτήσεις ηλεκτρονικά και όσοι άνεργοι δεν είχαν πρόσβαση στο διαδίκτυο εξυπηρετήθηκαν μετά από προτροπή του υπουργείου των Εσωτερικών από τους οικείους ΟΤΑ.

Δεν είναι καθόλου μια από τα ίδια κα Μακρή, θέλω να επιμείνω ότι κάποιοι κρίνοντας εξ ιδίων τα αλλότρια, λένε αυτά που λένε και λυπάμαι πάρα πολύ που ένα μέρος του ρεπορτάζ υιοθέτει αυτή τη λογική.

Αλλά οι φάμπρικες με τους συμβασιούχους, αυτοί που έστηναν τις φάμπρικες με τους συμβασιούχους επί 10 - 15 χρόνια στην Ελλάδα, έχουν μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ και είναι άνθρωποι με ονοματεπώνυμο, τους ξέρουν όλοι. Όποιον συμβασιούχο από αυτούς που ήταν σε ομηρία χρόνια και αν ρωτήσετε ξέρουν ποιοι το κάνουν αυτό.

Ερ: Ας αφήσουμε το ΣΥΡΙΖΑ έξω από τη συζήτηση μας γιατί εγώ θέλω να σας πω το εξής και δεν θα διαφωνήσετε μαζί μου υποθέτω, επειδή ο πολίτης δεν μπορεί να γίνει ντεντέκτιβ να δει αν έχει δίκιο ο κ. Βρούτσης που κατηγορεί τον κ. Κικίλια, για κομματικούς διορισμούς ή εσείς.

Π. Κουκουλόπουλος: Ο πολίτης τι θέλει να δει; Να μπαίνουν μπροστά τα προγράμματα της ανεργίας και να γίνονται σωστά, χωρίς παρεμβάσεις. Αυτό δεν θέλει ο πολίτης;

Ερ: Αυτό θέλει ο πολίτης ναι , αλλά επειδή δεν μπορεί να γίνει ντεντέκτιβ για να δει που είναι η αλήθεια και που το ψέμα και εσείς κατηγορείτε τη ΝΔ, ότι θέλει να κάνει κομματικούς διορισμούς ,εγώ απλώς αναρωτιέμαι, δεν απαξιώνεστε και οι τρεις όταν με αιχμή τον ΟΑΕΔ την πιο κεντρική υπηρεσία για την ανεργία αυτή τη στιγμή γίνεται ολόκληρος χαμός μεταξύ σας ;

Π. Κουκουλόπουλος: Εγώ σας είπα κ. Μακρή ότι αυτό που έχω υπόψη μου αφορά τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ και την αντικατάσταση συγκεκριμένων στελεχών με κριτήρια όχι αξιοκρατικά, δεν αφορά τα προγράμματα, δεν ισχυρίστηκα, δεν διατύπωσα ισχυρισμό ότι ένας από τους τρεις κυβερνητικούς εταίρους θέλει να κάνει ρουσφετολογικές προσλήψεις. Αυτό που λέτε απαιτεί νομοθετική ρύθμιση, ο νόμος το απαγορεύει ρητά, δηλαδή θα το φωνάξω όσο μπορώ πιο δυνατά. Τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν καταστρέψαμε την πατρίδα, κάναμε πολλά, μεταξύ των άλλων κλείσαμε πόρτες και παραθύρια και φεγγίτες και χαραμάδες και δεν μπορεί να μπει κανείς μα κανείς στο ελληνικό δημόσιο ακόμα και για 4 μήνες παρά μόνο με ΑΣΕΠ, ακόμα και σε προγράμματα του ΟΑΕΔ. Έχουν κλείσει όλες οι πόρτες και τα παράθυρα.

Ερ: Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε, εσείς θα δεχθείτε τελικά την αντικατάσταση του κ. Κικίλια;

Π. Κουκουλόπουλος: Ένας κρατικός λειτουργός για να αντικατασταθεί πρέπει να αιτιολογηθεί επαρκώς ο λόγος αντικατάστασής του. Γιατί σας είπα ότι ο λόγος που έχουμε υπόψη μας δεν είναι απλά ανεπαρκής αλλά ίσα- ίσα προκαλεί και εξοργίζει. Αν υπάρχει άλλη αιτιολογία που αφορά τον τρόπο διοίκησης, διαχείρισης του ΟΑΕΔ και ζητήματα που εμείς δεν γνωρίζουμε … γιατί έχουμε μια πολύ καλή εικόνα για τον ΟΑΕΔ, ότι είναι τουναντίον ένας οργανισμός με απόλυτη επιχειρησιακή ετοιμότητα για να βγάλει σε πέρας τα προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας που είναι η κεντρική πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Θέλω να σημειώσω σε αυτό το σημείο κ. Μακρή ότι την εβδομάδα που ακολούθησε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ βγήκε στη δημοσιότητα η ολοκληρωμένη πρότασή μας για την ανεργία, πρόταση που δουλεύαμε κάποιοι άνθρωποι, μέσα στους οποίους ήμουν κι εγώ. Έχουμε τώρα 4 μήνες που ασχολούμαστε με αυτό το θέμα γιατί η ανεργία είναι το πρώτο πρόβλημα της κοινωνίας. Έχουμε καταθέσει και μια πρόταση για μισό εκατομμύριο θέσεις εργασίας - θα έχουν μια βοήθεια για να μη κινδυνεύσουν μέσω μείωσης εργοδοτικών εισφορών χωρίς δημόσια δαπάνη, χρησιμοποιώντας τα λεφτά από τον αλληλόχρεο λογαριασμό ΙΚΑ- ΟΑΕΔ. Υπάρχει και άλλη μια πρόταση για 200.000 θέσεις προσωρινής απασχόλησης όπου κανένας δεν μπαίνει από κανένα παράθυρο και καμιά προσωπική παρέμβαση δεν μπορεί να γίνει, γιατί υπάρχουν νόμοι που προσδιορίζουν πως προσλαμβάνονται αυτοί οι άνεργοι. Και βέβαια, να σας πω - επειδή ξέρω καλά και τους δυο νόμους και της κοινωφελούς εργασίας και της αυτεπιστασίας έχοντας διατελέσει μέλος της κυβέρνησης που τους νομοθέτησε – πως είναι ανθρωπίνως αδύνατο να μπει ένας Έλληνας πολίτης δυο συνεχόμενες φορές στο ίδιο πρόγραμμα. Έχουν τέτοιο κυλιόμενο χαρακτήρα και τέτοια κριτήρια αυτές οι νομοθετικές ρυθμίσεις που κάναμε, έτσι ώστε να διασφαλίζουν απόλυτα τη διαφάνεια, δίνοντας ένα χέρι βοήθειας σε κάθε οικογένεια ανέργου και ιδιαίτερα σε οικογένειες που δεν έχουν κανένα παιδί. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ