2013-04-23 20:52:30
Φωτογραφία για Παρεμβάσεις στο πολυνομοσχέδιο ζητούν ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ...!!!
Της Δήμητρας Καδδά

Σειρά παρεμβάσεων στο πολυνομοσχέδιο που προγραμματίζεται να κατατεθεί το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή ζήτησαν οι αντιπροσωπείες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών. 

«Δύσκολο να κάνουμε αλλαγές τώρα», ανέφερε ωστόσο κορυφαίο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ, μετά το τέλος της συνάντησης. 

Αναλυτικότερα, το ΠΑΣΟΚ ζητά μείωση στο ΦΠΑ εστίασης, διεύρυνση της ρύθμισης οφειλών για το 2013 αλλά και για όσους είναι ήδη ενταγμένοι σε ρύθμιση, περίθαλψη σε ανασφάλιστους και ειδική ρύθμιση για την ανάσχεση της ανεργίας. Από την πλευρά της η ΔΗΜΑΡ δεν συντάχθηκε με το ζήτημα του ΦΠΑ, το οποίο παραπέμπει προς απόφαση τον Ιούνιο αλλά συναίνεσε με τη ρύθμιση οφειλών (θέτοντας και θέμα ένταξης των χρεών ιδιωτών προς δήμους) και πρότεινε παρεμβάσεις στο νέο ΕΕΤΗΔΕ: μειωμένο για μακροχρόνια ανέργους και μηδενικό για οικογένειες χωρίς απασχολούμενο.


Στελέχη των δύο κομμάτων εξήγησαν ωστόσο, ότι τα ζητήματα αυτά θα πρέπει πρώτα να τύχουν της αποδοχής της τρόικας και σε αυτή τη φάση υπολογίζεται το δημοσιονομικό "κενό" που δημιουργούν. Πρόσθεσαν ότι κάποια είναι περισσότερο πιθανό να γίνουν αποδεκτά και άλλα λιγότερο «φωτογραφίζοντας» το ΦΠΑ στην εστίαση.

«Δεν υπάρχει θέμα ριζικής άρνησής μας αλλά προτάσεων για βελτίωση διατάξεων», ανέφερε χαρακτηριστικά στέλεχος της ΔΗΜΑΡ, προσπαθώντας να εξηγήσει ότι θεωρείται απίθανο να «μπλοκάρει» η ψήφιση του νομοσχεδίου. Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι απαντήσεις εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ.

Πλέον δίνεται μία μάχη με το χρόνο καθώς οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Αύριο το μεσημέρι το νομοσχέδιο θα σταλεί στα κόμματα, τα οποία θα πρέπει να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους (το ΠΑΣΟΚ θα στείλει και έτοιμη ρύθμιση για την ανάσχεση ανεργίας) και εν συνεχεία αυτές να γίνουν αποδεκτές ή μη και από τους δανειστές με χρονικό περιθώριο έως την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή στις 20:30 το βράδυ της Πέμπτης.

Αυτό το χρονοδιάγραμμα θέτουν αρμόδια στελέχη προκειμένου να καταστεί εφικτή η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου έως την Κυριακή. Διαφορετικά κάποιοι ήδη μιλούν για… παράταση.

Σημειώνεται ότι η πρόταση περί μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση υποβλήθηκε από το ΠΑΣΟΚ μετά από εντολή του προέδρου του κόμματος, ο οποίος τηλεφώνησε στο μέσο της ενημέρωσης και ζήτησε την υποβολή του. 

ΦΠΑ εστίασης

Με εντολή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ζητήθηκε να ενταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο μείωση του ΦΠΑ -από το 23% στο 13%- στην εστίαση και όχι στα τρόφιμα. Σημειώνεται ότι η συμφωνία με την τρόικα προέβλεπε επανεξέταση του μέτρου στην επιθεώρηση του Ιουνίου. Ερωτηθείς σχετικά για το πως θα αιτιολογηθεί δημοσιονομικά η μείωση, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι ισοδύναμο μέτρο είναι η ίδια (ή χαμηλή) απόδοση του αυξημένου ΦΠΑ.

Η ΔΗΜΑΡ από την πλευρά της αντιπροτείνει να ξεκινήσει νωρίτερα η προετοιμασία ώστε να γίνει εφικτή η συμφωνία με την τρόικα για μείωση του ΦΠΑ τον Ιούνιο όπως άλλωστε είχε συμφωνηθεί μεταξύ των προέδρων των κομμάτων.

Επίσης το ΠΑΣΟΚ ζήτησε να ξεκινήσει από τώρα η προετοιμασία για τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, η απόφαση για το οποίο προσδιορίζεται χρονικά τον Ιούνιο.

Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Το ΠΑΣΟΚ προτείνει να διευρυνθεί η ρύθμιση και σε όσους έχουν οφειλές του 2013 αλλά και σε όσους είναι ενταγμένοι σε υφιστάμενη ρύθμιση πληρώνουν κανονικά τις δόσεις τους και εκτιμούν ότι η νέα ρύθμιση είναι ευνοϊκότερη. Η πλευρά της ΔΗΜΑΡ φαίνεται να συμφωνεί και επιπλέον ζητά διεύρυνση της ρύθμισης και για χρέη προς δήμους, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να θεσμοθετηθεί αργότερα προκειμένου να υπάρχει επαρκής χρόνος προετοιμασίας, αρκούμενη σε αναφορά πρόθεση στην εισηγητική έκθεση του πολυνομοσχεδίου.

ΕΕΤΗΔΕ

Η ΔΗΜΑΡ πρότεινε να υπάρχει ειδική πρόβλεψη για χαμηλότερο φόρο σε όσους είναι μακροχρόνια άνεργοι αλλά και απαλλαγή από το "χαράτσι" για οικογένειες που πλήττονται συνολικά από την ανεργία. 

Εκπρόσωποι των κομμάτων θεωρούν νέα συνάντηση ΔΗΜΑΡ και ΠΑΣΟΚ στο υπουργείο Οικονομικών το πρωί της Πέμπτης προκειμένου να οριστικοποιηθεί το νομοσχέδιο.

Στελέχη της Ν.Δ ζητούν μεγαλύτερη μείωση για περιοχές με χαμηλότερες τιμές ζώνης.

Διαβάστε ακόμη:

*Νέος κύκλος "απελευθέρωσης" επαγγελμάτων

capital.gr

Πηγή:www.capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ