2013-04-23 18:48:20
Φωτογραφία για Αδειασµα στους εµπνευστές της λιτότητας...!!!
Για λάθος πολιτικές μιλούν ένα πρωτοκλασάτο στέλεχος των αγορών, όπως ο Μπιλ Γκρος, και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο

Tου Μπάμπη Μιχάλη

Αγριο άδειασμα έφαγαν -και χθες- οι εμπνευστές της άγριας λιτότητας που βύθισε τους λαούς της Ευρώπης στη φτώχεια και την απελπισία. Αυτή τη φορά όμως όχι από τους συνηθισμένους επικριτές του, αλλά -εντελώς απροσδόκητα- από έναν εκ των βασικών τους άλλοθι στις επιλογές τους, από τις … αγορές.

«Οι αγορές δεν ζήτησαν ποτέ λιτότητα από τις κυβερνήσεις», τόνισε στους χθεσινούς «Financial Times» ο Μπιλ Γκρος, ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες των αγορών, μάνατζερ του μεγαλύτερου fund του κόσμου που επενδύει -για λογαριασμό της αμερικανικής Pimco- σε ομόλογα.

Oι αγορές ομολόγων

«Ηταν λάθος η σκέψη ότι οι αγορές ομολόγων ζητούσαν από τις κυβερνήσεις να ακολουθήσουν τον δρόμο μιας τόσο σκληρής λιτότητας… η Βρετανία και όλη σχεδόν η Ευρώπη έκαναν λάθος θεωρώντας ότι η λιτότητα, η βραχυπρόθεσμη δημοσιονομική λιτότητα, είναι ο δρόμος για την ανάπτυξη. Δεν είναι. Θα πρέπει να ξοδέψεις χρήμα» είπε ο Γκρος.


Οι αγορές και οι «αντιδράσεις» τους αποτέλεσαν στα τελευταία τρία χρόνια το βασικό κριτήριο -αλλά και δικαιολογία- των νεοφιλελεύθερων γερακιών της Ευρώπης για την προώθηση και την επιβολή των προγραμμάτων της αυστηρής δημοσιονομικής προσαρμογής στις υπερχρεωμένες χώρες της ευρωζώνης. Η λιτότητα, έλεγαν, είναι μονόδρομος προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές, να αποκλιμακωθούν τα σπρεντ και να μειωθεί το κόστος δανεισμού.

Μόλις την περασμένη Τετάρτη, πέντε από τους βασικούς θιασώτες της λιτότητας στην Ευρωζώνη -ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν, το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Γεργκ Ασμουσεν, ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης Κλάους Ρέγκλινγκ και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγερ- υπερασπίστηκαν σε κοινό άρθρο τους στους «New York Times» την επιλογή αυτή, γράφοντας ότι «απέδωσε καρπούς» και ότι «οι αγορές χαιρέτισαν τις προσπάθειες».

Τους βγάζουν λάθος

Οι αγορές όμως τους βγάζουν λάθος τώρα: «Οι επενδυτές ομολόγων ζητούν ανάπτυξη όπως ακριβώς και οι επενδυτές μετοχών.[...] Η υπερβολική λιτότητα οδηγεί σε στασιμότητα ή ύφεση, τα σπρεντς έτσι διευρύνονται ακόμη και όταν μια χώρα μπορεί να τυπώσει το δικό της νόμισμα» είπε χαρακτηριστικά ο Γκρος, που τα τελευταία 15 χρόνια κατατάσσεται στο κορυφαίο 3% της λίστας με τους 100 καλύτερους διαχειριστές ομολόγων του κόσμου. Ο Γκρος καυτηρίασε ακόμη τις επεκτατικές νομισματικές πολιτικές των μεγάλων κεντρικών τραπεζών του πλανήτη, τονίζοντας ότι «απέτυχαν να τροφοδοτήσουν την οικονομική ανάπτυξη». Αντίθετα τάχθηκε υπέρ των πολιτικών που ενθαρρύνουν τις επενδύσεις και χαρακτήρισε λάθος των κυβερνήσεων που δεν τις εισήγαγαν.

Στο ίδιο μήκος κύματος όμως ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος δείχνει να θέλει να αποστασιοποιηθεί σιγά σιγά από τις πολιτικές λιτότητας λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του. Ο Μπαρόζο τόνισε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση σε πολιτικές ανάπτυξης βραχυπρόθεσμα και όχι στις περικοπές των δαπανών. »Αν και σωστή η πολιτική λιτότητας έφτασε στα όρια της», είπε χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας: «Για να είναι επιτυχής μια πολιτική δεν πρέπει μόνο να είναι σωστά σχεδιασμένη αλλά και να έχει την ελάχιστη πολιτική και κοινωνική υποστήριξη».

Το αυτί της Ανγκελα Μέρκελ δεν φάνηκε πάντως να ιδρώνει ούτε από την οξεία κριτική του Γκρος ούτε από τις επισημάνσεις του Μπαρόζο. Η Γερμανίδα καγκελάριος τάχθηκε κατά των προγραμμάτων που δημιουργούν ανάπτυξη αυξάνοντας το χρέος και αντέτεινε (τι άλλο;) …διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

  
efsyn.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ