2013-04-23 14:25:04
Φωτογραφία για Η Ρωσία δεν θα εξοπλίσει μόνο τη Βενεζουέλα
του Nikita Sorokin

Στις αρχές Ιουνίου, ο νέος Πρόεδρος της Βενεζουέλας θα επισκεφθεί τη Ρωσία. Αυτό αποτελεί αφορμή για συζητήσεις των σκεπτικιστών και των αισιόδοξων, που αξιολογούν τις προοπτικές εξαγωγής ρωσικών όπλων στη Λατινική Αμερική.

Όταν το Φεβρουάριο στο λιμάνι της Βενεζουέλας Πουέρτο Καμπέλιο αγκυροβόλησε για εκφόρτωση το πέμπτο από την αρχή του έτους πλοίο με ρωσικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό, οι ειδικοί άρχισαν να υποστηρίζουν ότι σύντομα προς το παρόν αναμένεται ολοκλήρωση των βασικών συμβολαίων όπλων ανάμεσα στη Μόσχα και το Καράκας. Και το ζήτημα δεν ήταν μόνο η απότομη επιδείνωση της υγείας του κομαντάντε Ούγκο Τσάβες, αλλά και το γεγονός ότι η Βενεζουέλα τότε είχε ουσιαστικά εξαντλήσει πλήρως τις ανάγκες της για επανεξοπλισμό του στρατού της.

Κατά τη διάρκεια των 7 χρόνων της στενής στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας, η Ρωσία έχει προμηθεύσει στη Βενεζουέλα τεράστιο αριθμό διαφόρων εξοπλισμών, μεταξύ των οποίων – καταδιωκτικά, ελικόπτερα, συστήματα πυροβολικού, κινητά πυραυλικά συστήματα της ακτοφυλακής, αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα S-300V και άρματα μάχης
. Κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων, σήμερα ο στρατός της Βενεζουέλας στο βαθμό εξοπλισμού του είναι έτοιμος για επιτυχή πόλεμο με εχθρό, που μπορεί να συγκριθεί με οποιοδήποτε γειτονικό της κράτος.

Εκτός αυτού, έχει εξαντληθεί σοβαρά ο προϋπολογισμός της Βενεζουέλας και όχι μόνο λόγω του επανεξοπλισμού, επεσήμανε σε συνέντευξη στη «Φωνή της Ρωσίας» ο Διευθυντής του εργαστηρίου του Ινστιτούτου Λατινικής Αμερικής της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών, Βίκτωρ Σέμενοφ:

"Τα συμβόλαια όπλων που έχουν συναφθεί είναι συνολικής αξίας περίπου 11 δισεκ. δολαρίων. Και πρέπει να σημειωθεί ότι το 2012 όλοι οι οικονομικοί πόροι της Βενεζουέλας κατευθύνονταν στην εξασφάλιση της νίκης του Ούγκο Τσάβες στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου και τις εκλογές του Δεκεμβρίου – των οπαδών του στις εκλογές κυβερνητών. Και δεν χρησιμοποιήθηκαν μόνο εθνικά χρήματα, αλλά και δανεικά. Λόγου χάριν, τα τελευταία χρόνια η Κίνα έχει δανείσει στη Βενεζουέλα 36 δισεκ. δολάρια. Σήμερα το έλλειμμα του προϋπολογισμού της Βενεζουέλας είναι της τάξης του 13%, ενώ ο πληθωρισμός και οι ρυθμοί αύξησης του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος πλησιάζουν το μηδέν. Φυσικά, σε τέτοιες συνθήκες για το κράτος θα είναι δύσκολο να αγοράσει κάτι το καινούργιο".

Στο ορατό μέλλον η στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Βενεζουέλας μπορεί να αναπτυχθεί βασικά στον τομέα της εξυπηρέτησης του προμηθευμένου στρατιωτικού εξοπλισμού, πιστεύει ο Βίκτωρ Σέμενοφ:

"Την περαιτέρω ανάπτυξη της στρατιωτικο-τεχνικής εταιρικής σχέσης του Καράκας και της Μόσχας, κατά την άποψη πολλών εμπειρογνωμόνων, μπορεί να εμποδίσει και η αλλαγή από μέρους του νέου Προέδρου της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο της εξωτερικής πολιτικής γραμμής της χώρας. Η προγραμματισμένη για τις 1 με 2 Ιουνίου επίσκεψη του νέου ηγέτη της Βενεζουέλας στη Μόσχα, πιθανόν, θα διαλευκάνει αυτό το θέμα".

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «Φωνή της Ρωσίας» ο αρχισυντάκτης του περιοδικού «Εθνική Άμυνα» Ίγκορ Κορότσενκο επεσήμανε:

"Βέβαια, κάποιες ειδικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξουν, αναμφίβολα. Όμως θα έλεγα ότι η επιχείρηση των όπλων είναι πράγμα πολύ συγκεκριμένο και ειδικό και όλα εξαρτούνται από την επιτυχία των διαπραγματεύσεων και την κατανόηση από μέρους των δύο μερών του οφέλους από την εταιρική σχέση. Γι΄αυτό για τη Βενεζουέλα δεν θα εξέφραζα απαισιόδοξες εκτιμήσεις, και δυνατότητες συνεργασίας εξακολουθούν να υπάρχουν.

Η Ρωσία έχει πετύχει όγκο ρεκόρ εξαγωγών κατά τα τελευταία χρόνια, που υπερβαίνει τα 15 δισεκ. δολάρια. Σ΄ αυτό σημαντικό ρόλο έχει παίξει η αποτελεσματική ομάδα της κρατικής εταιρίας Rosoboronexport. Σύντομα θα μάθουμε σχετικά με νέα συμβόλαια με κράτη, τα οποία δεν είναι παραδοσιακοί αγοραστές ρωσικών όπλων. Και αν υποθέσουμε κάποιο αρνητικό σενάριο ανάπτυξης της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας με τη Βενεζουέλα, η Ρωσία θα βρει σε άλλες αγορές τη δυνατότητα αντιστάθμισης αυτής της αποτυχίας".

pentapostagma.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ