2013-04-23 21:51:52
Φωτογραφία για «Ο Ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας και ο νέος Δήμος του Μέλλοντος»...!!!
Δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες στην εφαρμογή του που οφείλονται σε διάφορους λόγους. 

 Ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ» δημιούργησε νέους θεσμούς. 

Ανάμεσά τους και οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες (Δ.Τ.Κ.) οι οποίες αποτελούν στοιχείο ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Στην πράξη παρέχουν έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δημότες και τη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο μιας περισσότερο συμμετοχικής δημοκρατίας. 

Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης θέλησε να υπάρχει ένας ενδιάμεσος βαθμός αυτοδιοίκησης που να βρίσκεται πιο κοντά στον δημότη και να βοηθάει τον Δήμο στο έργο του. Υπάρχουν ωστόσο πολλά προβλήματα - πολλές ατέλειες και ασάφειες - που κατά βάση οφείλονται στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».

Υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και επανεξετασθούν. 

Κύριο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες που καθορίζονται για τον πρόεδρο και το συμβούλιο της Δ.Τ.Κ
. δεν συνοδεύονται και από ανάλογες προβλέψεις για τα μέσα με τα οποία θα της επιτελέσουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την οργάνωση των απαιτούμενων γραφείων και προσωπικού, ενώ από την άλλη, οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που καθορίζει ο νόμος απαιτούν πλήρη απασχόληση και σημαντικό γραμματειακό έργο. 

Παρ’ όλο που η αρμοδιότητα των Συμβουλίων των Δ.Τ.Κ. είναι κατ’ αρχήν εισηγητική-γνωμοδοτική, υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις αρμοδιότητες με ευθύνη υπογραφής χωρίς να υπάρχει η ανάλογη δικαιοδοσία επί των οργάνων τα οποία την εκτελούν. Υπάρχει επίσης επικάλυψη με αρμοδιότητες άλλων οργάνων (κυρίως κατά τόπον αντιδημάρχους), επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σαφήνεια στις αρμοδιότητες και την λειτουργία των Δ.Τ.Κ.. 

Θεωρήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δ.Τ.Κ. να συζητηθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα τόσο για την αντιμετώπισή τους σήμερα όσο και για ενδεχόμενες βελτιώσεις στο μέλλον. Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσθηκε η διοργάνωση της ημερίδας, με σκοπό να τεθούν τα προβλήματα και οι εμπειρίες από την μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού των Δ.Τ.Κ. στην περιοχή της Αττικής και να προταθούν λύσεις, ενώ έγκυροι επιστήμονες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα. 

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης 23 Μαΐου 21013, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου Παπάγου – Χολαργού, με τις εξής κύριες ενότητες:

1.       Δημοτικές Κοινότητες:  Ένας νέος θεσμός ενδοδημοτικής αποκέντρωσης

2.      Οι γνώμες των ειδικών –Προτάσεις πολιτικής.

 

Η ημερίδα αυτή τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος προτίθεται να χαιρετίσει την έναρξη των εργασιών της.

Χρύσα Παρίση

    Πρόεδρος

Δημοτικής Κοινότητας Παπάγου
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ